понеделник, 11 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  880 прочитания

  Кристалина Георгиева към САЩ: Повишете или отменете тавана на дълга

  Стабилността на световната финансова система е застрашена от воденето на политически преговори в САЩ в „12-ия час“, предупреди управляващият директор на МВФ
  30 май 2023, 09:24 a+ a- a

  Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева призова политиците в САЩ да намерят алтернативен начин за регулиране на дълга, за да се сложи край на инфарктните бюджетни преговори до последния момент, които изправят световната икономика пред предотвратими рискове.

  “Бихте ли могли, моля, да предложите различен начин за подход към тази тема?” попита реторично Георгиева на пресконференция във Вашингтон след публикуването на актуализираната прогноза на МВФ за американската икономика.

  Фондът леко повиши прогнозата си за ръста на БВП на САЩ през 2023 г. до 1.7%, в сравнение с очакваните по-рано 1.6%. “Икономиката на САЩ се оказа устойчива,” заяви Георгиева. През 2024 г. увеличаването на БВП ще намалее до 1%, като “забавящият се, но все още стабилен растеж” ще повиши безработицата до 4.4% в края на следващата година.

  “Инфлацията остава неприемливо висока,” отбеляза Георгиева и заради това Федералният резерв ще трябва да запази лихвите малко по-високи за по-дълго време. Очакванията са лихвеният процент да остане между 5.25% и 5.5% до края на 2024 г.

  Георгиева също така заяви, че американското правителство трябва да намали дефицитите, най-вече чрез повишаване на данъчните приходи. “Колкото по-бързо са случи това пренастройване на бюджета, толкова по-добре. Добре е да се отбележи, че тези фискални корекции могат да бъдат изтеглени напред и това би помогнало на Фед в усилията му да намали инфлацията,” добави тя.

  По темата за дълга на САЩ, в доклада на МВФ се отбелязва: “Балансирането на ръба по отношение на тавана на федералния дълг може да създаде допълнителни, изцяло предотвратими системни рискове както за американската, така и за глобалната икономика в момент, когато вече има видимо напрежение. За да се избегне обостряне на рисковете, таванът на дълга трябва да бъде незабавно повишен или отменен от Конгреса”.

  В неделя американският президент Джо Байдън и председателят на Камарата на представителите в Конгреса Кевин Маккарти обявиха постигането на принципно споразумение за повишаване на тавана на правителствения дълг. Договореното тепърва трябва да бъде гласувано в Конгреса, като министърът на финансите Джанет Йелън предупреди, че ако таванът не бъде повишен до 5 юни, САЩ ще изпаднат в неспособност да обслужват дълговете си.

  Георгиева разкритикува САЩ за бавенето в постигането на споразумение буквално до последния момент и сравни спора между политиците във Вашингтон с приказката за Пепеляшка. Стабилността на световната финансова система е застрашена от воденето на политическите преговори в САЩ в „12-ия час“, предупреди управляващият директор на МВФ. „Всички сме чели приказката за Пепеляшка и как тя трябва да си тръгне от бала точно в полунощ. И ние се намираме в този момент“, каза Георгиева във Вашингтон. „Така че, извинете, но може ли да решим този въпрос, преди каляската да се е превърнала в тиква? Не е само загубата на пантофката това, от което сме заплашени.“

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 27 минути
  преди 46 минути
  Над 5,5 млрд. лева са американските инвестиции у нас, създали са 41 хил. работни места
  19 са американските ИТ компании с 13 хил. заети у нас, инвестират също в енергетика, преработваща промишленост и търговия, присъстват в Разград, Севлиево, Стара Загора и София, сочи нов доклад
  преди 1 час
  Бианор Холдинг придобива софтуерната компания Булбера
  Дружеството специализира в разработката на софтуерни решения в областта на здравеопазването, телекомуникациите и електронната търговия
  преди 2 часа
  Близо 18% ръст на приходите от нощувки през ноември
  Според националната статистика по-голямата част от тях идват от български граждани
  преди 4 часа
  "Историческо": ЕС договори правила за регулиране на AI
  Колкото по-висок е рискът от AI системите, толкова по-строги ще са правилата, предвижда споразумението