понеделник, 04 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  707 прочитания

  ЕС отпуска 1.23 млрд. за подобряване на психичното здраве

  Около 84 млн. души в ЕС са били засегнати от проблеми, свързани с психичното здраве, още преди пандемията
  07 юни 2023, 14:31 a+ a- a

  сн: ЕП

  Европейската комисия добави към Европейския здравен съюз допълнителен стълб: нов всеобхватен подход към психичното здраве. Този подход представлява първа и важна стъпка в посока към изравняване на психичното здраве по значимост с физическото и възприемане на нов, междусекторен подход към проблемите с психичното здраве. С 20 водещи инициативи и финансиране от ЕС в размер на 1.23 милиарда евро по линия на различни финансови инструменти, Комисията ще помогне на държавите членки да поставят на преден план хората и тяхното психично здраве.

  Още преди пандемията от COVID-19 проблемите, свързани с психичното здраве, засягаха 1 на всеки 6 души в ЕС, като положението се влоши вследствие на безпрецедентните кризи от последните години. Цената на бездействието е значителна и възлиза на 600 милиарда евро годишно.

  На фона на значителните технологични, екологични и обществени промени, които засягат способността на хората да се справят, действията на ЕС в областта на психичното здраве ще бъдат съсредоточени около три ръководни принципа: адекватна и ефикасна превенция, достъп до психично здравеопазване и лечение с високо качество и на достъпна цена, както и реинтеграция в обществото след възстановяване.

  Конкретните действия ще обхванат широк спектър от политики и ще включват усилия за:

  - Насърчаване на доброто психично здраве чрез превенция и ранно откриване, включително посредством Европейска инициатива за превенция на депресиите и самоубийствата, Европейски кодекс за психично здраве и засилена научноизследователска дейност относно здравето на мозъка.

  - Инвестиране в обучение и изграждане на капацитет с цел интегриране на темата за психичното здраве във всички области на политиките и подобряване на достъпа до лечение и грижи. Действията ще включват програми за обучение и обмен на специалисти и техническа подкрепа за реформи в областта на психичното здраве на национално равнище.

  - Осигуряване на добро психично здраве при работа посредством повишена осведоменост и по-добра превенция. Това ще бъде постигнато например чрез кампании на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа (EU-OSHA) за повишаване на осведомеността, които обхващат цялата територия на ЕС, както и посредством евентуална бъдеща инициатива на ЕС относно психосоциалните рискове на работното място.

  - Защита на децата и младите хора през годините на формиране на личността, когато те са най-уязвими, в контекста на засилващ се натиск и все по-големи предизвикателства. Мерките включват създаване на мрежа за психично здраве на децата и младежите, набор от инструменти за превенция при децата, насочен към основните определящи здравето фактори за психично и физическо здраве, както и по-добра защита онлайн и в социалните медии.

  - Работа с уязвимите групи от населението чрез предоставяне на целенасочена подкрепа за най-нуждаещите се, като по-възрастните хора, хората в затруднено икономическо или социално положение и мигрантите/бежанците. Специално внимание се обръща на засегнатото от конфликта население, по-специално разселеното от Украйна население (и по-специално деца), както и на децата в Украйна, травмирани от войната.

  - Пример и лидерство на международно равнище чрез повишаване на осведомеността и предоставяне на качествена подкрепа за психичното здраве при извънредни хуманитарни ситуации. 

  Още преди пандемията от COVID-19 проблемите, свързани с психичното здраве, засягаха около 84 милиона души в ЕС, като оттогава насам тази статистика само се влошава. Пандемията оказа допълнителен натиск върху психичното здраве, особено сред младите хора и хората с вече съществуващи психични заболявания. По груби изчисления общата цена на проблемите с психичното здраве – която включва както цената за здравните системи и за програмите за социална сигурност, така и понижената заетост и понижената продуктивност на работниците – възлиза на повече от 4% от БВП във всички държави членки на ЕС, което се равнява на повече от €600 милиарда евро годишно.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  Основният лихвен процент у нас вече е 3.8%
  Това е 13-то поредно повишение
  преди 2 часа
  Очакват по-нисък от планирания бюджетен дефицит
  През ноември приходите изпревариха разходите и бюджетният дефицит падна до 0,6% от БВП
  преди 2 часа
  България подкрепи в Дубай утрояване на дела на ядрената енергетика до 2050
  Заедно с още 21 страни, сред които САЩ, Канада, Франция, ОАЕ, подкрепихме декларация на събитие в рамките на СОР-28
  преди 2 часа
  Започна изграждането на Лот 2 на автомагистрала „Русе-Велико Търново“
  Денков: Русе е в центъра на магистралите, които планираме с Гърция и Румъния
  преди 3 часа
  В дигиталната раница има близо 30 000 електронни образователни ресурси
  Всички ресурси на MozaBook са на разположение на всички учители и ученици безплатно през Дигиталната раница
  01 декември 2023, 16:32
  От 1 януари: Максималният осигурителен доход се повишава на 3750 лв.
  Парламентът прие на първо четене бюджетите на НЗОК и ДОО за 2024