петък, 01 март 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2753 прочитания

  Кое беше най-хубавото нещо, което ви се случи през 2022 г.?

  Economy.bg попита хора от различни сфери – бизнес лидери, учени, специалисти в комуникациите, кое беше най-хубавото нещо, което им се е случило през годината
  22 декември 2022, 09:58 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Къде се крие щастието? За всеки човек то се крие в различни неща – постижения, нагласи, семейство, приятели, пътешествия... В края на една динамична година Economy.bg попита хора от различни сфери – бизнес лидери, учени, специалисти в комуникациите, кое беше най-хубавото нещо, което им се е случило през годината. Ето какво споделиха те с нас:

  Синиша Джукич, генерален мениджър на Bosch.IO България:
  Възможността да възобновим и дори да надхвърлим предишния обем на срещи на живо с колеги от целия свят. Личният контакт е незаменим за изграждане на доверие и разбиране и е необходим при впускане в нови съвместни дейности. Вярвам, че хибридната и отдалечената работа имат безусловно и ярко бъдеще в професионалния и личния живот на хората. В допълнение към тях периодични екипни срещи в други страни и в „зелени“ локации в България допълнително развиват екипните взаимоотношения, екипната идентичност и съпричастност към успеха.

  Проф. д-р Николай Спасов, Национален природонаучен музей при БАН , отдел „Палеонтология и минералогия“, откривател на последната голяма европейска панда
  Няма да се спирам на личния си живот, а на някои от събитията, свързани с изследователската ми работа: организирах и осъществих поредните палеонтологически разкопки в Р. Северна Македония и в находището на първия български хоминид – Азмака, Чирпанско; скитах с мои колеги из дивите планини в търсене на следите на вълците и мечките с цел установяване на състоянието на тези важни видове от нашата природа (по проект на НПМ-БАН, финансиран от МОСВ)… всички тези теренни изследвания оставят в съзнанието удовлетворение и незабравими спомени. Получих международно признание (заедно с мой съавтор от Китай) за описанието на нов вид за науката голяма панда, живяла преди 6 млн. години в… България (!). Всички големи световни медии отразиха това откритие. 

  Любомир Аламанов, основател и управляващ директор SiteMedia
  Изнесеният офис, който направихме за три месеца на южните морета. Чудесно се работи оттам, а и човек, като се отдалечи, малко вижда картината в страната много по-добре. Надявам се и през 2023 г. да успеем да направим същото.

   

   

  Мария Гергова-Бенгтссон, основател и главен изпълнителен директор на United Partners
  Доказахме, че може да сме достойни играчи на световната комуникационна сцена. Сертифицирахме се, че работим по високи международни стандарти и спечелихме акаунти като Kyndyl, с които работим за над 30 държави. И успяхме да направим първия AGENCY RETREAT – за няколко дни събрахме партньорските ни агенции в ЕМЕА, клиенти от Европа и нашия силен екип в София; заедно учихме, споделяхме, творихме, медитирахме, спортувахме, танцувахме, записвахме подкасти, катерихме върхове. Догодина пак. :-) 

  Кристиан Брешо, MD, Ph.D., президент на Глобалната вирусна мрежа (GVN), асоцииран вицепрезидент за международни партньорства и иновации в университета в Южна Флорида и професор, отдел по инфекциозни болести, Катедра по вътрешни болести на USF Health Morsani College of Medicine, Регионален щаб на GVN югоизточната част на САЩ
  Лично и семейно щастие.

  Полина Тоскова, регионален директор на myPOS за България
  Хубаво е да си част от промяната, която прави живота на хората по-лесен. За мен най-хубавото през тази година бе да продължа да работя в тази посока и да ръководя екипа на myPOS България, изграждайки отношения и ключови партньорства. През 2022 г. myPOS даде възможност на потребителите все по-малко да се замислят дали могат да платят с карта – не само в големите градове, но и в по-малките населени места. Сключихме партньорства с водещи компании като летище София, Ozone.bg и Domino’s Pizza и в същото време подкрепихме малкия бизнес, като представихме нови финтех услуги, които му помагат да се разраства. myPOS прави безконтактните разплащания възможни и дава шанс на предприемачите да сбъднат мечтите си, като получат достъп до модерни платежни решения без абонаментни и месечни такси. Това ни прави горди, когато погледнем назад.

  Д-р Васил Киров е доцент в Института по философия и социология на Българската академия на науките (ИИОЗ-БАН). Изследователските му интереси са в областта на социологията на труда и организациите, трудовите отношения и дигиталната трансформация
  В професионален план това бе признанието и интересът към новата ми книга „Дигиталната трансформация и бъдещето на труда. Глобални тенденции. Локални последствия“ и представянията ѝ в много български университети и градове. И освен това публикуването на няколко колективни статии в престижни международни списания. 

  Ива Григорова, директор PR бизнес на MSL, част от Publicis Groupe България
  Отново преминахме през динамична година, в която гъвкавостта и навременните решения ни помогнаха да вървим към целта. Разбира се, имаше загуби и победи, но важното и устойчивото е силата на духа на екипа. Действащият и сплотен екип управлява руля. Радвам се, че в края на годината мога да го кажа, за екипа и хората, с които работя. В допълнение стратегическо постижение за MSL Sofia беше разработването на методологията ни за измерване на PR отразяването в медиите в автоматизиран софтуер. Бизнес решението за надграждане на PR комуникациите на нашите клиенти получи международно отличие от експерти от медийната и технологичната индустрия в Data Intelligence Awards на Publicis Groupe, както и първо място за иновация в PR от BAPRA Bright Awards. 

  Максим Бехар, председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на M3 Communications Group
  Случиха се една цяла поредица от хубави неща през тази година. Световното издание PR Week обяви скромната ми персона за най-добър PR професионалист в Европа. За втори път в рамките на три години! Компанията ми M3 Communications Group, Inc. направи прекрасни проекти, от които нашите клиенти бяха все по-щастливи, взех си всички изпити от докторантурата ми в Софийския университет. Компанията Commetric ме класира в Топ 50 на световните PR инфуенсъри в Twitter, тръгнаха първите чартърни полети в историята между България и Сейшели... Ами по-скоро може да не ми стигне мястото, за да изброя всичко, просто искам 2022 да е била по-лоша от 2023, а пък 2024 да е много по-хубава от предишната. Защото успехите са преходни, докато професионализмът остава.

  Ива Христова, професор, доктор на медицинските науки с 30-годишен опит в областта на микробиологията, вирусологията, имунологията, директор на Националния център по заразни и паразитни болести
  Трудно ми е да отгранича най-хубавото сред многото хубави неща, които ми се случиха през годината. Сред най-щастливите моменти ми бяха общуването с децата и 3-годишния ми внук, многобройните признания в работата и излетите през уикендите с приятели в красивите ни планини. Много настроение, усмивки и релакс ми донесоха тези моменти. Благодарна съм дълбоко на съдбата за всеки един такъв момент и за възможността да съм тук и сега.

  Светлана Савова, управляващ партньор на V+O Communication
  Стратегията ми за професионално и личностно развитие се осъществява благодарение на мъдрост и дисциплина.

     Ана Пройкова, професор по атомна и молекулярна физика, доктор на физическите науки, доктор по ядрена физика и преподавател във Физически факултет и във Факултетa по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски“, председател на Националния съвет по нанотехнологии, ръководител на лаборатория по високопроизводителни изчисления в „София Тех Парк“ и една от основателките на Българския център на жените в технологиите
  В семеен план - на 30.11.2022 се роди внукът Андриан, вторият син на по-малкият ни син, с когото внуците (все момчета) в нашето семейство станаха 4 и могат да направят отбор по спортен бридж.
  В професионален план – широко медийно отразяване на научните ми успехи, които станаха известни в България, след като „Форбс“, Ню Йорк ме включи в международния списък 50 над 50, т.е. 50 жени над 50 годишна възраст с професионално въздействие върху обществото в различни области на науката, изкуствата, политиката, икономиката. Включена съм в списъка като математик-физик – съответства на дисертацията ми за доктор на физическите науки в областта на теоретичната и математическата физика.

  Д-р Максимилиан Гюнтер, Европейска космическа агенция (ESA)
  Бях развълнуван и за мен е чест, че получих доверието на моето ръководство в ESA и да започна нова позиция като нов учен по проекта Exoplanet на ESA, като първата ми задача беше мисията CHEOPS. CHEOPS е първата и единствена космическа мисия, посветена на характеризирането на известни екзопланети. Той последователно разширява границите на тази област на науката от стартирането си през декември 2019 г., разкривайки мистериите на все по-малки, все по-умерени светове около други звезди. С това CHEOPS осигурява уникална и решаваща стъпка към доставянето на основните цели на мисиите на НАСА/ЕСА/CSA JWST и ЕКА Ариел, които ще надникнат дълбоко в атмосферата на тези извънземни светове.

  Никола К. Касабов е професор в Технологичния университет в Окланд, Нова Зеландия, и университета в Ълстър, Великобритания, академик на Кралската академия на науките на Нова Зеландия и номиниран за Кралската академия на науките на Великобритания. Той е основател на Института по знания KEDRI в Нова Зеландия и е Life Fellow of IEEE
  1. Да прекарам Коледа и Нова година със семейството си – жена ми Диана, дъщерите ми Капка и Ася, внуците Касим и Зорина и зет ми Тим.
  2. Беше прекрасно също, че можах да прекарам време с брат ми Иван в София и Павликени, където също се срещнах с ученици и учители в моето училище „Бачо Киро“, което спонсорирам. С брат ми открихме паметната плоча на нашия предшественик Иванаки Йонков от село Старо Стефаново, обесен като един от водачите на Велчовата завера през 1840 г. Беше много вълнуващо.

  Д-р Стивън Голдфарб е физик от университета в Мелбърн, който работи върху експеримента ATLAS в ЦЕРН
  Излизането на човечеството от пандемията Covid-19 (стискам палци) беше важно за мен в личен план. Преди всичко съм благодарен, че собственото ми семейство и приятели го преодоляха в добра форма. Това не беше така за милиони хора по света и аз съм натъжен от това, но също така осъзнавам нашия собствен късмет.
  В момента съм в последната си година като председател на International Particle Physics Outreach Group (IPPOG). Нашата група е международно сътрудничество на изследователи, комуникационни и образователни специалисти, посветени на обучението на студенти и ангажиране на обществеността по целия свят. Ние се стремим да вдъхнем признателност за фундаменталните изследвания и да задълбочим разбирането на научния процес на възможно най-широка и разнообразна аудитория.
  Планирах да прекарам последния си 3-годишен мандат в пътувания по света, разширявайки обхвата и членството ни. Пандемията драстично ограничи тези пътувания, но напоследък се възползвам от новооткритата свобода. Всъщност моите пътувания ме доведоха до 5 континента само тази година и напредъкът беше важен. Съвсем наскоро, през ноември, подписахме Мексико като наш най-нов член и една седмица по-късно се срещнах с физици в Колумбия, излагайки аргументите за тяхното евентуално членство.
  На лично ниво това означава, че съм имал възможността да се срещна с изследователи, студенти и обществеността на много прекрасни места. От Никозия до Катманду, Болоня до Ню Йорк, Прага до Кейптаун, Вилнюс до Мексико Сити, София до Богота, това беше невероятно и прекрасно пътуване. Завинаги ще ценя хората, които срещнах, и дискусиите, които проведохме, споделяйки любовта си към храната, напитките, смеха и науката, може би най-обединяващите човешки фактори от всички.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  Биткойн надмина $60 000
  Криптовалутата е на път да постави нов рекорд
  преди 1 час
  Villeroy & Boch завърши придобиването на Ideal Standard
  Обединеното дружество става един от най-големите производители на продукти за баня в Европа
  преди 1 час
  Това ще е едно от първите училища у нас с изучаване на изкуствен интелект
  Предвижда се да има отделна професионална паралелка с кандидатстване след 7. клас
  преди 2 часа
  Българска компания спечели 2.4 млн. евро финансиране от Европейския съвет за иновации
  Smart Farm Robotix се класира между 42 високотехнологични фирми, избрани сред общо 1083 кандидатствали от ЕС
  преди 18 часа
  Проучване: Лихвите за покупка на жилище у нас вероятно ще останат ниски, а тези за бизнес имоти - по-високи
  Приемането ни в Шенген и еврозоната са предпоставки за засилване на интереса на чуждестранни инвеститори към България, сочи анализ на Colliers