събота, 13 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1667 прочитания

  България отново на дъното по иновации в ЕС

  Лидер по иновации в ЕС остава Швеция
  26 септември 2022, 14:03 a+ a- a

  Сн: ЕК

  България отново е предпоследна в областта на иновациите в ЕС. Това показва доклад на Европейската комисия. Заедно с Румъния страната ни е на дъното в Евросъюза.

  Страните са разделени в 4 основни групи – Водещи новатори (резултатите са над 125 % от средната стойност за ЕС), силни новатори (между 100 % и 125 % от средната стойност за ЕС), умерени новатори (между 70 % и 100 % от средната стойност за ЕС) и проправящи пътя си новатори (под 70 % от средната стойност за ЕС).

  Швеция продължава да е с най-добри резултати в ЕС. Други водещи новатори са Белгия, Дания, Нидерландия и Финландия. В сравнение с миналогодишното издание 3 държави са променили мястото си в групите. Нидерландия стана водещ новатор, Кипър — силен новатор, а Естония — умерен новатор. По-конкретно: Германия, Ирландия, Франция, Кипър, Люксембург и Австрия са силни новатори с резултати над средната стойност за ЕС. Чехия, Естония, Гърция, Испания, Италия, Литва, Малта, Португалия и Словения са умерени новатори.

  България, Хърватия, Латвия, Унгария, Полша, Румъния и Словакия са проправящи пътя си новатори.

  В сравнение с 2021 резултатите в областта на иновациите през 2022 са се подобрили в 19 държави членки и са се влошили в 8. В сравнение със средната стойност за ЕС конкурентите в световен мащаб като Австралия, Канада, Южна Корея и САЩ продължават да имат предимство пред ЕС. Въпреки това ЕС е преодолял изоставането си в резултатите спрямо тези държави и се нарежда преди Япония от 2021 насам.

  Тиери Бретон, еврокомисар по вътрешния пазар, заяви: „Автономността и конкурентоспособността на Европа ще зависят от способността ни да се превърнем в технологичен и търговски лидер в стратегически области като космическото пространство, отбраната, водорода, акумулаторните батерии, квантовите интегрални схеми и високопроизводителните изчислителни технологии. Програмата за иновации на Европа, нашата подкрепа за стартиращи предприятия и иновативни МСП, промишлените алианси или важните проекти от общоевропейски интерес вече водят до високо иновативни проекти в цяла Европа. По този начин превръщаме високите си научни постижения в технологично и промишлено лидерство и качествени работни места в Европа.“ 

  Продължава да съществува разделение по отношение на иновациите в ЕС, като водещите и повечето силни новатори са разположени в Северна и Западна Европа, а по-голямата част от умерените и проправящите пътя си новатори са в Южна и Източна Европа. Като част от новата европейска програма за иновации, приета през юли 2022 г., Комисията ще се съсредоточи върху преодоляването на разделението в областта на иновациите в ЕС и позиционирането на Европа като водещ участник в световната иновационна среда.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 18 часа
  Италия ще инвестира €1 млрд. в изкуствен интелект
  Средствата ще бъдат инвестирани в рамките на 5 години
  преди 18 часа
  Летище Бургас с нов директор
  Васил Атанасов поема поста от досегашния директор Георги Чипилски
  преди 19 часа
  Възможности за инвестиции от израелски компании у нас обсъди президентът
  Намерението им да се реализират проекти за модернизация на военнопромишления комплекс у нас
  преди 19 часа
  Westinghouse подписа меморандуми със 17 български доставчици
  Те ще предоставят услуги и доставки за проекта за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“, както и за други международни проекти
  преди 20 часа
  Инфлацията в САЩ със слаб ръст през март
  Данните поставят под въпрос намаляването на лихвите
  преди 23 часа
  За първи път в историята: Български учени със статия на водеща конфенеция за AI
  Екип от INSAIT e разработил приложение, оценяващо риска за изтичане на лична информация и което допринася за по-сигурен AI