петък, 01 март 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1049 прочитания

  Фондация Citi инвестира 250 хил. долара в програма за подкрепа на хора с увреждания в България и още 4 страни

  Програмата е част от глобалната инициатива на фондация Citi с фокус изграждане на работни умения сред младите хора
  17 май 2023, 16:37 a+ a- a

  Фондация Сити обяви нова инвестиция от 250 000 долара в успешната програма „Възход“, която се изпълнява от Европейския форум за хора с увреждания (ЕФХУ) (European Disability Forum, EDF). Програмата е създадена с цел да съдейства за развитието на организираното движение за правата на хората с увреждания сред младежите в страните от централна Европа: България, Чехия, Унгария, Румъния и Словакия.

  Новият грант увеличава общата инвестиция в програмата на 500 000 долара. В новата фаза петте страни ще акцентират върху участието на младежите с увреждания в защита на техните права и на достъпа до образование, професионално обучение и заетост.

  “Програмата „Възход“ е част от глобалната инициатива „Пътеки към прогреса“ (“Pathways to Progress”) на Фондация Сити, която има за цел да изгради умения у младежите за трудова заетост и да се бори с проблема на младежката безработицата. Достъпът до образование и професионално обучение са препятствие за младежите с увреждания, които се сблъскват и с физически, и с финансови бариери. Уверен съм, че нашето партньорство с ЕФХУ ще привлече още повече младежи към движението за правата на хората с увреждания, като подобри капацитета на местните организации на хора с увреждания да работят за своите членове", заяви Мунир Нанджи, ръководител на Сити за Централна Европа.

  „Активното участие на младежите с увреждания е от съществено значение и гарантира, че движението за правата на хората с увреждания отразява нуждите и надеждите на всички хора с увреждания. В това време на нестабилност, пандемии и нови технологии е по-важно от всякога да продължим да надграждаме постигнатото до момента с този проект. Важната подкрепа от страна на Фондация Сити, за която сме много благодарни, ще ни помогне да гарантираме, че гласовете на младите хора с увреждания ще бъдат отразени в работата ни и ще водят към приобщаващо бъдеще", заяви Янис Вардакастанис, Президент на ЕФХУ.

  В първата фаза на програмата, реализирана през 2022 г., над 700 души преминаха обучения по правата на хората с увреждания, като 82% от участващите бяха хора с някаква форма на увреждане, 55% бяха младежи с увреждания и 54% бяха жени. С проектите, изпълнявани във всяка една от петте държави, специално насочени към местните потребности, инициативата постигна очакванията си за изграждане на движение, което гарантира правата на хората с увреждания, и в частност на младежите със специфични потребности.

  Част от участниците в програмата бяха обучени по теми като самостоятелен живот, политика за правата на човека и застъпничество и защита на правата в Европейския съюз. В рамките на проекта Румъния проведе задълбочено национално изследване сред 200 младежи с увреждания. Словакия използва възможността за създаване нов имидж на Словашкият съвет за хора с увреждания, докато Чехия се фокусира върху обучения по жестов език за приятелите и семействата на хора, които са глухи или със слухови увреждания. При обученията в България се акцентира върху изграждане на капацитет за защитата на правата на хората с увреждания и уважението към тях, вече достъпен и нов уебсайт на Националния съвет на хората с увреждания. В Унгария в основата на реализацията на проекта бяха интерактивните обучения по политика, програмиране и други теоретични теми. Група младежи също посетиха Брюксел, за да участват в няколкодневната конференция за младежта и човешките права в Европа. ЕФХУ изпълнява проекта в партньорство с пет национални организации, които равнопоставено се ползват от гранта за подкрепа на целите на програмата на местно ниво.

  1. България: Националния съвет на хората с увреждания в България (НСХУБ).
  2. Чехия: Националния съвет на хората с увреждания в Чехия, или Národní rada osob se zdravotním postižením ČR (NRZP ČR).
  3. Унгария: Унгарския национален съвет на федерациите на хората с увреждания, или Hungarian Association for Persons with Intellectual Disability (ÉFOÉSZ)
  4. Румъния: Румънския национален съвет за увреждания, или Consiliul National al Dizabilitatii din Romania (CNDR).
  5. Словакия: Словашкия съвет за хора с увреждания, или Národná rada občanov so zdravotným postihnutím v SR (NROZP).

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Проучване: Лихвите за покупка на жилище у нас вероятно ще останат ниски, а тези за бизнес имоти - по-високи
  Приемането ни в Шенген и еврозоната са предпоставки за засилване на интереса на чуждестранни инвеститори към България, сочи анализ на Colliers
  преди 9 часа
  ЕП подкрепи плановете за европейски цифров портфейл
  Новата рамка за цифрова идентичност ще предостави на гражданите на ЕС трансграничен цифров достъп до ключови обществени услуги
  преди 15 часа
  ОББ и ЕИБ със споразумение за гаранции по нови кредити за предприятия с персонал до 3000 души
  ОББ има 3 активни споразумения с ЕИБ и ЕИФ, по които може да отпусне нови кредити на обща стойност до 2 млрд. лв.
  преди 1 ден
  Шотев: Рекордни са инвестициите у нас за 2023
  Те отчитат ръст от 28% спрямо 2022
  преди 1 ден
  Световната банка инвестира 150 млн. евро в AG Capital
  Средствата ще подкрепят проекти на Lion's Head в България и Румъния