неделя, 14 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5548 прочитания

  ИТ екипите в България: DATA, Blankfactor

  Запознайте се с Николай Няголов - VP of Engineering, Виктор Димитров - Data Science Lead, и Пламен Рабаджийски - Senior Data Scientist and Data Officer, и научете повече за DATA екипа на Blankfactor
  07 февруари 2023, 12:16 a+ a- a

  Част от DATA екипа на Blankfactor. Снимка: Blankfactor

  В новата рубрика на Economy.bg „ИТ екипите в България“ представяме ключови екипи във водещи технологични компании в България и ви срещаме с хората, които са част от тях. Лидери на екипи и ИТ професионалисти разказват повече за проектите, технологиите, начините на работа, както и за себе си, за своя професионален път и какво ги задържа в компанията.

  Запознайте се с DATA екипа на Blankfactor и научете повече как и върху какво работи от Николай Няголов - VP of Engineering, Виктор Димитров - Data Science Lead и Пламен Рабаджийски - Senior Data Scientist and Data Officer в Blankfactor.

  Представете ни Вашия екип – колко специалисти сте и какво правите?
  Николай:  До този момент имаме 40 специалисти с различен опит, от джуниъри до архитекти. Екипът е разделен условно на три направления – дейта инженеринг, дейта аналитикс и дейта science. Като всяко едно от направленията си има структура, лидери и кариерен път.

  Екипът се намира на няколко локации по света – България, Колумбия, САЩ, Коста Рика и Бразилия.

  Планът ни за бъдещето е доста амбициозен. Ще се опитаме до края на 2023 година да станем над 100 дейта специалисти, разпределени в локациите, където се намират нашите офиси. След като развихме практиката в България, следващата ни цел е да изградим здраво технологично ядро в Колумбия, след това в Уругвай, Коста Рика, Румъния, Израел и т.н.

  Какви технологии използвате?
  Николай: Изключително разнообразни технологии, като тръгнем от релационни бази от данни като Оracle и MSSQL, минем през нерелационни като MongoDB, граф бази като Neptune и стигнем до екосистеми за анализ на данни като Hadoop (MR), Spark и SnowflakeDB. Облачни услуги на Amazon и Azure, разнообразие от ETL тулове като Airflow, SSIS, Adeptia и Business Intelligence чрез PowerBI, WebFocus, Looker и Tableau.

  Николай Няголов - VP of Engineering

  Николай има над 14 години опит в ИТ сферата. Той стартира като софтуерен разработчик на Delphi, впоследствие се занимава с web приложения на ASP.Net и преди 10 години по случайност става Lead на проект с огромен аналитикс модул. Именно там разбира, че анализът на данните е неговата страст и след известно време е първият ясно изразен Data Engineer в MentorMate. Там той преминава през няколко позиции, включително Software Development Lead – Data & BI, като през това време и е основна движеща фигура в изграждането на Data отдела на компанията. Пет години заема позицията Data Architect в една от най-големите компании за обработка на текстови съобщения в света – Kaleyra, и паралелно е CEO на компания за консултации в сферата на BigData анализ. От октомври миналата година изгражда и ръководи дейта практиката в Blankfactor.

  По какви проекти работите?
  Николай: Проектите са доста разнообразни, основно във финансовата сфера.

  Изградихме от нулата дейта лейк, репортинг и дейта миграцията на една от най-големите компании за управление на капитали в света.

  Имаме проект, който анализира търговията с акции на американската борса и идентифицира дали някой не се опитва да манипулира пазара.

  Имаме проект в сферата на застраховането, където в момента мигрираме цялата инфраструктура към Azure и паралелно вграждането на ML за да помогне на клиента по-правилно да определи какво обезщетение да изплати в случай на щета на негов клиент.

  Както и проект, който подготвя суровите данни на клиента ни и ги подготвя така, че да бъдат предоставени на американските данъчни служби.

  Тепърва започваме проект, в основата на който ще се използват граф базирани бази.

  Как работите в момента и колко често се събирате заедно в офиса?
  Виктор: В Бланкфактор прилагаме хибриден модел на работа, което ни позволява да поддържаме регулярен контакт лице в лице помежду си. Както аз, така и повечето колеги избираме да прекарваме поне два дни от седмицата в офиса. Лично за мен след две години изцяло дистанционна работа именно този хибриден модел беше сред главните причини да избера Бланкфактор. 

  В следващия месец ни предстои стартиране на вътрешен Data bootcamp, в който ще развиваме колеги, които са решили да допълват и изграждат нови умения в сферата на данните и това ще ни даде възможност да прекарваме повече време заедно в офиса. 

  Виктор Димитров – Data Science Lead

  Виктор Димитров има почти 20 години професионален опит, който стартира в най-голямата логистична компания в света – DHL. В продължение на 5 години там заема различни оперативни длъжности, сред които и Airside Supervisor – организиращ наземното обслужване на Boeing 757 SF. От 2008 година насам работи в областта на обработката и анализа на данни, като в продължение на 7 години заема ръководни длъжности в компаниите HP, HPE и VMware, където води различни по размер и обхват екипи, включително такива, разположени физически на три континента. Виктор е преминал различни сертификационни курсове и програми на AWS, TDWI, Microsoft, Snowflake и MIT Professional Education. Има богат опит с платформи за виртуализация на данни, както и интеграцията им с основните облачни складове за данни и инструменти за бизнес разузнаване. През последните две години работи активно в областта на машинното обучение и компютърното зрение. От средата на 2022 година е част от българския екип на Blankfactor в ролята на Data Science Lead.

  Как типично преминава един работен ден в екипа?
  Пламен: Работим в проектна клиентска среда, което изисква ефективно организиране на работния процес. Обикновено техническите ръководители организират дневни срещи, в които се дискутират текущите задачи по проекта, предизвикателства и следващи стъпки. Следобед пък е времето, в което екипите се срещат със своите колеги от американския регион и обсъждат различни теми по проекта. Тъй като имаме най-разнообразни проекти и изисквания, работният ден зависи от типа проект. Някои клиенти много държат на всички Agile церемонии като daily standups, sprint review, planning и т.н. Други не са толкова стриктни, но като цяло се стремим да организираме работния ден според добрите Agile практики и да ползваме утвърдените софтуерни решения за организиране на работата.

  С кои други отдели/екипи работите най-често?
  Николай: Най-вече с другите софтуерни екипи на компанията като .Net и Java практиките ни. Анализът на данни вече не е просто писане на сложни (или прости) SQL заявки. В процеса на разработката на определен проект, много често се налага да извлечем максимума от платформата, която използваме и затова комуникацията с останалите екипи е критично важна. Писането на ефективен код на java, c#, javascript и python изисква голяма експертиза и това обуславя честите колаборации с останалите специалисти във фирмата.

  В последния месец започнахме една нова инициатива, а именно да работим все по-близо с QA екипите на компанията. Работата с финансови данни винаги изисква много задълбочено и стриктно тестване и сега подготвяме първите ни DATA Automation QA колеги, както и подбираме най-правилните методологии и инструменти, които да улеснят и гарантират, че това което правим, е коректно и стриктно спазва изискванията на нашите клиенти.

  Разходка в планината. Снимка: Blankfactor

  Разкажете нещо, с което екипът Ви се гордее.
  Николай: За година станахме от 1 до 40 специалисти. Като по дейта проекти работят над 48 колеги. Всеки един е доста позитивен, пасва си идеално с останалите и смея да твърдя, че сме най-проактивният екип в компанията. Не на последно място, успяхме за рекордно време да станем Snowflake ELITE партньор, което ни отваря вратите да имаме директна връзка с архитекти и разработчици, които са зад тази екосистема за анализ на данни.

  Пламен: Бих казал, че екипът ми се гордее с работата, която върши, като всеки нормален екип от професионалисти. Аз лично бих изтъкнал невероятната скорост, с която екипът се разшири през последните месеци. Въпреки това успяхме да бъдем максимално ефективни и успешни. Всяка една рязка промяна в динамиката на екипа води до предизвикателства, които трябва да се адресират своевременно. Благодарен съм и горд от работата на всеки един колега през последните месеци. Задружно се борим с предизвикателствата и си помагаме в трудните моменти. Това за мен е истинският смисъл на думата екип. Затова  използвам възможността да благодаря на всички мои колеги..

  Какво обичате да правите заедно извън работно време?
  Виктор: Предимно спорт – футбол (участваме в ИТ-лигата на БАМФ), картинг, тенис на маса и др. Посещаваме също различни културни събития по интереси.

  Николай: Спортът е доста застъпен в офиса. Имаме професионална тенис маса, доста от колегите имат и професионална екипировка. Аз лично съм тренирал този спорт доста години и гледам да помагам на колегите със съвети как да подобрят играта си. Вече имаме отбор за футболната ИТ лига. Скоро предстои да се съберем да направим първи фирмен волейбол. Подготвям почвата съвсем скоро да направим и турнир по CS GO между дейта екипите :)

  Пламен Рабаджийски - Senior Data Scientist and Data Officer 

  Пламен Рабаджийски има около 14 г. опит в различни сектори като ИТ, бекграунд скирйнинг, аутсорсинг и консултинг. Кариерата му е свързана главно с подобряване на бизнес процеси с помощта на данни, водене на проектни и административни екипи и data science. Прекарва почти шест години в HP, където води различни проекти за подобряване на бизнес процеси, анализиране на данни и поддръжка на изнесени услуги. През септември 2016 се присъединява към PMO екипa на Cargill Business Services в България и установява основите на Lean Six Sigma програмата на глобално ниво, през която минават десетки служители с интерес към подобряването на процеси с помощта на стастически модели и данни. Впоследствие оглавява отдел в бекграунд скрийнинг бизнеса и със своите колеги установяват добри практики за водене на проекти и обработка на данни. Консултира компании в областта на Data Science, Agile project management и Lean Six Sigma. Страстен привърженик на използването на data science/AI за решаване на бизнес проблеми. От юни 2022 година е част от екипа на Blankfactor, където се стреми да популяризира използването на data science в компанията и развиването на дейта практиката.

  Какво сплотява екипа Ви?
  Виктор: Бих казал успехите ни, но както знаем, понякога не всичко минава по план. Именно тези моменти, когато нещата не се получават, изграждат силните връзки вътре в екипа.

  Николай: Работата по проектите. Това, че се опитваме да развиваме цялата практика заедно. Имаме вече ясно обособено ядро на нашата практика и работим заедно да подобрим условията и организацията ни. Споделянето на знания е също застъпено при нас. Ние сме първите, които дадоха началото на серия от лекции, свързани с различни концепции или технологии от ИТ сферата.

  Тиймбилдинг в Банско. Снимка: Blankfactor

  Как се вписват нови хора във Вашия екип?
  Виктор: Лично за мен адаптацията беше изключително бърза и безпроблемна. Вярвам, че и за по-новите колеги е така, предвид че вече сме повече и има изграден екип.

  Как бихте допълнили изречението: „Ако ти си..., заповядай в нашия екип!“?
  Виктор: Ако ти си човек, който търси и намира решения, заповядай в нашия екип!

  Пламен: Ако ти си човек, който иска да учи нови технологии и да се развива във финтех бизнеса, заповядай в нашия екип.

  Николай: Ако ти имаш желание да се развиваш в дейта света, ако не се примиряваш с това да седиш на едно място, а искаш постоянно да си в крак с новите технологии и тенденции, то заповядай при нас.

  И накрая как бихте описали сами Вашия екип?
  Виктор: Неописуемо добри

  Николай: Като хора, които, колкото и да са врели и кипели в дейта света, все още имат желание да се подобряват, да помогнат на другите,  да споделят знания и да дават най-доброто от себе си по проектите, които работят.

  Пламен: Хора, с които е приятно да си пиеш бирата след работа. 

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на Blankfactor Bulgaria EOOD в JOBS.bg

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ИТ ЕКИПИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

  Екип QA, SiteGround
  Екип WEX Health, Coherent Solutions Bulgaria
  Екип DevOps, Scalefocus
  Екип Внедряване SoftOne ERP
  Екип Infrastructure, Cloud & Automation, Milestone Systems
  Екип Data Quality, Experian България
  Екип Front-end Development, Scalefocus
  Екип SPA/front-end, SiteGround
  Екип RSM, Tek Expert
  Екип Engineering, Nexo
  Екип GetHelp, Tek Experts
  Екип Java, Scalefocus
  Екип QA, МенторМейт
  Екип Compliance, Digital Wallets, Paysafe
  Екип CritSit, Tek Experts
  Екип Scagile, Блубито
  Екип Технологични трейнъри в Telerik Academy Alpha
  Екип Worldwide Consulting Center - Center of Engineering, VMware
  Екипи Helios и Phoenix, интегриране на платежни доставчици в Skrill и Neteller, Paysafe
  Eкип Online Banking Project, DataArt
  Екип SOC, Paysafe
  Екип UX/UI Team, Scalefocus
  Екип Engineering & Product Development, Nexo
  Екип Marketing Services, Experian България
  Екип Rapid Transfer, Paysafe
  Екип BIS platform QA, SEEBURGER
  Екип News UK Tech, Questers
  Екип Quality Engineering, Scalefocus
  Екип Клиентски Анализи, Hewlett Packard Enterprise
  Екип Custom Development, Milestone Systems
  Екип Sitefinity Cloud, Progress 

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  12 юли 2024, 15:31
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  12 юли 2024, 14:43
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  12 юли 2024, 13:30
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  12 юли 2024, 10:42
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  12 юли 2024, 09:41
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство