неделя, 02 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  744 прочитания

  Земята се върти по-бързо

  Преживяли сме най-късият ден на 29 юли
  05 август 2022, 09:55 a+ a- a

  Снимка: НАСА

  Земята се върти по-бързо и наскоро регистрира най-краткия си ден, твърдят учени. 29 юни 2022 г. е бил с 1,59 милисекунди по-малко от средния ден, каза ученият Леонид Зотов пред CBS News.

  Нормалната продължителност на деня е 24 часа или 86 400 секунди. Но през последните години въртенето на Земята се ускори, скъсявайки някои дни с милисекунди. „От 2016 г. Земята започна да се ускорява“, каза Зотов, който работи в Московския държавен университет „Ломоносов“ и наскоро публикува проучване за това какво може да причини промените във въртенето на Земята. „Тази година се върти по-бързо, отколкото през 2021 и 2020 г.“ Зотов и колегите му смятат, че флуктуацията може да бъде причинена от приливите и отливите на Земята.

  Той казва, че не всеки ден е по-кратък, но ако тенденцията продължи, може да се наложи атомното време, универсалният начин за измерване на времето на Земята, да се промени. Някои учени предлагат въвеждане на отрицателна високосна секунда. „Тъй като не можем да променим стрелките на часовника, свързани с въртенето на Земята, коригираме скалата на атомния часовник“, каза той.

  За разлика от високосните години, които имат добавен допълнителен ден, отрицателна високосна секунда би означавала, че часовниците пропускат една секунда.

  Някои инженери се противопоставят на въвеждането на високосна секунда, тъй като това може да доведе до мащабни и опустошителни технически проблеми. Инженерите на Meta Олег Облеухов и Ахмад Бягоуи, който също е изследовател, написаха публикация в блога на Meta, която подкрепя усилия в цялата индустрия да спре бъдещото въвеждане на високосни секунди.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  30 септември 2022, 17:06
  Invest Sofia даде зелена карта на 2 компании
  Зелените карти дават възможност за бърза писта при административно обслужване на компаниите
  30 септември 2022, 17:01
  Радев и Алиев обсъдиха българския бизнес да получават газ директно от Азербайджан
  България, Румъния, Унгария и Словакия предлагат да транзитират още азерски газ за Европа
  30 септември 2022, 11:04
  Google обещава да създаде 20 хил. работни места в Гърция
  Технологичният гигант ще създаде два центъра за върхови постижения в Солун и Патра
  30 септември 2022, 10:06
  ЕП ще обсъди отново влизането на България в Шенген
  Понастоящем всички държави членки на ЕС с изключение на България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния са част от Шенгенското пространство