събота, 13 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  669 прочитания

  Воден знак ще показва съдържанието, генерирано от ИИ

  На това се съгласиха в Белия дом 7 компании от индустрията между които OpenAI, Alphabet и Meta Platforms
  27 юли 2023, 07:49 a+ a- a

  Снимка: ЕП

  Компании за изкуствен интелект (ИИ/AI), включително OpenAI, Alphabet и Meta Platforms, поеха доброволни ангажименти към Белия дом за прилагане на мерки като поставяне на воден знак върху съдържание, генерирано от изкуствен интелект, за да направят технологията по-безопасна, обяви президентът Джо Байдън в петък (21юли).

  „Тези ангажименти са обещаваща стъпка, но имаме още много работа за вършене заедно“, каза Байдън.

  На събитие в Белия дом Байдън обърна внимание на нарастващата загриженост относно потенциала изкуственият интелект да бъде използван за разрушителни цели, като каза, че „трябва да гледаме ясно и бдително относно заплахите от нововъзникващите технологии“ за демокрацията в САЩ.

  Компаниите, които включват и Anthropic, Inflection, Amazon.com и партньора на OpenAI Microsof, обещаха да тестват щателно системите, преди да ги пуснат, и да споделят информация за това как да намалят рисковете и да инвестират в киберсигурността.

  Ходът се разглежда като победа за усилията на администрацията на Байдън да регулира технологията, която преживя бум на инвестиции и популярност сред потребителите, отбелязва „Ройтерс“.

  САЩ изостават от ЕС в справянето с регулирането на изкуствения интелект. През юни законодателите на ЕС се съгласиха с набор от проекти на правила, според които системи като ChatGPT ще трябва да разкриват съдържание, генерирано от AI, да помагат за разграничаването на така наречените дълбоко фалшиви изображения от истинските и да гарантират предпазни мерки срещу незаконно съдържание.

  През юни Чък Шумър призова в Сената на САЩ за „всеобхватно законодателство“ за напредък и гарантиране на предпазни мерки за изкуствения интелект. Конгресът обмисля законопроект, който изисква политическите реклами да разкриват дали AI е използван за създаване на изображения или друго съдържание.

  Байдън, който беше домакин на ръководители от седемте компании в Белия дом, каза, че също така работи върху разработването на изпълнителна заповед и двупартийно законодателство относно ИИ технологията. „Ще видим повече технологични промени през следващите 10 години или дори през следващите няколко години, отколкото сме виждали през последните 50 години. Това беше удивително разкритие за мен, честно казано“, каза Байдън.

  Като част от усилията седемте компании се ангажираха да разработят система за „воден знак“ на всички форми на съдържание, от текст, изображения, аудиозаписи до видеоклипове, генерирани от AI, така че потребителите да знаят кога технологията е била използвана. Този воден знак, вграден в съдържанието по технически начин, вероятно ще улесни потребителите да забелязват дълбоко фалшиви изображения или аудиозаписи, които могат например да показват насилие, което не се е случило, да създадат по-добра измама или да изкривят снимка на политик, за да постави човека в нелицеприятна светлина. Не е ясно как водният знак ще бъде видим при споделянето на информацията.

  Компаниите също така обещаха да се съсредоточат върху защитата на поверителността на потребителите с развитието на ИИ и върху гарантирането, че технологията е свободна от пристрастия и не се използва за дискриминация срещу уязвими групи. Други ангажименти включват разработване на AI решения за научни проблеми като медицински изследвания и смекчаване на изменението на климата.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  преди 14 часа
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  преди 15 часа
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  преди 18 часа
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  преди 19 часа
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство