петък, 19 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  938 прочитания

  80% от населението на Китай е било заразено с Covid-19

  Става дума за над 1,1 милиарда души
  23 януари 2023, 09:27 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Възможността за широкомащабно завръщане на Covid-19 в Китай през следващите няколко месеца е далечна, тъй като 80% от населението на страната вече е било заразено, съобщи изтъкнат правителствен учен.

  Ву Зунйоу, главен епидемиолог в Китайския център за контрол и превенция на заболяванията, собщи в събота (21 януари), че масовото движение на хора по време на продължаващия ваканционен период по случай Лунната Нова година може да разпространи пандемията, стимулирайки инфекциите в някои райони, но че втора вълна на Covid е малко вероятно през следващите два до три месеца.

  Причината е, че продължаващата вълна на епидемията, движена най-вече от множество подварианти на Омикрон, „вече е заразила 80% от населението“, каза той, цитиран в платформата Weibo.

  Изявлението на учения дойде в момент, когато стотици милиони китайци пътуват в цялата страна за Лунната нова година. Пътуванията станаха възможни след като страната премахна почти всички антиковид мерки в последните седмици. С около 5 млрд. очаквани пътувания се увеличават опасенията от нови огнища в селските райони, които са по-малко оборудвани за справяне с голям брой инфекции.

  Правителството обаче предприе действия, за да смекчи опасенията, като Националната здравна комисия заяви в четвъртък (19 януари), че Китай е преминал пика на пациенти с Covid-19 в клиники за треска, спешни отделения и в критично състояние, предаде „Ал Джазира“.

  Bloomberg изчислява че над 1,1 милиард души вече са били заразени с коронавируса. Според официалните данни на страната от заболяването са починали 12 600 души (в седмицата преди Лунната нова година), но според медията реалната смъртност е много по-висока. В същото време Световната здравна организация призова Китай да предостави по-детайлна информация за развитието на коронавируса в страната.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 часа
  В София започна Serp Conf. 2024 International
  Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
  преди 11 часа
  Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
  Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
  преди 12 часа
  BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
  Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
  преди 19 часа
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство
  преди 19 часа
  България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
  Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава