петък, 01 март 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  595 прочитания

  BP инвестира в стартъп, който цели да намали цената на зеления водород

  Advanced Ionics вече оперира пилотен проект с Repsol
  16 август 2023, 14:28 a+ a- a

  Снимка: ЕК

  BP инвестира в стартираща компания, разработваща технология, която се стреми да използва пáри от тежката промишленост, за да намали рязко производствените разходи за водород с нулеви въглеродни емисии, съобщи „Ройтерс“.

  BP Ventures, подразделението за рисков капитал на британския енергиен гигант, е сред няколко инвеститори във финансиране от серия А на стойност $12,5 млн. в базираната в САЩ Advanced Ionics, съобщиха компаниите.

  Други инвеститори включват Mitsubishi Heavy Industries, Clean Energy Ventures и GVP Climate.

  Зеленият водород, произведен чрез разделяне на вода чрез електролиза с използване на възобновяема енергия, се очаква да играе ключова роля в декарбонизирането на транспорта и промишлеността. Но днес той се произвежда в много малък мащаб и струва до пет пъти повече от най-често срещания водород, произведен от природен газ, който е силно въглеродно-интензивен.

  Инвестицията ще позволи на Advanced Ionics да ускори внедряването в малък мащаб на своите базирани на водна пáра електролизатори за тежката промишленост. Технологията Symbion използва топлина, излъчвана от съществуващите операции на завода, за да доведе до потреблението на електроенергия до по-малко от 35 киловатчаса (kWh) на килограм водород в сравнение с повече от 50 kWh на килограм за типичен електролизатор, според Advanced Ionics.

  Това рязко намалява разходите за електроенергия за процеса на електролиза, което представлява повече от 70% от разходите за производство на зелен водород, казаха от компанията.

  По-ниското потребление на електроенергия ще доведе цената на зеления водород до по-малко от $1 на килограм, което е по-малко от повечето производства, базирани на изкопаеми горива, се казва в съобщението.

  Advanced Ionics вече изпълнява пилотна програма с испанската нефтена и газова компания Repsol.

  BP, която се стреми да намали рязко своите въглеродни емисии през следващите десетилетия, залага много на зеления водород. До 2030 г. тя се стреми да произвежда между 0,5 и 0,7 милиона тона годишно предимно зелен водород.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Проучване: Лихвите за покупка на жилище у нас вероятно ще останат ниски, а тези за бизнес имоти - по-високи
  Приемането ни в Шенген и еврозоната са предпоставки за засилване на интереса на чуждестранни инвеститори към България, сочи анализ на Colliers
  преди 8 часа
  ЕП подкрепи плановете за европейски цифров портфейл
  Новата рамка за цифрова идентичност ще предостави на гражданите на ЕС трансграничен цифров достъп до ключови обществени услуги
  преди 14 часа
  ОББ и ЕИБ със споразумение за гаранции по нови кредити за предприятия с персонал до 3000 души
  ОББ има 3 активни споразумения с ЕИБ и ЕИФ, по които може да отпусне нови кредити на обща стойност до 2 млрд. лв.
  преди 1 ден
  Шотев: Рекордни са инвестициите у нас за 2023
  Те отчитат ръст от 28% спрямо 2022
  преди 1 ден
  Световната банка инвестира 150 млн. евро в AG Capital
  Средствата ще подкрепят проекти на Lion's Head в България и Румъния