четвъртък, 20 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3253 прочитания

  Как стартира Milestone Systems в България?

  Историята научете от от Десислава Табакова - Site Manager за България, и Дамян Жуклев - Director Product Development
  11 май 2023, 15:11 a+ a- a

  В рубриката на Economy.bg „Как стартират компаниите в България?“ лидери на водещи компании в страната разказват за първоначалната идея, за първите служители, проекти, клиенти и технологии, за трудностите в началото и развитието на бизнеса и екипите през годините. 

  Как стартира Milestone Systems в България, научете от Десислава Табакова - Site Manager за България, и Дамян Жуклев - Director Product Development. 

  Десислава Табакова - Site Manager за България, и Дамян Жуклев - Director Product Development

  Как стартира Milestone Systems в България, какви бяха първите задачи, клиенти, пазари?
  Дамян: Milestone Systems стартира през 2011 година в България с нов продукт, който е иновативен и за който не се знае дали ще бъде успешен. Това е основният продукт на компанията XProtect - софтуер за видеонаблюдение и видеомениджмънт. Сформира се екип, който да разработи мобилно приложение към основния продукт, за да предложи по-голяма гъвкавост за нашите клиенти. Така стартира офисът в България.

  Чия беше идеята да отворите офис в България?
  Десислава: Идеята е на тогавашния Vice President Research and Development в Дания, който се е познавал с колега българин от Майкрософт и с когото са работили заедно. Така става връзката и така се открива сайтът през 2011 година. В началото започва с един Sales Representative и много бързо след това се наема първият екип.

  Какви бяха първите служители?
  Десислава: Първият екип е съставен главно от софтуерни инженери, но не само. Някои от хората се е налагало да изпълняват различни функции, като тестери, UX дизайнери, продуктови мениджъри и т.н. Впоследствие, когато виждат потенциала на България от гледна точка на кадри, започват да изникват и другите отдели. След това екипът, който отговаря за интеграцията на нашите устройства, по онова време основно камери, но не само, се прехвърля изцяло в България, където се намира и днес. Имаме над 35 човека, които отговарят за интеграцията на всички всички устройства, които към този момент наброяват над 13 хиляди. 

  Какви бяха първите трудности?
  Десислава: Първите трудности до голяма степен са били  свързани с технологията. Задачата на екипа от хора, сформиран в София, е била да създаде мобилния клиент на XProtect. Както знаете, през 2011 нито нито паметта на телефоните е била такава, каквато е днес, нито камерите, нито екраните. Това е било сериозна пречка пред екипа инженери и те са имали изключително малко време да доразвият продукта. Нещо от рода на 2 месеца. Не е имало време да се тества и директно са направили рилийз.

  Другата трудност, която стои пред всеки стартъп, какъвто е бил Milestone Systems по онова време  в България, е, че е имало изключително малко хора и един човек се е налагало да прави и UX дизайн, и да тества продукта и т.н. Това до голяма степен също е било предизвикателство, което в последствие обаче е прието като предимство, защото хората са опитали различен тип работа.

  А първият офис?
  Десислава: В началото започват в един не толкова добре оборудван офис, както повечето стартъпи. Друго предизвикателства е, че се налага да се местят с личните автомобили компютри и техника, което до голяма степен е подхранило  чувството за принадлежност. Куриозен факт е, че във връзка с първия рилийз, кръстен Викинг - на мисия на НАСА, от Дания им поръчват торта. Екипът в София очаква да пристигне торта, но такава няма. Оказва се, че колегите в Дания са поръчали торта от сладкарница във Варна.

  Какви бяха първите технологии?
  Дамян: В началото, както казахме, се стартире с мобилните клиенти, т.е. с технологии, записани на Андроид и iOS,  съответно Java и Objective-C . Постепенно все повече и повече продукти мигрират в български офис. За част от мобилната платформа се е изисквало и C#, на която в момента е написан нашият мобилен сървър. Много бързо интеграцията на устройства, по които са работили само в Дания, се прехвърля в България. Сега е доста по-разнообразно. Подходът ни е да не се заключаваме в определена технология, а по-скоро да използваме технологии като инструмент. Така че в момента има изключително голямо разнообразие от технологии, които решават конкретни проблеми или някои проблеми по-добре от други. Имаме Go, имаме различни уеб продукти на различни технологии – на Java, React и т.н. С една дума всичко, от което екипите смятат, че имат нужда, за да може да се реши проблемът. 

  Какво представлява компанията днес?
  Десислава: Българският офис, започнал с няколко души, назначи своя 215-ти служител. Разрастваме се много органично през последните години, което смятам, че е изключително здравословно за средата, за културата и за екипите, за да могат да свикнат, да се напаснат един с друг и да работят максимално ефективно, продуктивно и да се чувстват добре. Изключително горда съм от факта, че всички екипи, независимо от различните им функции, много си помагат. Има изключителна симбиоза и това нещо е нещото, което прави културата уникална. Нещото, което кара нещата да работят по един магичен начин, който не може да бъде описан.

   

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на Milestone Systems Bulgaria EOOD в JOBS.bg

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА КАК СТАРТИРАТ КОМПАНИИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

  Как стартира VSG Bulgaria?
  Как стартира SAP в България?
  Как стартира Hitachi Solutions в България?
  Как стартира Blankfactor в България?
  Как стартира Мнемоника в България?
  Как стартира Тавекс в България? 
  Как стартира myPOS в България?
  Как стартира Kyndryl в България?
  Как стартира SoftGroup в България?
  Как стартира Konica Minolta в България?
  Как стартира Godel Technologies в България?
  Как стартира Станга в България?
  Как стартира Страйпс в България?
  Как стартира Hewlett-Packard Global Delivery Center в България?
  Как стартира „Мусала Софт“ в България?
  Как стартира „Абалта Технолоджис“ в България?
  Как стартира Progress в България?
  Как стартира „Немечек“ в България?
  Как стартира Технологичен център Комерцбанк в България?
  Как стартира SEEBURGER в България?
  Как стартира Scalefocus в България?
  Как стартира Hypoport в България?
  Как стартира Бош Инженеринг Център в България?
  Как стартира Visteon в България?
  Как стартира Acronis в България?
  Как стартира VMware в България?
  Как стартира Sensata Technologies в България?
  Как стартира Центърът за споделени услуги на Atos в България?
  Как стартира Chaos в България?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Близо 120 младежи ще започнат стаж тази година в А1
  От създаването на инициативата през 2004 година досега на стаж в А1 са преминали близо 1500 стажанти
  преди 16 часа
  преди 21 часа
  Публичните финанси на България губят 3 млрд. лв. годишно заради недекларираната заетост
  Най-високите нива на използване на подобни практики са открити в секторите селско стопанство, туризъм и строителство
  преди 21 часа
  Nvidia стана най-ценната компания в света
  С пазарна капитализация над $3,3 трилиона, тя надмина Microsoft и Apple
  преди 22 часа
  За първи път: Соларната енергия е повече от петролната
  7 китайски компании за соларна инфраструктура изпреварват енергийните резерви на 7-те най-големи петролни компании