понеделник, 24 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3818 прочитания

  Какво четат HR лидерите в България: Рада Йосифова, AG Capital

  Книгата, която ме накара истински да се замисля върху бъдещето на човечеството, беше „21 урока за 21-ви век“, казва HR Директорът на компанията
  19 януари 2023, 09:14 a+ a- a

  Колаж: Economy.bg

  Какво четат HR лидерите в България? Кои са книгите и авторите, от които черпят вдъхновение? Какви уроци и поуки си извличат от тях? Economy.bg попита HR професионалисти във водещи компании в България. Вижте какво отговори Рада Йосифова - HR Директор на AG Capital.

  Книгата, която ме накара истински да се замисля върху бъдещето на човечеството, беше „21 урока за 21-ви век“ от Ювал Ноа Харари.

  Харесвам всички книги на Харари, но специално тази поставя на масата редица философски и морални дилеми, които човечеството трябва да реши точно сега, за да определи какво ще бъде неговото бъдеще.

  Книгата преплита исторически факти и събития и отражението им върху живота ни днес. Тя насочва вниманието ни към човешката история през една по-различна перспектива и предлага път за извличане на знание от нашето минало. 

  Това, което ме впечатли, е тезата, че днес инженерите вземат едни от най-важните решения за бъдещето на човечеството, които доскоро бяха в ръцете на политиците. Харари твърди, че днес повече от всякога е моментът философите да излязат от университетите и да поставят на обществена дискусия моралните дилеми на настоящето и близкото бъдеще, свързани с развитието на технологиите, навлизането на изкуствения интелект и данните. 

  Дигиталната трансформация е част от стратегията на всички компании днес, но изводът е, че технологичният прогрес не може да бъде следван сляпо, защото ще бъдат поставени на риск ценности, които човечеството е защитавало в продължение на векове, напр. личната свобода и правото на свободен избор.

  Ето и някои от моралните дилеми, които разглежда авторът:

  -До какво ще доведе автоматизацията на редица професии, какво ще е влиянието върху доходите, каква ще е ролята на хората в обществото, след като изкуственият интелект навлезе в повечето дейности? Какво е мястото на технологиите в държавното управление, съдебната власт, образованието, масовите комуникации?

  -Глобалните проблеми на човечеството не могат да бъдат решавани с локални политики – как може да се излезе от порочния кръг? 

  -Как ще се промени образованието, квалификацията и преквалификацията на хората, които ще имат по няколко различни професии (не работни места) в рамките на своя живот? 

  -Как хората ще съхранят психическото си благосъстояние, когато живеят в свят, който се променя кардинално през няколко години?

  -Технологиите, изкуственият интелект, данните и властта, която те предоставят на технологичните компании и правителства. Какви са възможните последствия за нас като граждани.

  -Какъв ще бъде смисълът на човешкия живот, щастието и удовлетворението в свят, доминиран от технологиите? Как човек ще прави основния избор в живота си – на професия, работа, партньор. До каква степен технологиите, базирани на данни, ще участват в решенията на хората?

  За мен „21 урока за 21-ви век“ не е сборник от исторически или философски есета, това е книга за лидерството, за осъзнаването на собствената ни отговорност като хора, като граждани на света и като лидери на отговорен бизнес. Тази книга ме накара истински да осъзная, че бъдещето ни е в ръцете на всеки един от нас и че кардиналните промени, на които сме свидетели, изискват лична отговорност, информираност, мнение и участие във вземането на решения.

  AG Capital е българска компания, специализирана в инвестиции и предоставяне на комплексни услуги в сферата на недвижимите имоти в Централна и Източна Европа. Освен централния офис в София компанията има офиси в Букурещ и Лондон, като планира разширяване на дейността в Централна Европа. В портфолиото ѝ влизат няколко дъщерни компании: Lion’s Head, BLD, Park Lane Developments, Atland, 3р1, Ultima Homes. 

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на AG CAPITAL AD в Jobs.bg

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  ЕС отпуска на България 65,2 млн. евро за възобновяема енергия
  Брюксел инвестира приходи от търговия с емисии за по-чисти енергийни системи в 10 държави, сред които и България
  преди 9 часа
  Нова програма подкрепя дигитализацията на близо 200 фирми у нас
  Те могат да получат 2000 евро субсидия за дигитализация на дейността си чрез DIGITRANS
  преди 12 часа
  Проучване: Над 2/3 от шефовете няма да наемат служители без умения за работа с AI
  През 2024 година изкуствения интелект ще се утвърди като ключов елемент на работното място
  преди 13 часа
  Moody's повиши дългосрочния депозитен рейтинг на Пощенска банка
  Към края на 2023 г. банката отчита коефициент на базовия собствен капитал от първи ред в размер на 19,0%
  преди 14 часа
  Сирма Груп ще придобие 51% дял от румънска софтуерна компания RoWeb
  Сделката ще осигури на Сирма достъп до румънския пазар