понеделник, 24 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3433 прочитания

  ИТ екипите: Mobile Team, Scalefocus

  Запознайте се с част от хората в мобилния екип на Scalefocus и научете повече как и върху какво работят от Недялко Миленков - Технологичен Мениджър
  10 март 2023, 11:09 a+ a- a

  Колаж: Scalefocus

  В рубриката на Economy.bg „ИТ екипите в България“ представяме ключови екипи във водещи технологични компании в България и ви срещаме с хората, които са част от тях. Лидери на екипи и ИТ професионалисти разказват повече за проектите, технологиите, начините на работа, както и за себе си, за своя професионален път и какво ги задържа в компанията. 

  Недялко Миленков - Технологичен Мениджър в Scalefocus. Снимка: Scalefocus

  Запознайте се с мобилния екип на  Scalefocus и научете повече как и върху какво работи от Недялко Миленков - Технологичен Мениджър в Scalefocus.

  Представете ни Вашия екип – колко души (специалисти) сте и какво правите.
  Мобилният екип в Scalefocus е един от най-големите в България. Повече от 50 души в 3 държави и в 7 локации разработват нейтив приложения за нашите клиенти. Работата е изключително интересна и отговорна, защото имаме клиенти, които разчитат изцяло на нашата мобилна експертиза и нямат собствен екип. Това ни дава възможност да консултираме и изграждаме мобилни архитектури, които се ползват от крайни потребители по целия свят.

  Много често мобилният екип работи директно с други екипи от Scalefocus като backend, DevOps и QA.

  Какви технологии използвате?
  Като цяло технологиите в мобилната сфера са тясно дефинирани от Apple и Google. Всяка година излиза нова версия на Android и iOS с много нови функционалности. Това е и причината непрекъснато да учим нови неща и да се усъвършенстваме като екип. Два пъти в годината изготвяме iOS и Android бюлетини, в които описваме основните промени по платформите. Тези бюлетини се пишат от програмисти за програмисти и бизнес мениджъри. Kotlin и Swift са основните езици, които използваме, но не се плашим и от Java и Objective-C.

  По какви проекти работите?
  Имаме привилегията да работим за едни от най-големите компании в техните сфери на дейност. Често мобилните приложения, които разработваме, стигат до стотици хиляди потребители по цял свят. Основните индустрии, в които активно работим, са финтех, здравеопазване, бутикови приложения, IoT и е-търговия.

  Драган

  Technology Team Lead

  Драган започва софтуерната си кариера във време, в което смартфоните тепърва навлизат на пазара и тъчскрийнът е вълнуваща иновация. 13 години по-късно той все още е толкова запален по професията, колкото в началото на кариерния си път. Стартира като Android developer, а вече 2 години е част от мобилния екип на Scalefocus. За него е важно да надгражда уменията си и освен че научава нови неща в процеса на работа, обича да чете на технологична тематика в свободното си време. С две деца, на 7 и 2 години, Драган не разполага с много свободни часове през деня си, но когато иска да презареди, свири рок парчета на новата си електрическа китара. Избира музиката за свое хоби като ученик и няма формално образование, но през годините продължава да се връща към него периодично. Постижението, с което Драган се гордее най-много, е отличеният с престижната награда Grand Stevie® проект SoundVision – хардуерно устройство с мобилно приложение и самообучаваща се ML-услуга за разпознаване на обекти в помощ на хората с увредено зрение. Всичко започва с вътрешно обсъждане на идеи за иновации, а Драган заедно с още един член на своя екип са в проекта до финалната реализация.

  Как работите в момента и колко често се събирате заедно в офиса?
  Моделът на работа в мобилния екип е доста гъвкав. Имаме екипи в България, Северна Македония и Турция, но всички работим като едно цяло. Това се постига с усилия и нашите технологични лидери имат огромен принос. Те работят активно в тази посока, като организират събирания в офисите ни и други инициативи извън тях. Поне веднъж годишно Scalefocus организира събиране на колегите от всички локации на едно място, за да се видим и на живо и да се забавляваме. През останалото време компанията има гъвкава политика за работа от всяко едно кътче на страната. Всеки може да избере кога и колко често да посещава нашите офиси.

