неделя, 19 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4884 прочитания

  Какво ще промени ChatGPT: Светлин Николаев - Директор „Иновации и UX“ в Progress

  Вижте как ChatGPT ще се отрази на бизнеса, хората и работата в сферата на технологиите според Светлин
  14 февруари 2023, 12:12 a+ a- a

  Светлин Николаев - Директор „Иновации и UX“ в Progress. Снимка: Progress

  С появата си през ноември 2022 чатботът ChatGPT (повече ТУК), създаден от изследователската лаборатория с нестопанска цел OpenAI, привлече вниманието на технологичната общност. За първи път изкуствен интелект успешно автоматизира интелектуален труд и очакванията са това да доведе до сериозни промени за хората и бизнеса. 

  Как изглеждат тези промени в представите на лидери от ИТ сектора в България и как ChatGPT ще промени работата в сферата на високите технологии? В новата рубрика на Economy.bg „Какво ще промени ChatGPT“ показваме гледната точка и прогнозите на ИТ лидери и професионалисти с дългогодишен опит във водещи технологични компании в България. 

  Вижте какво коментира Светлин Николаев -  Директор „Иновации и UX“ в Progress.

  Кои според Вас ще бъдат основните промени за бизнеса и хората в следствие на ChatGPT?
  Свидетели сме на повратен момент в развитието на невронните мрежи и изкуствения интелект. Тази технология се инкубира дълго време от големите компании и сега наблюдаваме демократизирането на достъпа до нея за крайните потребители. Това, което направиха Open Ai и Microsoft с ChatGPT и Bing, Dall.e2, Midjourney, GitHub CoPilot е, че дадоха в ръцете на хората интерфейси за достъп и лесна употреба на генерирано съдържание - текст, изображения, програмен код и др. 

  Широкото разпространение на ChatGPT технологията би довела до значителни промени в употребата ѝ за служебни и лични нужди. Повишаването на продуктивността чрез автоматизирането на рутинна дейност ще помогне на организациите да спестят време и ресурси и ще им позволи да се фокусират повече върху стратегически инициативи и развойна дейност. 

  Пример за такава употреба е подобреното потребителско преживяване. ChatGPT може да бъде трениран да разбира нуждите на индивидуалните потребители и така да спомогне за предоставянето на персонализирани преживявания и информация, които да повишат удовлетворението и задържането на съществуващите клиенти. 

  Как според Вас ChatGPT ще промени работата на ИТ професионалистите и ще се отрази на ИТ сектора?
  Въздействието на ChatGPT върху работата на ИТ специалистите зависи от много фактори, които включват техните специализирани познания и опит, както и употребата на технологията в съответната компания и в индустрията като цяло. Автоматизацията на рутинни дейности ще позволи на ИТ специалистите да отделят повече време за по-комплексни и стратегически инициативи. Именно те биха се грижили за управлението и интеграцията на  системи, базирани на изкуствен интелект, във вече използвания набор от технологии в организацията, в развиването на нови умения и стандартизацията на процесите. 

  Страховете, които блуждаят, са основно около очакваните промени в работната сила. Определени дейности могат да бъдат автоматизирани като резултат от употребата на ChatGPT, което би довело до оптимизиране на броя на работните места и промяна в изискваните умения за определени позиции. Този ефект има и друга, положителна страна – ще се създат нови възможности за работа. Развитието и внедряването на ChatGPT като технология би създало нови професионални роли в сферата на машинното обучение, обработката на данни и софтуерното инженерство. 

  ChatGPT има потенциал да окаже значително въздействие върху начина, по който бизнесите оперират и по който потребителите използват конкретните продукти и услуги. Развитието на тази може да има дълготраен ефект върху глобалната икономика. 

  В момента има безпрецедентен интерес, който поражда натиск върху компаниите да представят свой отговор или начин на употреба на технология, базирана на изкуствен интелект. Важно е да се спомене, че към момента има много казуси, свързани с ChatGPT, от етичен и правен характер, които предстои да бъдат разрешени, включително и такива, свързани с достоверността на генерираното съдържание. Тези теми ще ангажират и много специалисти извън ИТ сферата. 

  Развитието на ясни правила и насоки за употребата на изкуствен интелект, както и качественият контрол за ефективно и отговорно използване на технологията, ще са от ключово значение за съвместното бъдеще на ChatGPT в бизнеса. 

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на Прогрес Софтуер ЕАД в JOBS.bg

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ КОМЕНТАРИ В РУБРИКАТА КАКВО ЩЕ ПРОМЕНИ ChatGPT:

  Бьорн Стансвик - Founder & CEO в МенторМейт
  Боян Кроснов - Chief of Product в StorPool
  Веселин Арнаудов - Директор на Advanced Development Center към Office of the CTO във VMware
  Алексей Рубцов - Изпълнителен Директор на Luxoft България
  Боян Шейтанов - Ръководител на проекти и екипи в Astea Solutions
  Иван Ангелинин - Технически Директор на Cosmos Thrace
  Стоян Дамов - Съосновател и СТО на Tick42
  Михаил Панайотов - CTO на TechPods
  Веселин Борисов - Tech Lead в Devision

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
  Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
  преди 2 дни
  „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
  Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
  преди 2 дни
  ЕК започна ново разследване срещу Meta
  Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
  преди 2 дни
  "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
  Искът е заради спрените руски газови доставки
  преди 2 дни
  Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
  Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари