понеделник, 02 октомври 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1613 прочитания

  HR2HR: Детелина Смилкова и Еван Болстад

  Детелина Смилкова - Председател на Българската асоциация за управление на хора, интервюира Еван Болстад - Президент на Европейската асоциация по управление на хора
  02 март 2023, 10:00 a+ a- a

  Детелина Смилкова и Еван Болстад. Снимка: Economy.bg

  Какви теми вълнуват HR професионалистите в България? Какво биха искали да научат един от друг? В HR2HR рубриката на Economy.bg и Jobs.bg даваме възможност на HR професионалисти от различни сектори да общуват директно, сами да формулират и да задaват актуални въпроси, и да обсъждат полезни теми. Единият влиза в ролята на интервюиращ, а другият – на интервюиран

  В новия разговор от поредицата Детелина Смилкова - Председател на Българската асоциация за управление на хора (БАУХ), интервюира Еван Болстад - Управляващ Директор на HR Norge (норвежкатa HR асоциация) и Президент на Европейската асоциация по управление на хора (EAPM). Еван беше в София за заседанието на УС на Европейската асоциация за управление на хора, което се проведе на 21 февруари 2023. Представители на УС на БАУХ се срещнаха с представители на УС на EAPM и обмениха знания, опит и идеи. 

  Детелина Смилкова е Оперативен Директор на многопрофилна болница за активно лечение и е Председател на Българската асоциация за управление на хора трети мандат. Детелина е утвърден лидер на мнение в областта на развитието на човешкия потенциал в различни сектори. Преди да навлезе в здравеопазването, 15 години Смилкова е Вицепрезидент на Висшето училище по застраховане и финанси и създава мостове между институции, бизнеси, образование, между хора, търсещи развитие в една или друга област като индивиди или като екипи и организации. Била е Съветник на двама министри и Изпълнителен Директор на компании в енергийния сектор.

  Еван Болстад е Управляващ Директор на HR Norge (норвежкатa HR асоциация) и Член на управителния съвет на Световната федерация на асоциациите по управление на хора. Той е избран за следващ Президент на Европейската асоциация по управление на хора. Еван е превел HR Norge през сливания, кризи, турболентни периоди и периоди на растеж, за да я превърне в една от най-стабилните и успешни организации от този тип в Европа. Той е международен лектор, уважаван гост-лектор в редица университети и бизнес училища. Еван работи за развитието на HR функцията, така че тя да бъде готова да поеме по-голяма отговорност за изграждането на по-добра и продуктивна организация на работата и работния процес в името на прогреса на бизнеса, обществото и хората.

  Вижте интервюто на Детелина Смилкова с Еван Болстад.

  Каква е ситуацията на европейския пазар на труда? В България не достигат квалифицирани хора и „борбата за таланти” продължава да е един от топ приоритетите на HR специалистите, така ли е и в другите европейски страни? Има ли добри примери за страни, които нямат този проблем? Вижте какво коментира Еван:

   
  Продължаваме да твърдим, че липсват висококвалифицирани хора на пазара на труда, но в България пандемията и високите нива на инфлация карат голяма част от работодателите да предприемат съкращения на работната сила, за да съхранят своя бизнес. Наблюдава ли се същата тенденция в Норвегия и в другите страни членки на EAPM и ако да, какви са очакванията относно последствията, които този процес може да има за пазара на труда? Кои са добрите примери за държави или компании, които успяват да намерят решения, за да задържат хората си? Какво означават за HR-а в Европа войната в Украйна, социалните вълнения, поляризацията и засиленият фокус към Китай на геополитическата сцена?  Вижте какво коментира Еван:

   

  За да бъдем по-устойчиви в бурните времена, в които живеем и работим, HR функцията трябва да бъде гъвкава и адаптивна повече от всякога. Какви са прогнозите за водещите тенденции в HR-а през следващите няколко години и в по-дългосрочен план? Вижте какво коментира Еван:

   

  Могат ли технологиите, изкуственият интелект, ChatGPT да поемат пълен контрол върху някои HR процеси и ако да - кои биха били те? Кои функции в сферата на човешките ресурси ще останат „запазена територия“ само за хората? Какви добри практики прилагат членовете на EAPM, за да подпомагат развитието на HR специалистите и да издигат имиджа на HR професията като цяло? Вижте какво коментира Еван:

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА HR2HR

  Георги Първанов и Милена Караилиева
  Милена Хаджииванова и Георги Ножаров
  Данаил Кънчев и Антонио Григоров

  Борислав Борисов и Петя Николова
  Йорданка Манчева и Румяна Петева
  Васка Сивкова и Ивана Яламова
  Магдалена Сергиева и Бисерка Янева
  Петър Джугански и Катерина Кобакова
  Даниела Йорданова и Виктор Тутеков
  Ивана Яламова и Васка Сивкова
  Ана Вълева и Мая Цанкова
  Светослав Богатинов и Петя Попова
  Екатерина Тонова и Милен Великов
  Силви Таниелян и София Лазарова
  Анна Габровска и Добромира Манасиева
  Ива Николова и Цанислав Генчев
  Даниела Назим и Стефания Дунчева
  Зорница Янкова и Ник Уолкър
  Елена Радева и Юлия Ушовска
  Миглена Узунова-Цекова и Том Хаак
  Емил Минев и Красимира Караджова
  Мария Чинчева и Мария Атанасова
  Бранимира Нешовска и Миглена Узунова-Цекова
  Рада Йосифова и Катерина Шопова

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  29 септември 2023, 16:02
  Инфлацията в Еврозоната падна до най-ниското си ниво от 2 години насам
  Показателят се увеличава с най-бавното темпо от края на 2021 г.
  29 септември 2023, 14:48
  България е привлякла €80 млн. по програма Хоризонт Евопа
  За 2 години български учени, изследователи и бизнес партньори са участвали в 214 проекта по програмата
  29 септември 2023, 12:21
  Открит бе първия етап от фотоволтаичния парк на „Каменица“ АД в Хасково
  Съоръжението е последната най-голяма инвестиция на компанията в посока устойчиво развитие и е първото в подобен мащаб за Molson Coors на глобално ниво
  29 септември 2023, 09:41
  За девета поредна година Лидл България посреща ученици за дуално обучение
  Те ще се обучават за професиите Икономист и Спедитор-логистик
  29 септември 2023, 09:16
  НС прие промени в Закона за защита на подаващите сигнали служители
  Приемането на законопроекта е част от Плана за възстановяване и устойчивост