  Участниците във вътрешния мобилен хакатон на Scalefocus. Снимка: Scalefocus

  Как типично преминава един работен ден в екипа?
  Дните в екипа са различни, но в един ден колегите най-често имат срещи с клиента, където обсъждат прогреса на дадена функционалност. Имат още срещи, на които дискутират нови функционалности и разбира се, отделят значително време за проектиране и писане на код. Веднъж в седмицата целият екип се събира, за да си поговорим и да обсъдим технологичните тенденции, някоя нова библиотека, която ни е направила впечатление, или просто да разкажем някой виц. В Scalefocus има много и най-различни вътрешни обучения, за които всеки може да се запише. Те са както технически, за да усъвършенстваме уменията за писане на по-добър код, така и soft skills трейнинги, които ни помагат да общуваме по-пълноценно.

  Желязко

  Technology Team Lead

  Желязко е един от най-опитните членове на екипа на Scalefocus и първият софтуерен инженер, специализиращ в разработването на Android базирани решения в мобилното звено. Присъединява се към компанията преди 10 години, когато тя е едва на 9 месеца, след като напуска технологичната си позиция в корпоративния свят. Тогава поема риск, превърнал се в предизвикателство, продължаващо до днес. С времето заема различни позиции в организацията, но решава, че тази, която пасва най-точно на интересите му, е Technology Team Lead. Екипът, за който отговаря, е малък и това му позволява да участва активно в проекти и да надгражда знанията си, като постоянно се информира за новостите в своята сфера. Смята, че това, което прави Scalefocus отличен работодател, е лоялността на компанията към нейните кадри, инвестициите, които прави в развитието им, и свободата те да опитват нови роли, за да открият къде се чувстват най-комфортно. В работата си с клиенти Желязко се старае проактивно да предлага решения и функционалности, с които да решат проблемите си най-оптимално. Приема себе си като част от екипа им, което кара клиентите, работили с него, да искат участието му и в следващите си проекти. Свободното си време Желязко обича да прекарва с дъщеря си, която догодина ще бъде в първи клас.

  С кои други отдели/екипи работите най-често?
  Най-често работим с backend екипите – Java, .NET, PHP, Go, както и с QE екипа. Имаме проекти и с хардуерния IoT екип.

  Разкажете нещо, с което екипът Ви се гордее.
  Гордеем се с многото успешно реализирани мобилни проекти по цял свят. Всяка година даваме шанс на младши програмисти без никакъв или с малко опит да започнат като iOS или Android програмисти. През годините сме дали шанс на хора, които в момента заемат старши и ръководни позиции в компанията. Гордеем се с нашата култура и с това, че има кой да ти помогне, когато имаш проблем. Споделяме заедно както трудните, така и хубавите моменти.

  Летен тиймбилдинг. Снимка: Scalefocus

  Какво обичате да правите заедно извън работно време?
  Обичаме да излизаме заедно и да се забавляваме навън. Технологичните мениджъри винаги имат някоя свежа идея и организират нещо, което да допадне на всеки. През годината имаме и командировки в различните локации. Миналата година организирахме мобилен хакатон, на който колегите имаха предизвикателната задача да направят работещо мобилно приложение за един ден.

  Аргетим

  Software Engineer

  Като дете Аргетим често влиза в гаража на родителите си, където са паркирани моторите на баща му. Възхищава се на красивите машини и си представя, че ги кара. Когато става тийнейджър, мечтата му се сбъдва. На 15 вече активно участва в състезания в България и Гърция. След редица отличия и първи места решава, че иска да покори още по-високи върхове. Проучва какви са възможностите да надскочи себе си и така разбира за испанското първенство по мотоциклетизъм, което е най-висококонкурентното национално първенство в Европа. С много усилия намира отбор, с който да се включи. През 2016 г. завършва осми. Година по-късно обаче му се налага да прекрати участието си заради липса на спонсори. До днес това е едно от най-значимите му постижения – Аргетим е първият състезател от Балканите, взел участие в испанското първенство. Интересите му включват още свирене на китара и пиано, а през зимата – ски и сноуборд. Част е от мобилното звено на Scalefocus от година и колегите му го описват като изгряващата звезда на iOS екипа. Има опит с различни технологии като Android, front-end, backend, JavaScript, Java, C#, Python, AI, както и с blockchain. Интересува се още от електроинженерство, роботика и IoT.

  Какво сплотява екипа Ви?
  Това, което сплотява екипа ни, са общите ценности и фирмената ни култура. Всеки е различен и това ни допълва. Седмичните срещи по технологии помагат много на екипа да комуникира свободно извън формалните срещи. Мисълта, че си част от нещо по-голямо, от най-голямата мобилна общност у нас, е много мотивираща и вдъхновяваща.

  Как се вписват нови хора във Вашия екип?
  За нас е от изключително значение всеки да се чувства добре в екипа. Знаем, че започването на ново място може да бъде стресов момент. Затова всеки, който започва, освен пряк ръководител има и ментор, който се грижи за неговото въведение в екипа. 

  Летен тиймбилдинг. Снимка: Scalefocus

  Как бихте допълнили изречението: „Ако ти си..., заповядай в нашия екип!“?
  Ако обичаш да програмираш, да учиш нови технологии, да помагаш на останалите, да споделяш опита си и най-вече да се забавляваш, докато правиш всичко това, заповядай в нашия екип!

  И накрая как бихте описали сами Вашия екип?
  Ние сме мобилният екип на Scalefocus и се гордеем с това. Имаме традиции, опит, интересни проекти и нямаме търпение да ти покажем. :)

  Вижте по какви проекти работи Scalefocus в България

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на Scalefocus в JOBS.bg

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ИТ ЕКИПИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

  Back-end екипът на SiteGround
  Екипът на Funding Circle в Questers
  Екип DATA, Blankfactor
  Екип QA, SiteGround
  Екип WEX Health, Coherent Solutions Bulgaria
  Екип DevOps, Scalefocus
  Екип Внедряване SoftOne ERP
  Екип Infrastructure, Cloud & Automation, Milestone Systems
  Екип Data Quality, Experian България
  Екип Front-end Development, Scalefocus
  Екип SPA/front-end, SiteGround
  Екип RSM, Tek Expert
  Екип Engineering, Nexo
  Екип GetHelp, Tek Experts
  Екип Java, Scalefocus
  Екип QA, МенторМейт
  Екип Compliance, Digital Wallets, Paysafe
  Екип CritSit, Tek Experts
  Екип Scagile, Блубито
  Екип Технологични трейнъри в Telerik Academy Alpha
  Екип Worldwide Consulting Center - Center of Engineering, VMware
  Екипи Helios и Phoenix, интегриране на платежни доставчици в Skrill и Neteller, Paysafe
  Eкип Online Banking Project, DataArt
  Екип SOC, Paysafe
  Екип UX/UI Team, Scalefocus
  Екип Engineering & Product Development, Nexo
  Екип Marketing Services, Experian България
  Екип Rapid Transfer, Paysafe
  Екип BIS platform QA, SEEBURGER
  Екип News UK Tech, Questers
  Екип Quality Engineering, Scalefocus
  Екип Клиентски Анализи, Hewlett Packard Enterprise
  Екип Custom Development, Milestone Systems
  Екип Sitefinity Cloud, Progress 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  ЕС отпуска на България 65,2 млн. евро за възобновяема енергия
  Брюксел инвестира приходи от търговия с емисии за по-чисти енергийни системи в 10 държави, сред които и България
  преди 8 часа
  Нова програма подкрепя дигитализацията на близо 200 фирми у нас
  Те могат да получат 2000 евро субсидия за дигитализация на дейността си чрез DIGITRANS
  преди 10 часа
  Проучване: Над 2/3 от шефовете няма да наемат служители без умения за работа с AI
  През 2024 година изкуствения интелект ще се утвърди като ключов елемент на работното място
  преди 11 часа
  Moody's повиши дългосрочния депозитен рейтинг на Пощенска банка
  Към края на 2023 г. банката отчита коефициент на базовия собствен капитал от първи ред в размер на 19,0%
  преди 13 часа
  Сирма Груп ще придобие 51% дял от румънска софтуерна компания RoWeb
  Сделката ще осигури на Сирма достъп до румънския пазар