понеделник, 05 юни 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1449 прочитания

  Проучване: По-високите лихви може да намалят активността на пазара на бизнес имоти у нас

  Банките ще останат свръх ликвидни, но с повишени изисквания към проектите, които финансират, сочи доклад на Colliers
  17 февруари 2023, 09:45 a+ a- a

  Сн: Economy.bg

  През втората половина на 2022 г. общата стойност на инвестиционните сделки е почти 228 млн. евро. - над 77% от общия обем за годината, според най-новия доклад на Colliers. Разпределението на инвестициите по сектори е както следва: 32% са сделки с индустриални площи, следвани от офиси и хотели (с по 19%), търговски площи (15%), парцели за строеж (11%) и сгради със смесено предназначение (3%). Нивата на възвръщаемост на офисни и търговски площи остават стабилни и запазват стойностите си от 2022 г. – 7.75%. В резултат на засиленото търсене на индустриални и логистични имоти се регистрира спад на нивото на възвръщаемост за този сектор - до 7.50%.

  През 2022 г. инвестиционният обем от сделки с имоти, генериращи доход, е значително по-голям (70%) от този на спекулативните имоти (18%) и закупените за собствено ползване (12%). За последните 5 години делът на имотите с доход е над 62%. Местните инвеститори продължават да са трайно активни на българския пазар като през изминалата година имат принос от 64% от общия обем.

  През 2023 година е възможно икономическата активност да спадне като функция от покачващите се лихви и по-скъпия кредит. В този контекст купувачите, които използват собствен капитал, ще могат да наддават за активи в среда с намалена конкуренция от страна на търсенето. Банките ще останат свръх ликвидни, но с повишени изисквания към проектите, които финансират, и съответно – към кредитополучателите. Инфлацията се очаква да намалява и няма да бъде толкова важен фактор при взимането на инвестиционно решение.

  По-високите лихви би трябвало да понижат цените и респективно да увеличат нормата на възвръщаемост. Към момента това все още не се наблюдава. Поради инертността на активността в имотния сектор корекцията на цените отнема време, като по-осезаем ефект се очаква към края на 2023 година. Също така в някои сегменти има противодействащи фактори: например, в лекото производство и логистиката пренасоченият бизнес от Украйна, Беларус и Русия повишава нивата на търсене.

  Традиционната стабилност и предвидимост при бизнес имотите е поставена пред поредица от глобални изпитания: пандемия, война, проблеми при веригите на доставки, инфлация, лихвени нива, политическа ситуация, покачване на цени на енергийни ресурси. С оглед на следващо потенциално непредвидимо събитие, волатилността на пазара се очаква да се запази и да бъде фактор в стратегията на инвеститорите. Както е видно от статистиката за предходните 3 години, това не намалява обемите, а превръща първото полугодие в период на изчакване, докато се изясни въздействието на пазарните рискове. Въпреки прогнозите за рецесия през 2023 година, очакванията на Colliers са за наличие на възможности в някои сектори, както и засилване на фокуса на инвеститорите върху качествен и устойчив продукт.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  02 юни 2023, 16:50
  Близо 1000 са вече работещите в Центъра за споделени услуги на KBC във Варна
  Част от служителите са се завърнали от чужбина, за да работят във Варна
  02 юни 2023, 16:13
  Работните места в САЩ продължават да се увеличават
  Пазарът на труда в страната показва силна устойчивост
  02 юни 2023, 15:52
  Япония с предупреждение към OpenAI
  Органът за защита на поверителността в страната предупреди компанията да не събира данни без разрешението на потребителите
  02 юни 2023, 15:04
  САЩ глоби Amazon $30 млн. за нарушаване на поверителността
  Служители на Amazon Ring и стотици изпълнители са имали пълен достъп до личните видеоклипове на клиентите, включително деца, години наред
  02 юни 2023, 10:22
  Американският Сенат прие Закона за ограничаване на дълга
  Предстои президентът Байдън да подпише документа, за да влезе в сила