вторник, 29 ноември 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  578 прочитания

  Бизнес климатът у нас на стабилно ниво през юли

  Недостигът на работна сила се нарежда сред основните причини за затруднения в бизнеса в повечето сектори
  10 август 2022, 12:25 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  През юли 2022 г. общият показател на бизнес климата остава приблизително на равнището си от предходния месец. Повишение на показателя се наблюдава в промишлеността и търговията на дребно, в сектора на услугите запазва нивото си от юни, а в строителството е регистрирано понижение. Това показват данните от анкетата на Националния статистически институт (НСИ).

  Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ нараства с 2,1 пункта, което се дължи на по-благоприятните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Позитивни са и прогнозите им по отношение на износа и производствената активност през следващите 3 месеца.

  Средното натоварване на мощностите през юли е с 0,8 пункта под нивото от април и достига 75,5%, като с оглед на очакваното търсене през следващите месеци се предвижда недостиг от мощности.

  Основните затруднения за дейността на предприятията остават свързани с несигурната икономическа среда и недостига на работна сила.

  Очакванията на мениджърите относно продажните цени в промишлеността през следващите три месеца са в посока на увеличение.

  Бизнес климатът в строителството намалява с 2,9 пункта в резултат на влошените очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите 6 месеца. По тяхно мнение в следващата половин година се очаква намаление на новите поръчки, което ще доведе и до известно понижаване на дейността в краткосрочен план.

  Несигурната икономическа среда, цените на материалите и недостигът на работна сила продължават да ограничават в най-голяма степен развитието на бизнеса, като през последния месец се отчита засилване на негативното им влияние.

  По отношение на продажните цени в строителството 49,3% от мениджърите предвиждат те да се повишат през следващите три месеца.

  Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ се покачва с 0,7 пункта, което се дължи на по-оптимистичните очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно обаче прогнозите им относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите 3 месеца са по-резервирани.

  Несигурната икономическа среда e основната пречка за дейността в сектора, посочена от 68,7% от предприятията. На заден план остават факторите „конкуренция в бранша“ и „недостатъчно търсене“.

  В сравнение с юни нараства делът на търговците на дребно, които очакват продажните цени да се увеличат през следващите три месеца.

  Бизнес климатът в сектора на услугите остава приблизително на равнището си от предходния месец. Оценките на мениджърите по отношение на настоящото търсене на услуги са благоприятни, докато очакванията им за следващите три месеца се изместват към по-умерените мнения.

  Най-сериозните затруднения за развитието на бизнеса продължават да са свързани с несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостига на работна сила.

  Относно продажните цени в сектора на услугите 21,8% от мениджърите прогнозират те да се повишат през следващите три месеца.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  Министърът на енергетиката представи в Турция възможностите за инвестиции у нас
  Имаме условия за изграждане на соларни паркове, посочи Христов
  преди 2 часа
  Ирландия глоби Meta с €265 млн.
  Глобите, наложени на компанията майка на Facebook в Европа през последната година надхвърлят €900 млн.
  преди 3 часа
  288 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 286 872
  преди 18 часа
  БНБ определи 8 банки за системно значими институции
  Определен е и размерът на буфера, който те трябва да поддържат
  преди 20 часа
  Flix разширява екипа в софийския Експертен център
  Българският офис е планиран като най-големия хъб след тези в Мюнхен и Берлин
  преди 20 часа
  Компанията Mail Boxes откри първия си франчайз в България
  Веригата за куриерски, маркетингови и принт услуги вече има два собствени центъра у нас