понеделник, 17 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1496 прочитания

  Връчиха национални дипломи на 16 пълни отличници

  Те са завършили с 6-ци по всички учебни предмети от дипломата за средно образование и на държавните зрелостни изпити, имат и победи в областта на науките и технологиите
  10 август 2023, 15:02 a+ a- a

  16 зрелостници от випуск 2022/2023 от 13 училища получиха почетното отличие „Национална диплома“ на официална церемония в Министерството на образованието и науката. Те постигнаха отличен успех (6.00) по всички учебни предмети в дипломата за средно образование и на държавните зрелостни изпити, както и победи в областта на науките, технологиите, изкуствата и спорта.

  „Отличието е своеобразен израз на нашето признание към вашия ум, амбиция и жажда за образование. Това награждаване вече е дългогодишна традиция като от 2010 г. досега носители на национални дипломи са 318 зрелостници“, заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков преди да връчи почетните отличия. „Бъдете все така упорити, устремени към знанието хора, които не само осъществяват своите мечти, но и ще могат да допринесат за доброто бъдеще на България“, пожела на зрелостниците той. Министърът поздрави също техните учители и родители за подкрепата, която са им давали през годините, за да постигнат тези резултати.

  Петима са носителите на национална диплома в София-град. Това са Благо Гунев от Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, Габриела Лозанова от 91. Немска езикова гимназия „Професор Константин Гълъбов“, Борис Петруняшев от Американския колеж, Елица Петрова от 164. Гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“ и Лора Трифонова от Националната гимназия за приложни изкуства „Свети Лука“. Освен отличен успех Благо е спечелил и първо място на XIV национална олимпиада по история и цивилизации – 2021 г., а Габриела - трето в Регионалното състезание за юноши по математика, информатика, природни науки и техника „Младите изследват“ - Бон-Кьолн през 2022 г. Постижения имат и останалите наградени. Борис е сребърен медалист от Международния турнир по математика в Южна Корея – 2016 г., Елица е лауреат на Националната олимпиада по испански език – 2023 г., а Лора - носител и на Втора награда на Националния ученически конкурс за рисунка – 2023 г.

  Пълните отличници от град Пловдив също са 5. Това са Катерина Георгиева, Криста Чипарова и Пламена Ситева от Езикова гимназия „Пловдив“ и Ралица Кехайова и Теодора Камова от Математическа гимназия „Академик Кирил Попов“. Катерина е класирана на второ място в конкурс за есе през 2021 г., Криста е била втора в Националния конкурс „Безброй рецепти за успех“, раздел „Изобразително изкуство“ – 2022 г., Пламена е с грамота за участие в XVI национална олимпиада по немски език – 2023 г. Девойките от Математическата гимназия също имат постижения. Ралица е спечелила златен медал на Дванадесетия международен конкурс за компютърна рисунка и колаж „Творчество без граници“, а Теодора - грамота за творчество и иновация при разработката на дипломен проект.

  Носител на национална диплома от Бургас е Станислава Млечкова от Немска езикова гимназия „Гьоте“. Тя е финалист на националния кръг по дебати на немски език „Jugend debattiert international“ - 2022 г.

  От Велико Търново отличена е Екатерина Досева от Профилирана езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“. Девойката има грамота за успешно участие в международния клас на гимназия „Фридрих Шилер“ – Марбах, Германия през учебната 2020/2021 година – на немски и на английски език и грамота за участие на Националната олимпиадата по немски език - 2023 г.

  Мерве Хасан от СУ „Васил Левски“ е отличената зрелостничка от Крумовград. Тя е носител на грамота за участие в Националното състезание по химия и опазване на околната среда „Тестови задачи за ученици в гимназиалните етапи“ – 2022 г.

  Отличник от Ловеч е Пейчо Пейчевски от Професионална езикова гимназия „Екзарх Йосиф I“. Той е лауреат на Националната олимпиада по български език и литература - 2023 г.

  Таня Стойнова от Езикова гимназия „Бертолт Брехт“ е носителят на национална диплома от град Пазарджик. Тя е на четвърто място на Националната олимпиада по български език и литература.

  От Търговище наградена е Фюсин Асанова от Първо средно училище „Свети Седмочисленици“. Отличничката е носител на грамота за участие в Националната олимпиада по български език – 2023 г. Заедно с националните си дипломи отличниците получиха и електронни книги от МОН.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  БФБ с нова платформа за заеми
  Тя отваря врати към късите продажби на българския капиталов пазар
  преди 4 часа
  преди 5 часа
  Федералният резерв остави лихвите непроменени
  Американската централна банка прогнозира едно намаляване през 2024 г.
  14 юни 2024, 14:39
  България постигна пълна дигитална трансформация в здравеопазването за 3 години
  За по-малко от 3 години общият брой на издадените електронни рецепти надхвърля 54 млн.
  14 юни 2024, 14:22
  ЕБВР инвестира 15 млн. евро в Eldrive
  Компанията ще добави 7400 станции за зареждане
  14 юни 2024, 13:30