събота, 20 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4065 прочитания

  Какво е да работиш в счетоводния екип Record to report в Cargill?

  Какви възможности за кариера предлага компанията, разказват Кристина, Неделина и Владимир от RTR екипа на Cargill
  03 август 2023, 15:00 a+ a- a

  Част от екипа, който организира инициативи по разрастване на RTR. Снимка: Economy.bg

  Първото дружество на Cargill в България – Cargill Agricultural Supply Chain EMEA, е основано през 2006 г. с централен офис в София и е в основата на бизнеса на компанията. Занимава се предимно с търговия със зърнени и маслодайни култури. През 2013 г. отворя втори офис в гр. Варна, където екипът, занимаващ се с океански транспорт (Ocean Transportation), осъществява глобалната търговия на Cargill посредством координация на морски плавателни съдове.
   

  Име: Cargill България
  Сектор: Храни и селско стопанство
  В България е от: 2006 година
  Брой служители глобално: Над 150 000 
  Брой служители в България: Над 1300 Офиси в България: София и Варна
  Основна дейност на компанията: Cargill предоставя хранителни, селскостопански, финансови и промишлени продукти и услуги на целия свят.

  През 2014 г. е създаден Центърът за споделени бизнес услуги в София (Cargill Business Services Sofia – CBS Sofia). В него централизирано се обслужват бизнесите на Cargill в Европа, Близкия изток и Африка, като им се предоставят услуги с добавена стойност в сферата на финансите, транспорта и логистиката, стратегическото снабдяване и доставки, както и управлението на човешки ресурси.
   
  Какво е да работиш в счетоводния екип Record to report в Cargill, разказват Кристина Димитрова - RTR Senior Team Manager - Animal Nutrition & Health EMEA, Неделина Ламбова - RTR Team Manager - HR Accounting Center Of Excellence EMEA, и Владимир Шенков - RTR Team Manager - Cargill Food & Bio Netherlands.
   
  С какво се занимава Вашият отдел – кои са основните продукти, услуги?
  Кристина Димитрова: Отделът Record to Report (RTR) е част от финансовия екип в Каргил. Ние сме отговорни всеки месец да предоставим вярна и пълна финансова информация, която се използва както за нуждите на бизнес мениджмънта, така и за финансова отчетност. За тази цел и поради обема и разнообразието на бизнесите в Каргил си сътрудничим с екипи от различни краища на света. В нашите ръце са поверени различни проверки и вътрешни контроли, а счетоводните стандарти, според които подготвяме информацията за консолидираните финансови отчети, са тези на САЩ (USGAAP).
   
  Работата ни е много динамична, защото мащабът на бизнеса и множеството проекти изискват финансова информация с различен детайл и фокус. Основната ни цел е да сме в услуга на клиентите на Каргил и бизнесите, за които работим. Ето защо се стремим винаги да подобряваме услугите си и да бъдем ефективни.
   
  Кристина Димитрова, RTR Senior Team Manager - Animal Nutrition & Health EMEA. Снимка: Economy.bg
  Кои са основните пазари и клиенти?
  Владимир Шенков: Каргил традиционно оперира предимно в хранителната индустрия. Компанията е основана през втората половина на 19. век в САЩ, като първият бизнес е търговията със зърно. До ден днешен това все още е един от основните бизнеси на Каргил. През годините компанията навлиза и в други бизнеси, повечето от които са свързани със селското стопанство, но постепенно диверсифицира портфолиото си, като развива и други бизнес ниши като финансовите и маркетинговите услуги, търговията с метали, търговията с въглеродни емисии и други.  Една от основните предпоставки за разрастването на компанията в глобален мащаб е разработването на широка търговска мрежа, която свързва фермерите с потребителите и преработвателите на селскостопански продукти по целия свят.
  В София е базиран един от осемте центъра за споделени услуги на Каргил, като Record to Report или отдел „Общо счетоводство“ е един от най-големите. В него работят около една трета от служителите на центъра.
   
  Record to report предоставя счетоводни и финансови услуги на компании в групата на Каргил в региона EMEA (Европа, Близкия изток и Африка). 
   
  Владимир Шенков, RTR Team Manager - Cargill Food & Bio Netherlands. Снимка: Economy.bg

  Колко и какви специалисти работят в отдела Ви?
  Неделина Ламбова: В отдел Record to Report работят около 400 специалисти, заети в различните направления на счетоводството. Всеки един от тях е специализиран в дадена сфера и отговаря за някои от различните бизнеси на компанията.
   
