четвъртък, 20 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2033 прочитания

  Завърши първият випуск на специалност „Информатика и софтуерни науки“ на ТУ - София

  Experian взима активно участие в образователния план на студентите и има значителен принос за тяхното развитие чрез менторство и подобряване на средата им за обучение
  27 април 2023, 16:03 a+ a- a

  Снимки: Experian

  Студентите от първия випуск на специалност „Информатика и софтуерни науки“ на Факултет „Приложна математика и информатика“ към Технически университет – София се дипломираха по време на тържествена церемония, която се състоя в началото на тази седмица в университета. В присъствието на ректорското ръководство, представители на лидерския екип на Experian България, преподаватели и официални гости, бакалаврите и магистрите от специалността получиха своите дипломи след 4-годишно интензивно обучение в областта на информатиката, компютърните и софтуерните науки. 

  „Искам да благодаря на представителите на бизнеса. Те са тези, които ни позволяват да осъществяваме съвременно обучение и не само да мотивираме младите хора, но също така да можем заедно да ги подготвим за динамично променящата се обстановка и за бъдещата им работа“, сподели ректорът на Технически университет – София проф. дн инж. Иван Кралов по време на церемонията. 

  Experian България бе сред официалните гости на дипломирането в качеството си на златен партньор на ФПМИ към ТУ – София. „Техническият университет е мястото, където се обучава бъдещият технически авангард и където се раждат технологичните таланти на България. Партньорството ни с университета е важно за нас, защото то е устойчивият начин, по който да развиваме сектора, да помагаме на страната ни и да подкрепяме младите професионалисти“, коментира по време на събитието Иван Русев, директор Research and Development в Experian България. „На завършващите студенти пожелавам да намерят своята първа работа на място, което им дава възможност да продължат да се развиват. Пожелавам им след 3 години да израснат в кариерата си, след 5 – самите те да задават бъдещите технологии и тенденции и не на последно място - да управляват бъдещето такова, каквото всички го очакваме“, добави още той. 

  Иван Русев, директор Research and Development в Experian България

  „Информатика и софтуерни науки“ е най-новата специалност във Факултета по приложна математика и информатика (ФПМИ) към Техническия университет. Тя подготвя млади таланти с теоретични знания и практически умения за проектиране и интегриране на софтуер, програмиране на различни програмни езици, управление на софтуерни проекти, анализ на големи данни и други. Факултетът дава началото на тази специалност, следвайки световните тенденции на пазара на труда и нуждата от развитие на повече млади таланти, които да допринасят за развитието на IT индустрията в България. 

  Осъзнавайки своята отговорна роля като един от най-големите работодатели в IT сектора, преди 5 години Experian България полага основите на своята стратегия за развитие на таланти и слага начало на дългосрочно партньорство с ФПМИ към ТУ – София. Компанията подкрепя университета чрез широк набор от активности – лекции, менторство, дни на отворените врати, стажантски програми, дарения на техника за целите на учебния процес и други. 

  През последните 4 години близо 20 софтуерни експерти от Experian България взимат участие в обучителната програма на студентите като лектори. Те водят лекции, в които запознават студентите с редица методологии за разработка на софтуер и им дават реални бизнес казуси от своята ежедневна практика в Experian. Това помага на студентите от специалността „Информатика и софтуерни науки“ не само да придобият теоретични познания, но и да бъдат запознати с реализацията на тези методологии в реална работна среда. 

  Друг стратегически принос на компанията за университета е фактът, че всяка година представители от ръководния състав на Experian взимат участие във валидацията на университетската програма към ФПМИ, като дават съвети на учебното заведение и по този начин подпомагат обучителния процес да бъде адаптиран спрямо последните тенденции в IT индустрията и на пазара на труда. 

  Experian България спомага и за облагородяването на средата за обучение на студентите от ФПМИ на ТУ-София, като изцяло ремонтира и оборудва с компютърна техника две от залите за обучение на университета. Техническото оборудване се състои в предоставяне на над 30 компютъра и 30 монитора за ползване от студентите и преподавателите. 

  Наред с провеждането на лекции, през годините Experian регулярно организира за студентите от специалността „Информатика и софтуерни науки“ дни на отворените врати в своя офис, където ги среща с утвърдени професионалисти в сферата на информатиката, компютърните и софтуерните науки и им дава възможност да се потопят в реална бизнес среда. Провеждането на работилници е друг аспект от партньорството между компанията и ФПМИ на ТУ-София. По време на работилниците студентите получават възможност да работят по реален бизнес казус, да развият своя идея и да я представят пред жури от професионалисти от компанията, а това им помага да надградят своите професионални и личностни качества. 

  Не на последно място, всяка година Experian е сред официалните гости по време на откриването на академичната година на ФПМИ в Технически университет - София, като посреща първокурсниците и дава пред тях заявка за своето дългосрочно партньорство и подкрепа в развитието на младите таланти. 

  Благодарение на дългосрочното партньорство между Experian и ФПМИ на ТУ – София, към днешна дата много от младите специалисти, работещи в софтуерните екипи и екипите на Experian за анализ на данни, са именно кадри на университета. 

  Подкрепата на Experian България към ФПМИ е част от дългосрочната стратегия на компанията да развива и подкрепя българските таланти, както и да създава по-голяма информираност за IT индустрията в България. Освен с ТУ - София, през годините компанията е изградила партньорства и с други големи учебни заведения в страната. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Близо 120 младежи ще започнат стаж тази година в А1
  От създаването на инициативата през 2004 година досега на стаж в А1 са преминали близо 1500 стажанти
  преди 15 часа
  преди 20 часа
  Публичните финанси на България губят 3 млрд. лв. годишно заради недекларираната заетост
  Най-високите нива на използване на подобни практики са открити в секторите селско стопанство, туризъм и строителство
  преди 21 часа
  Nvidia стана най-ценната компания в света
  С пазарна капитализация над $3,3 трилиона, тя надмина Microsoft и Apple
  преди 22 часа
  За първи път: Соларната енергия е повече от петролната
  7 китайски компании за соларна инфраструктура изпреварват енергийните резерви на 7-те най-големи петролни компании