понеделник, 17 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5710 прочитания

  ИТ лидерите в България: Пенка Бочева, EPAM Systems България

  Senior Data Delivery мениджърът в компанията разказва за пътя си досега
  22 февруари 2023, 13:26 a+ a- a

  Пенка Бочева – Senior Data Delivery Manager в EPAM Systems България. Снимка: EPAM

  Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В тази рубрика целта е да разкажем за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция? С какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад?

  Запознайте се с Пенка Бочева – Senior Data Delivery Manager, EPAM Systems България.

  Това, което отличава Пенка, е нейната смелост да дефинира и изгражда нови пътища и посоки, които водят до успехи и развитие при имплементирането на data-driven продукти в домейни за анализи, роботика и изкуствен интелект, интегрирайки ги в решения, които минимизират разходите и усилията. Благодарение на своите постижения Пенка е избрана сред 6 други жени за престижната канадска награда Data Leader of the Year 2022 от поредицата „Жените в информационните технологии в Канада.“ Наградата отличава жена в ИТ сферата, която демонстрира своя професионализъм с доказан успех в трансформирането на данни, благодарение на което постига трайни положителни резултати за компанията.

  Пенка се присъединява към EPAM България от Bank of Montreal, Канада, където заема ролята на директор „Анализ на данни, роботика и AI“ и ръководи големи екипи в създаването и имплементирането на технологии, които предоставят възможност за вземане на решения, базирани на данни. Преди Bank of Montreal Пенка е работила за Royal Bank of Canada, където в различни роли е ръководила екипи, разработващи технологични решения за Wealth Management отдела на банката.

  Кариерното пътешествие на Пенка я отвежда В EPAM България, където заема отговорната позиция Senior Data Delivery Manager, ръководи разработването на различни софтуерни решения за финансовата индустрия и изпълнява съществена роля в разширяването на пазара и отношенията на EPAM с водеща европейска банка.

  Разкажете ни за Вашето образование и какво определяте като най-ценно в него?
  Придобих магистърската си степен в катедра „Информатика“ на Икономически университет, Варна. Веднага след магистратурата бях приета за докторант в същата катедра с PhD теза в областта на изкуствения интелект (ИИ). Защитих тази докторантура в години, когато ИИ все още беше академична дисциплина, т.е. не беше станала комерсиализирана технология.

  Дълги години, докато живях и работех в Канада, се питах защо е трябвало да избирам точно тази докторантура, след като тази наука нямаше следи от практично приложение в корпоративния бизнес. Отговор на този въпрос ми беше даден през 2016, когато средно големи и големи компании във всяка индустрия, започнаха да създават Machine Learning (ML) отдели. Това беше и моментът, в който си казах, че българското ми образование не е било напразно, че имам шанс да се възползвам от него, а и да покажа на какво ниво е.

  Връщайки се назад, най-ценното в образованието ми беше прогресивното компютърно обучение с образовани и много взискателни преподаватели, лесен достъп до публикации от световен мащаб, организиране на конференции с key-note speakers от цял свят. В частност бих искала да спомена доц. Стефан Дражев, който ми предложи да се занимавам с тази област на науката, защото бъдещето принадлежи на нея. Беше прав.

  Ако знаете това, което знаете днес, какво образование и специалност бихте избрали да учите?
  Същото образование и същата специалност бих избрала отново. Винаги съм казвала, че това, което ми помогна да изградя кариера в Канада, са знанията и опитът ми в пресечната точка на две специалности – икономика и компютърни науки.

  Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
  Първата ми работа беше във Вазовски машиностроителни заводи (ВМЗ) – работеше се на 3 смени. Искрено казано, чувствах, че това трябва да е временна работа, защото цял живот не бих издържала. По-късно разбрах, че придобитите умения там са обогатили професионалния ми персонаж и отдавна не съжалявам за тогавашното отиване на работа рано сутрин или прибирането късно вечер.

  Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
  Спечелването на позицията Director, Data Analytics, Robotics and AI в Bank of Montreal (BMO), една от 5-те най-големи канадски банки, считам за важно постижение, защото е извоювано от мен с труд, дисциплина и богати знания, част от които идват от българското ми образование (не съм учила никъде другаде в Канада). Във BMO ръководих екип от специалисти в изброените области. В него имаше служители в Торонто и Чикаго, консултанти в Индия, а с мое съдействие сключихме договор и с канадска консултантска компания, която имаше офис и в България, така че имах директно рапортуващи специалисти и оттук. Разбира се, считам за постижение и старта си в EPAM България и се радвам, че направих тази крачка.

  Как започнахте в настоящата компания?
  Преди година и половина взех сериозното решение да се върна да живея в България след 21 години в Канада. Планирах това да стане, като предварително си намеря работа тук. Избрах EPAM, защото имах директни впечатления от знанията, професионализма и опита, които служителите притежават и предлагат на клиентите си. Кандидатствах за работа, бях приета и се върнах да живея в България.

  Какви са Вашите отговорности днес?
  Отговарям за доставка на ИТ решения за клиенти от финансовата индустрия в Европа.

  Какво Ви мотивира?
  Мотивацията ми се ръководи от желанието да успявам в кариерата си и да оказвам значимо въздействие в областта, в която работя; както и от стремежа непрекъснато да уча и да предизвиквам себе си. Освен това свързването със съмишленици и провеждането на ангажиращи разговори също е важно за мен, тъй като това стимулира креативното ми мислене.

  С какво не бихте направили компромис?
  От житейския си опит съм разбрала, че не трябва да казвам „никога“, защото, когато го направя, животът ми доказва точно обратното. Трябва да съм внимателна в отговора си на този въпрос... Ако ми позволите, ще заменя този въпрос с: „Какво Ви демотивира?“ и ще кажа, че силно се демотивирам от хора без интегритет.

  Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
  Стремя се да привличам в екипа си и в живота си като цяло откровени личности. Моята философия в тази насока е, че интегритетът ще определи всичко, което би произлязло от съответния човек. За мен е важно професионалистите, с които работя, да имат желание за развитие, да се учат и да надграждат своите знания и умения. Щастлива съм, че работя точно в такъв екип.

  Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно технологична компания?
  Те са: лидер, който да е ориентиран към бъдещето (forward looking), излъчващ грация, когато нещата са стресови, и колкото и да е забавно предвид предходните ми отговори, би било добре, ако този човек притежава чувство за интегритет.

  Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариерата и какво научихте от тях?
  Премествайки се сама в Канада преди 21 години, и това, което постигнах и изградих там от нулата, беше голямо предизвикателство за мен. То потвърди мъдростта, че „Когато тръгнеш, пътят се появява“. Научих, че имам много повече способности, отколкото съм предполагала и може би никога нямаше да зная това, ако през целия си живот бях останала да живея в България.

  Ако знаете това, което знаете днес, какво бихте променили?
  Струва ми се, че не бих направила съществени промени. Ръководила съм се винаги от интуицията си, а тя се е оказвала правилна, въпреки че за някои неща е трябвало да минат години, за да го разбера. А нещата, които не са зависили от мен, едва ли и сега мога да променя. За мен е било винаги важно да „чуя“ и следвам вътрешния си глас, когато трябва да направя важна стъпка.

  Как си представяте развитието на ИТ индустрията в България през следващите години?
  Когато се върнах да живея в България преди 9 месеца, това което ме впечатли, е, че използването на технологиите в средния и голям бизнес в страната ни не отстъпва по нищо на това, с което бях свикнала в Торонто. Даже в някои насоки тук съществуват неща, които все още ги няма или не са достатъчно добре развити в Канада – интернет в метрото, плащане на билет за градски транспорт с дебитна/кредитна карта; създаване на активен банков акаунт изцяло онлайн, без да стъпвам в банковия офис за подписване на документи. В близките години бих искала да видя страната ни като hub за иновации и добре платени ИТ услуги за държавите от Европа и по света.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на ЕПАМ Системс България ЕООД в JOBS.bg тук

   
  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ИТ ЛИДЕРИТЕ В БЪЛГАРИЯ:
   

  Явор Попов, PhoneArena
  Ваньо Ванев, VSG Bulgaria
  Александър Джонгаров, Delta Source
  Владислав Янков, Equinix България
  Антон Ганев, Tek Experts
  Симеон Костадинов, GlobalFoundries Bulgaria
  Стоян Димитров, Yotpo SMSBump
  Деян Парушев, INDUSTRIA
  Георги Постолов, GlobalFoundries Bulgaria
  Марин Василев, Coretech Bulgaria
  Надежда Данабашева, PSInteractive
  Димитър Камбарев, Bosch Engineering Center Sofia
  Иван Гойчев, Cobuilder
  Александър Димов, „Адастра“
  Благовеста Пугьова, Childish
  Огнян Траянов, ТехноЛогика
  Ивайло Връбчев, Helecloud
  Вихрен Славчев, Мнемоника
  Стефан Стефанов, Progress
  Николай Николов, Mansion Bulgaria
  Калоян Петров, Smart IT
  Иван Дудин, Acronis
  Светослав Спасов, KPMG ITS
  Илия Николов, Devision
  Динко Манолов, Модис България
  Владимир Димитров, ITGix
  Недялко Миленков, Scalefocus
  Александър Кондов, News UK екип в Questers
  Мартин Антонов, AtScale
  Екатерина Недялкова, Experian България
  Костадин Йорданов, FITE
  Боян Шейтанов, Astea Solutions
  Милен Желев, Hewlett Packard Enterprise
  Светлин Николаев, Progress
  Мохамед Соула, SEEBURGER
  Дарин Маджаров, „Уча.се“
  Стоян Дамов, Tick42
  Елеонора Георгиева, МенторМейт
  Драгомир Николов, VMware - CPBU
  Атанас Райков, Rakuten Viber
  Иван Александров, eBag
  Иван Петров, Paysafe
  Михаил Панайотов, TechPods
  Иван Димитров, "Бианор Сървисиз"
  Михаил Петров, Schwarz IT България

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  БФБ с нова платформа за заеми
  Тя отваря врати към късите продажби на българския капиталов пазар
  преди 4 часа
  преди 5 часа
  Федералният резерв остави лихвите непроменени
  Американската централна банка прогнозира едно намаляване през 2024 г.
  14 юни 2024, 14:39
  България постигна пълна дигитална трансформация в здравеопазването за 3 години
  За по-малко от 3 години общият брой на издадените електронни рецепти надхвърля 54 млн.
  14 юни 2024, 14:22
  ЕБВР инвестира 15 млн. евро в Eldrive
  Компанията ще добави 7400 станции за зареждане
  14 юни 2024, 13:30