петък, 24 март 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  725 прочитания

  Банката на Англия вдигна лихвите с 50 базисни точки

  Увеличението с 0,5% е най-голямото от 1995 г. насам
  05 август 2022, 08:49 a+ a- a

  Банката на Англия (Снимка: Economy.bg)

  Банката на Англия (Bank of England – BoE) увеличи лихвените проценти с 50 базисни точки на последното си заседание. Увеличението от 0,5% е най-голямото от 27 години насам и се случва въпреки предупрежденията, че предстои дълга рецесия, отбелязва „Ройтерс“.

  Разтревожен от скока на цените на енергията, причинен от инвазията на Русия в Украйна, Комитетът по паричната политика на BoE гласува 8:1 за повишаване на банковия лихвен процент с половин процентен пункт до 1,75% (от 1,25%) – най-високото му ниво от края на 2008 г.

  BoE предупреди, че Великобритания е изправена пред рецесия със спад на производството, подобно на спада през 90-те години, но много по-малко от последиците от Covid-19 и спада, причинен от глобалната финансова криза през 2008-2009 г. 

  Икономиката ще започне да се свива през последното тримесечие на 2022 г. и ще се свива през цялата 2023 г., което ще я превърне в най-дългата рецесия след световната финансова криза.

  Инфлацията на потребителските цени сега вероятно ще достигне връх от 13,3% през октомври - най-високото ниво от 1980 г. насам - което се дължи най-вече на скока в цените на енергията след нахлуването на Русия в Украйна. Това би накарало домакинствата да бъдат изправени пред две последователни години на спад в разполагаемите им доходи, което е най-голямото свиване от началото на тази статистика през 1964 г.

  Преди това BoE очакваше инфлацията да достигне връх от над 11% и почти никакъв растеж в британската икономика най-рано преди 2025 г. В новите си прогнози банката отбеляза спад на инфлацията до 2% след две години, тъй като ударът върху икономиката се отрази на търсенето.

  Британската централна банка е повишила лихвените проценти вече шест пъти от декември досегам като последното увеличение е най-голямото от 1995 г. насам.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Швейцарската национална банка повиши лихвите с 0,5%
  Тя промени и икономическата си прогноза, като леко повиши очакванията за ръст на швейцарската икономика
  преди 14 часа
  Над 80 от служителите на Kaufland влизат в първото издание на „Академии за развитие“
  Участниците ще разширят професионалните си компетенции, за да могат да заемат по-високи позиции в компанията
  преди 15 часа
  Китай одобри първата си иРНК ваксина срещу Covid-19
  Тя е разработена от китайската компания CSPC Pharmaceutical Group Ltd
  преди 17 часа
  Алтерко разработва първия си персонализиран чип
  Разработването и производството на чиповете за Shelly ще бъде в партньорство с производителя на платки Espressif Systems
  преди 20 часа
  Фед вдигна лихвите с 0,25%
  Нашата банкова система е стабилна и устойчива, със силен капитал и ликвидност, заяви Джероум Пауъл