събота, 13 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  944 прочитания

  Премиерът награди медалистите от международни олимпиади и състезания по природни науки

  През 23/24 учебна година се отпускат над 1,6 млн. лв. за подготовка на ученици за състезания и олимпиади
  18 септември 2023, 08:10 a+ a- a

  Снимка: МС

  Аз съм един от вас. С тези думи премиерът акад. Николай Денков се обърна към медалистите от международни олимпиади и състезания по природни науки, които посрещна в Министерския съвет заедно с техните ръководители. Той показа на учениците своя медал от Международната олимпиада по химия, състояла се в австрийския град Линц през 1980 г.

  Министър-председателят награди ученици и техните ръководители за постигнати високи резултати на международни олимпиади и състезания, провели се през тази година. Общо 71 медала са завоювали български младежи от началото до средата на септември 2023 г. 11 от тях са златни, 28 - сребърни и 32 - бронзови. Всички те и техните ръководители получиха грамоти и значки. В церемонията се включиха министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и членовете на Управителния съвет (УС) на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

  Като ученик премиерът е бил състезател в националния отбор по химия. Неговият медал е с формата на стилизирано листо, украсено със синтетичен корунд. „Той показва синтеза между природата и технологиите, който движи прогреса на човечеството заедно с човешкия ум“, поясни акад. Денков. Министър-председателят поздрави тазгодишните медалисти и им обеща пълната подкрепа на държавата.

  „Гордеем се с отличията, които завоювахте. Тези ваши постижения показват, че в българското образование може да се постигнат високи резултати, когато има вдъхновение, усилена екипна работа и обучение, насочено към изграждане на умения“, заяви министър Цоков. На завършилите средното си образование олимпийци той пожела да учат в университетите, в които мечтаят, но след това да се върнат в България, защото страната ни има нужда от тях.

  „За пръв път от 20 години се усеща подкрепата на държавата за това, което всички вие - ученици и ръководители, правите“, подчерта председателят на УС на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки Алексей Христов. По думите му българската система за откриване и развитие на таланти и на потенциала на учениците е уникална. Олимпийците ни се подготвят от университетски преподаватели и от учени в Българската академия на науките.
  Над 8700 ученици ще бъдат включени в допълнително обучение за участие в олимпиади и състезания през новата учебна 2023/24 г. Средствата, които Министерството на образованието и науката осигурява за това надхвърлят 1,6 млн. лева.

  „Вашите медали и призови места в международни олимпиади и състезания ни карат да се гордеем защото вие сте сред най-добрите посланици на нашата родина по света. Вашите успехи показват че българското образование има високи постижения и резултати, когато има вдъхновение, упорита, системна екипна работа и обучение, насочено към изграждане на уменията“, обърна се проф. Цоков към наградените ученици.

  Той им пожела през новата учебна година да продължат да бъдат добрите примери – тези, които заразяват и ни карат да се гордеем. На медалистите, които вече са завършили 12. клас, министър Цоков пожела да продължат обучението си там, където ги водят мечтите. „Продължавайте да се състезавате с най-добрите в най-добрите университети по света. Но се върнете и приложете наученото тук. Защото България има нужда от Вас“, обърна се министърът към завършилите ученици.

  На по-младите участници, той пожела нови златни медали през следващата година „защото вие сте златният отбор на България“.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  преди 13 часа
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  преди 14 часа
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  преди 17 часа
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  преди 18 часа
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство