понеделник, 17 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1481 прочитания

  Този български ученик записа исторически успех в MIT

  Радостин Чолаков се класира в топ 5 на писмени и устни презентации на проекта си по време на RSI в САЩ
  09 август 2023, 14:15 a+ a- a

  сн: БАН

  Български ученик постигна изключителен успех на 40-ото издание на RSI (Research Science Institute) - престижна лятна ученическа школа за STEM изследователи, която традиционно се провежда в Масачузетския технологичен институт. Радостин Чолаков от Математическата гимназия „Акад. Кирил Попов“ в Пловдив влезе в т. нар. „Топ 5” на двете класации на RSI‘23 - за писмено и за устно представяне на изследователски проекти във всички STEM области. За първи път български участник се класира в двете категории едновременно.

  „По време на школата работих с Хан Гуо и проф. Юн Ким по проект за квантуване на големи езикови модели“, разказа Радостин. В него изследват как могат да направят моделите като този, използван в ChatGPT, по-малки, за да бъдат използвани на повече устройства и от повече хора. „Основната методика беше, че разглеждаме как теглата на тези модели са разпределени и на база на това ги закръгляме към по-малко на брой възможни стойности. Резултатите засега са, че успяваме да достигнем и дори да подобрим текущите най-добри методи за квантуване след като ги тествахме върху модела LLaMA-2, който Мета публикува едва преди две седмици. Проектът обаче продължава, и аз ще работя през годината с групата на проф. Юн, за да го развием и на професионално ниво“, каза още Радостин Чолаков.

  Той е един от двамата български ученици, които бяха избрани за участие в RSI‘23 след специален конкурс на БАН.

  „Предстои ми кандидатстване за университет в следващите няколко месеца и ще се опитам да кандидатствам в няколко западни университета, за да продължа обучението си и работата в сферата на компютърните науки и машинното обучение“ сподели Радостин.

  Другият представител на България в RSI’23 - Деян Хаджи-Манич от МГ „Д-р Петър Берон“ във Варна също се представи успешно. И той, и Радостин са ученици в 11 клас.

  Тази година в престижната лятна школа се включиха 100 ученици от цял свят. Две са местата, запазени за представители на България. Нашите двама участници са излъчени по линия на разработките си в Ученическия институт по математика и информатика (УчИМИ) и интервю, проведено от специалисти от ИМИ-БАН.

  сн: УчИМИ

   

  Школата е с продължителност шест седмици като през първата основно има лекции от множество професори във всички дисциплини - хуманитарни науки, математика, биология, физика, химия. В останалите пет седмици основната цел на участниците да разработят проект в своята научна област и да напишат доклад по него. Всеки има ментор от научна група в Масачузетския Технологичен Институт или университетите в Харвард и в Бостън, с когото да работи по своята тема.

  На финала учениците предават научния доклад, както и изготвят презентация, която да покажат пред останалите участници и академично жури. Пет от 100-те доклада биват отличени, както и 10 от 100-те презентации получават покана да бъдат повторени пред още по-голяма публика и жури, за да се селектират „Топ 5“.

  В научното ръководство на учениците от RSI’23 имаше български представители. Сред тях е доц. Евгения Сендова, която повече от 20 години е преподавател и ментор в този летен институт. Тя е част от журито от българска страна, което подбира двамата участници всяка година измежду най-изявените ученици по математика и информатика от цялата страна. В научното ръководство на учениците от RSI’23 бе още Петър Гайдаров, а Румен Данговски бе ментор на трима ученици. В България Радостин Чолаков е работил под научното ръководство на Тодор Колев.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  БФБ с нова платформа за заеми
  Тя отваря врати към късите продажби на българския капиталов пазар
  преди 4 часа
  преди 5 часа
  Федералният резерв остави лихвите непроменени
  Американската централна банка прогнозира едно намаляване през 2024 г.
  14 юни 2024, 14:39
  България постигна пълна дигитална трансформация в здравеопазването за 3 години
  За по-малко от 3 години общият брой на издадените електронни рецепти надхвърля 54 млн.
  14 юни 2024, 14:22
  ЕБВР инвестира 15 млн. евро в Eldrive
  Компанията ще добави 7400 станции за зареждане
  14 юни 2024, 13:30