  По какви проекти работят те?
  Неделина Ламбова: Всеки един служител на компанията има възможност да работи по различни проекти, свързани с установяване и подобрения на процесите и системите в компанията. Екипите ни са въвлечени в имплементиране на почти всички нови счетоводни стандарти, осъществяване на сливания и придобивания, имплементация на нова ERP система – SAP, операции на валутните и стоковите пазари и други. Имаме възможност пряко да участваме в писането на глобални счетоводни процедури и в подобрението на различни процеси. Наред с глобалните проекти, ние движим и оптимизации и подобрения, свързани с ежедневните ни задачи, като за тази цел работим с екип (Continuous improvement team), който подпомага случването на нашите идеи с техническата си експертиза и професионализъм. 
   
  Неделина Ламбова, RTR Team Manager - HR Accounting Center Of Excellence EMEA. Снимка: Economy.bg

  Какви хора най-често търсите – с какъв опит, познания, умения, технологии?
  Неделина Ламбова: В отдел Record to Report или „Общо счетоводство“ търсим хора с опит в сферата на счетоводството и добро ниво на владеене на английски език. Ценим високо опитa с ERP системата SAP, както и уменията за работа с MS Excel. Cargill цени проактивността у хората и тeхния стремеж към подобрения на процесите.
   
  Предходен опит в подобен отдел не е задължителен, ако кандидатът е мотивиран да развива счетоводните си умения в динамична, международна среда.
   
  Хубаво е да подчертаем, че Каргил инвестира много в служителите си и всеки един от нас има достъп до различни курсове и платформи, където може да надгради своите знания и умения. Един от приоритетите, които имаме като екип, е да увеличаваме своята експертиза все повече с всяка година. 
   
  Офисът на Каргил в София. Снимка: Cargill
  Отворени ли сте за хора с малък опит и старт на кариерата? Има ли стажантски програми?
  Кристина Димитрова: Каргил е компания с дългогодишен опит, която поставя хората на първо място. Приоритет за нас е да инвестираме време, да споделяме този опит и знания с нашите  служители. Стажантската ни програма е с продължителност 6 месеца и започва в началото на летния сезон. Фокусът ни са студенти в последна година в университета или току-що завършили, които имат силна мотивация да учат и да напредват като професионалисти. Те имат възможност да преминат през серия обучения, да се запознаят с начина ни на работа, да участват в ежедневните ни активности и да бъдат част от нашите счетоводни екипи. Всеки стажант има ментор, който да му помага, да го насочва и да отговаря на въпросите му.
  Стажантската ни програма е изключително успешна и голяма част от участниците получават възможност да продължат кариерния си път в Каргил веднага след стажа.
   
  Един работен ден в офиса за HR Accounting Center of Excellence ЕМЕА. Снимка: Economy.bg

  Кои са основните технологии, които се използват при Вас?
  Владимир Шенков: В момента част от дружествата на Каргил използва ERP системата SAP, а другите – JDE или локален счетоводен софтуер. Част от дигиталната стратегия на Каргил е да въведе SAP за всички бизнеси. По този начин големите обеми от информация ще се обработват лесно и това би помогнало на компанията да постигне дългосрочните си цели за растеж. Каргил използва и инвестира много в тази сфера и една от последните иновации е специално създадена за нуждите на компанията платформа, с която се обобщава и визуализира качествено информацията за всички бизнеси навсякъде по света. Нашите екипи в София бяха едни от първите, които имаха възможността да работят с нея.
   
  Как се въвеждат новите служители в екипите Ви?
  Неделина Ламбова: Компанията следва структуриран подход по отношение на въвеждането на новите си служители. За него отговарят както колеги от ЧР, така и директният мениджър.
  Новопостъпилият бива запознат с дейността на Каргил и на екипа си, с мерките за безопасност в офиса, както и с административни и въпроси, свързани с ЧР. Следват детайлни счетоводни и технически обучения, които се провеждат в офиса или on-line.
  Към всеки новопостъпващ служител бива прикрепен т.нар. Приятел (Buddy), опитен колега, който да направи процеса по въвеждане подреден и приятен.
   
  Споделяне на добри практики между отделите. Снимка: Economy.bg

  Какви са възможностите за кариерно развитие и какви обучения предлагате?
  Кристина Димитрова: Фокусирани сме в развитието на не един, а четири различни бизнеса в сферата на производството и търговията със суровини и работим с държави на 5 континента. Това изисква от финансовия отдел да реагира бързо и да отразява разнообразните операции на бизнеса коректно и навреме.
   
