четвъртък, 18 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1179 прочитания

  350 австрийски инвеститори дават работа на 300 хил. души у нас

  Австрия е вторият най-голям инвеститор в България, липсата на кадри е основната пречка пред австрийския бизнес у нас
  17 януари 2023, 17:11 a+ a- a

  Приблизително 350 австрийски инвеститори са допринесли за инвестицииот над 5 млрд. евро в България. Те дават работа на 300 хил. души. Австрийският износ на стоки в България от януари до октомври 2022 отчита ръст от 37%, а българският износ в Австрия за същия период регистрира повишение от 34%. Данните изнесе Филип Купфер, търговски съветник към посолството на Австрия и ръководител на Advantage Austria, по време на представянето на резултатите от ежегодното проучване сред австрийските инвеститори у нас. Проучването е проведено с участието на повече от 100 ръководители на австрийски компании в края на 2022.

  Австрия е вторият най-голям чуждестранен инвеститор в България, подчерта Андреа Икич-Бьом, посланик на алпийска страна у нас.

  А ето какви са очакванията на австрийските инвеститори за средата у нас през 2023:

  По отношение на очакванията за бизнес средата през 2023: 12% от анкетираните ръководители разчитат на подобрение, 41% предполагат, че няма да настъпят съществени промени, а 47% са поскоро песимисти.
  При оценката на общата обществено-политическа рамка и институционална среда в България повечето ръководители на австрийски компании не отчитат напредък в сферата на регулациите и бюрокрацията (89%) и са разтревожени от липсата на предвидима икономическа политика (91%). Само 8% от тях виждат напредък в борбата с организираната престъпност и корупцията.
  В същото време представителите на австрийските компании оценяват като добра или много добра системата за данъци и мита у нас (81%).

  Запитани за някои ключови фактори за развитието на бизнеса, 72% от компаниите оценяват положително достъпа до кредити и капитал, а 68% са доволни от качеството на местните доставчици.
  Нивото на разходите за труд е оценено като добро или много добро от 65% от анкетираните, но в същото време само 20% оценяват положително наличността на квалифицирана работна ръка. По отношение на своите обороти над 65% от мениджърите на австрийски компании отчитат увеличение през 2022 г., но само 36% очакват възходящата тенденция да продължи и тази година. Относно увеличението на възнагражденията на служителите 35% планират увеличение от 5 до 10%, а 36% – от 10 до 15%.

  Да очакваме ли нови австрийски инвестиции у нас тази година - очаквайте интервюто на Economy.bg с търговския съветник към посолството на Австрия и ръководител на Advantage Austria Филип Купфер!

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 16 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 17 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата
  преди 18 часа
  Tesla ще съкрати над 10% от работната си сила
  Двама висши мениджъри също се оттеглят
  преди 19 часа
  Sameday планира 200% увеличение на точките за доставка извън дома в България
  Експанзията до 1500 точки до края на 2024 г. е част от регионален инвестиционен план в размер на €30 млн.