петък, 12 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2859 прочитания

  HR проектите в България: Академията за жени лидери в IBM

  Научете повече за проекта, който стана победител в Годишните HR награди на БАУХ 2022, категория „Най-добър проект на голяма компания”
  31 май 2023, 12:10 a+ a- a

  Дамите от екипа, разработил Академията за жени лидери в IBM. Снимка: Economy.bg

  В съвременната динамична бизнес среда HR функцията в България се развива изключително бързо и заема своето важно стратегическо място в управлението на компаниите. HR професионалистите и HR екипите вече проектират и изпълняват комплексни проекти, които не просто подпомагат бизнес процесите, но и добавят стойност и изграждат работодателски имидж.

  В рубриката „HR проектите в България“ разказваме за конкретните проекти, зад които стоят HR екипите тук, за да покажем, че в България може да имаш интересна и успешна HR кариера, както и че работодателите в България създават условия за такава.

  Научете повече за Академията за жени лидери в IBM, която стана победител в Годишните HR награди на БАУХ 2022, категория „Най-добър проект на голяма компания”. За проекта разказват Бойка Дочева - Мениджър Човешки ресурси, Антония Додева - Старши мениджър, Александра Кишишева - Ръководител екип, Обучител и фасилитатор, Александра Аюби - Лидер на екип „Контрол на качеството“ и Виолета Караначева-Цветанова - Ръководител на политиките на приобщаване и многообразие, академична програма и обучения. 

  Разкажете ни за Вашия проект.
  Антония: Академията за жени лидери в IBM, която нарекохме Rise Up Women Leadership Accelerator, е изключително ценен и вдъхновяващ проект за нас. Вложихме много мисъл, усилия, сърце и душа, за да го осъществим. Благодарни сме на БАУХ за признанието, както и за възможността да споделим добри и работещи практики от бизнеса. Това ни мотивира да продължаваме да създаваме иновативни проекти.

  Създадохме Rise Up Women Leadership Accelerator с екипа ни тук, в IBM България. Програмата стартира през 2021 г. с 15 участнички от IBM Client Innovation Centers в България и в Хърватия. Благодарение на успеха на първото издание през 2022 г. обхватът се разшири значително и вече покрива жени от 6 държави. Програмата има три основни цели – развитие на лидерски умения на жените в IBM, осигуряване на по-добра видимост на талантите и не на последно място – създаване на общност, която дългосрочно да служи като мрежа за подпомагане и обмяна на опит.

  Rise UP е с продължителност 6 месеца и представлява комбинация от практически обучения, семинари с гостуващи лектори и работа по актуални бизнес проекти. Разнообразните дейности и събития дават възможност на участничките да изградят широка мрежа от контакти с хора от различни нива и отдели в организацията, както и да получат индивидуализирана обратна връзка и насоки за развитие. В програмата се включват IBM лидери, вицепрезиденти и директори на глобално ниво, както и външни гост-лектори, които в семинари или практически сесии споделят опита си. Целта е да се получи синергия между опита, практиката и теоретичните познания, тъй като всички тези компоненти са неизменна част от изграждането на един лидер.

  Антония Додева - Старши мениджър в IBM. Снимка: Economy.bg

  Каква е целта му и защо решихте да го стартирате?
  Бойка: Програмата отговаря на реален проблем, припознат в световен мащаб. Призивът за равенство между половете е в глобалния дневен ред от десетилетия. В много страни са направени големи крачки за предоставяне възможност на жените да заемат повече лидерски роли и да осъществят своя потенциал. Доказано е, че когато има разнообразие между хората на лидерски позиции и се инвестира в повече жени лидери, се постигат ускорени бизнес резултати. Затова нашата програма е ценна както за компанията, така и за обществото. 

  IBM има над стогодишна история по отношение на политиките на разнообразие и приобщаване и прилагането им. Имаме установена практика служители да се обединяват около каузи и да работят заедно в т.нар. ресурсни групи и/или общности. В България пример за това са Women at IBM Bulgaria, Parents Club, Voices + LGBTQ, Доброволчески комитет, Runners at IBM, които работят по важни теми като равнопоставеност, родителство, развитие на жени в сектора, подкрепа на добри каузи и др. Благодарение на вече съществуващите култура и стимулираща среда за развитие на жени лидери имахме възможност да направим една крачка напред и да надградим усилията в тази област. Чрез Rise Up ние даваме практическите инструменти и ускоряваме представянето на жени на ръководни позиции.

  Бойка Дочева - Мениджър Човешки ресурси в IBM. Снимка: Economy.bg

  Как приеха служителите в компанията този проект?
  Александра Кишишева: Проектът се прие с голямо вълнение както в България, така и сред глобалната общност на компанията. Подкрепата от колеги, ръководители и съмишленици е важна за нас. Тази година стартирахме Rise Up за трета поредна година. Вълнуваме се, че програмата се разраства и развива във всяко едно отношение. Обратната връзка, която получаваме от участничките, е изключително важна за нас и ни показва, че това, което правим, е значимо за тях, както споделя Надежда Георгиева, Ръководител проекти: „Успешното завършване на програмата ми дава сили да поемам по-значими и комплексни проекти, както и уверено да търся реализация в кариерното си развитие“.

  Александра Кишишева - Ръководител екип, Обучител и фасилитатор в IBM. Снимка: Economy.bg

  Какви ресурси – като време, финансови и други, Ви костваше?
  Александра Аюби: За да стане реалност, в програмата са вложени много усилия и часове работа от страна на екипа, който се занимава с управлението на проекта. Ангажирахме вътрешни лектори, успешни колеги с вдъхновяващи истории, както и мениждмънта  на всички нива в компанията. Можем да кажем, че сме инвестирали повече от 250 човекочаса. Финансирането на годишна база варира, но вложихме средства основно в наемането на външни експерти, които да изнесат практически насочени семинари и сесии по определени теми.

  Какви резултати искахте да постигнете с проекта и какво реално постигнахте?
  Александра Аюби: Щастливи сме да споделим, че 17 дами участваха за 2022 г., 15 дами завършиха програмата през 2021 г. като около 40% от тях вече направиха следваща крачка в кариерното си развитие. Участниците имат възможността да черпят опит от лидери на високо ниво в компанията, като вицепрезиденти и директори. Така те подобряват множество умения и стават по-видими. Създадохме рамка за обучение на жени лидери, която сега работи на глобално ниво в компанията. Приобщихме към нашата кауза вдъхновяващи личности от и извън компанията. Изградихме ентусиазиран екип с опитни IBM експерти от различни сфери. Така ние ангажираме и нашите служители да бъдат активни и да помогнат на жените в сектора да се развиват. Програмата помага и на нашата вътрешна ресурсна група Women at IBM Bulgaria – това е общност от мъже и жени в компанията, която помага за развитието на жени таланти в сектора. 

  Александра Аюби - Лидер на екип „Контрол на качеството“ в IBM. Снимка: Economy.bg

  Кои бяха най-големите предизвикателства и как ги преодоляхте?
  Александра Кишишева: Имахме доста предизвикателства по пътя на изграждане и прилагане на програмата. Вложихме много време и мисъл, за да я направим интерактивна и полезна, да успеем да постигнем баланс между практическата част и теоретичните сесии, да успеем да привлечем изявени и вдъхновяващи личности, които да споделят своя опит.  Същевременно трябваше да убедим и висшия мениджмънт, вицепрезиденти и директори на глобално ниво, че това е проект, в който си струва компанията да инвестира. Всеки нов цикъл на Rise Up ни дава повече опит и увереност, че можем да постигнем целите си. На база на споделената обратна връзка от участничките, както и на изискванията на бизнеса адаптираме съдържанието, така че да е винаги актуално, релевантно и да адресира конкретни нужди.

  С какво най-много се гордеете с този проект?
  Антония: Успяхме да вдъхновим над 30 жени да следват целите си и да бъдат смели. Облякохме този стремеж в реални умения, които те получиха заедно със своите сертификати. Успяхме да приобщим към каузата повече жени лидери, наши служители и лидери от различни звена и държави. Почерпихме опит от експерти и вдъхновяващи личности в и извън компанията, давайки различна перспектива. Вярваме, че програмата е начинът да създадем следващото поколение от жени лидери. 

  Запознайте с екипа зад Академията  – колко и какви са HR професионалистите в него, каква е тяхната експертиза?
  Бойка: За да създадем работеща програма за жени лидери, ни трябваха хора с различен профил и опит. В проекта заедно с мен участваха вдъхновяващата Антония Додева, която е Старши Мениджър в IBM TLS Client Innovation Center Sofia, Александра Кишишева - Мениджър и Опитен обучител, Александра Аюби - Лидер на екип по контрол на качеството, Виолета Караначева-Цветанова, част от HR екипа, която ръководи политиките на многообразие и приобщаване, както и академичната програма на компанията, носител на наградата „HR професионалист“ за 2021, БАУХ.

  От ляво надясно: Александра Аюби, Александра Кишишева, Бойка Дочева, Виолета
  Караначева-Цветанова и Антония Додева. Снимка: Economy.bg

  Спонсор на проекта е Кели Раян, Вицепрезидент IBM Technology Lifecycle Services, а неизменна част от програмата е и Браян Еверет, Директор IBM Technology Lifecycle Services Client Innovation Centers, който е активно включен в процеса. 

  Споделете с нас какви нови HR проекти планирате.
  Виолета: Тази година планираме да усъвършенстваме и подобрим Rise Up Women Leadership Accelerator, като през март месец стартирахме третото издание на програмата за нови 18 дами. Продължаваме да работим активно, създавайки проекти и събития, които подобряват работната среда в офиса, чрез нашите вътрешни групи и клубове като събитията за деца и родители, развитие на жени, ЛГБТ+ и равнопоставеност, маратони с кауза и др. Влагаме нови усилия и време в нашата Академична програма, чрез която изграждаме следващото поколение от млади таланти в сектора. Работим усилено с водещи университети в страната, предоставяме множество безплатни квалификационни програми за студенти, като сме горди и с нашата мащабна стажантска кампания, която в момента тече с пълна сила.

  Виолета Караначева-Цветанова - Ръководител на политиките на приобщаване и многообразие,
  академична програма и обучения в IBM. Снимка: Economy.bg

  Очакваме и старта на вътрешната ни програма за мениджъри, Алфа Академия в центровете ни в София, Загреб и Кайро, която цели да изгради новото поколение от лидери в компанията. Продължаваме развитието в локален и глобален мащаб на нашата програма SEED (Skills Essential Employee Development), която дава широк спектър от обучения, сертификати и кариерни пътища на нашите служители. Не можем да скрием колко сме горди с палитрата от програми, инициативи и събития, които IBM организира благодарение на отдадените ни служители и ръководители с цел да изгради креативна, приобщаваща и мотивираща среда на работа, като помага на нашите служители да придобиват нови умения и знания ежедневно.

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на IBM Bulgaria Ltd. в JOBS.bg

   

   ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА HR ПРОЕКТИТЕ:

  Училище за енергетици на ЕСО
  „Организационна култура“ и „Отвътре навън“, Велея Глобал
  Система за оценка и развитие на хората в Нова Броудкастинг Груп
  „Да обядваме знания“, „Развий се“
  „Как да подбираме и задържаме средно и ниско квалифицирани кадри“, Gi Group
  Подобряване и автоматизиране на процеса на въвеждане на новоназначени служители в Playtech
  4-дневна работна седмица в Менпауър
  Решения за управление на човешките ресурси, IBS
  Синергия в HR екипа - най-добрата предпоставка за удовлетворени колеги, Kaufland България
  Jira4PDR, Endava
  Многообразни проекти за различни предизвикателства, bTV Media Group
  Локалните и регионални проекти на Endava
  Проекти за бизнес, HR и социална ефективност, „Вива Kредит“
  Добротворчеството в „Ейч Пи Инк България“
  Корпоративен уелнес, Playtech
  Империум на CASH CREDIT
  Employee Value Proposition = EVP на „Райфайзенбанк“
  EVN Презареждане
  Contipso Learning

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 45 минути
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  преди 2 часа
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  преди 5 часа
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  преди 6 часа
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство
  преди 6 часа
  България и Чехия ще си сътрудничат при експлоатацията на ядрени мощности
  През 2035 трябва да заработи 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", а 8-ми през 2037