  Екипите ни са изключително гъвкави и адаптивни, а мениджмънтът се подготвя солидно за промените. В екипа на Record to report всеки е получил много знания от колегите си и е готов да ги предаде. Имаме голямо портфолио от специализирани обучения, които са подготвени, организирани и водени от колеги от екипа. Всеки служител на Каргил има достъп и до on-line платформа, която събира над 3 милиона обучителни материала (видеа, статии, курсове, книги) от стотици източници като LinkedIn Learning, Business Insider, MIT Sloan и други.
   
  Lean Six Sigma Green Belt Graduates – групата, завършили програмата за подобрение на процеси тази година и техните ментори. Снимка: Cargill
   
  Денят започва в Каргил. Снимка: Cargill
  Какви придобивки предоставя компанията и какво я прави предпочитан работодател?
  Кристина Димитрова: Каргил предоставя богато разнообразие от придобивки: хибриден модел на работа, допълнително здравно осигуряване и застраховка живот, ваучери за храна, различни отстъпки за определен тип обекти, мултиспорт карти, зала за отдих и т.н.
   
  Това, което прави Каргил предпочитан работодател, са, на първо място, екипите и хората, с които работим, интересните и актуални възможности за професионално развитие и израстване във фирмата, както и безопасната, отговорна и благоприятна среда, в която това да се случи. 
   
  Какво не знаят хората за Вашия отдел и компанията, а е важно да знаят според Вас?
  Владимир Шенков: Това, което ни отличава от повечето подобни компании на пазара, са нашите ценности и отдадеността, с която компанията работи, за да изхранва света по безопасен, отговорен и устойчив начин. Отдел Record to Report в Каргил със сигурност е един от най-големите счетоводни отдели в бранша. Това е и предпоставка за многото и разнообразни възможности за кариерно развитие.
   

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на КАРГИЛ БЪЛГАРИЯ ЕООД в JOBS.bg


  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА КАКВО Е ДА РАБОТИШ В:

  Какво е да работиш в Commetric?
  Какво е да работиш в бизнеса за Океански транспорт в Cargill във Варна?
  Какво е да работиш в Language Bear?
  Какво е да работиш в DSS?
  Какво е да работиш в отдел Procurement, Cargill?
  Какво е да работиш в NoveoCare?
  Какво е да работиш в Entain?
  Какво е да работиш в Next IT Services?
  Какво е да работиш в Wizz Air?
  Какво е да работиш в ZaUtre?

  Какво е да работиш в Тавекс?
  Какво е да работиш в Станга1?
  Какво е да работиш в Motion Software?
  Какво е да работиш в Credissimo?
  Какво е да работиш в Блубито?
  Какво е да работиш в dm България?
  Какво е да работиш в Effortel?

  Какво е да работиш в myPOS?
  Какво е да работиш в Lab08?
  Какво е да работиш в Grafixoft?
  Какво е да работиш в Appolica?
  Какво е да работиш в Resolute Software?
  Какво е да работиш в M2M Services?
  Какво е да работиш в i:Fao an Amadeus company?
  Какво е да работиш в Cognyte Bulgaria?
  Какво е да работиш в Hewlett Packard Enterprise?
  Какво е да работиш в Melon?
  Какво е да работиш в Gameloft Sofia?
  Какво е да работиш в Hypoport Sofia?
  Какво е да работиш в Delta Source? 
  Какво е да работиш в AtScale Bulgaria?
  Какво е да работиш в Лидл България?
  Какво е да работиш в МенторМейт?
  Какво е да работиш в Proxiad?
  Какво е да работиш в Endava?
  Какво е да работиш в Адастра България?
  Какво е да работиш в Coherent Solutions Bulgaria?
  Какво е да работиш във Fadata?
  Какво е да работиш в Walltopia?
  Какво е да работиш във Fourth България?
  Какво е да работиш в TELUS International Europe?
  Какво е да работиш в DataArt?
  Какво е да работиш в Schwarz IT България?
  Какво е да работиш в Anakatech?
  Какво е да работиш в A1 България?
  Какво е да работиш в Cargotec?
  Какво е да работиш в Kaufland България?
  Какво е да работиш в Кока-Кола ХБК България?
  Какво е да работиш в Paysafe?
  Какво е да работиш в Карлсберг България?
  Какво е да работиш в Melexis България?
  Какво е да работиш в CloudCart?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 17 часа
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 17 часа
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 21 часа
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 22 часа
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 23 часа
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект