неделя, 02 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  646 прочитания

  Френската EDF намалява производството на ядрена енергия

  Причината: температурата на водата в реките се е повишила
  05 август 2022, 08:04 a+ a- a

  Снимка: EDF

  Френският доставчик на електроенергия EDF временно намалява производството на електроенергия от ядрените си електроцентрали на реките Рона и Гарона. Причините – горещите вълни са повишили температурата на реките, което ограничава възможността те да се използват за охлаждане на реакторите, съобщи The Guardian.

  Компанията, която е притежание почти изцяло на държавата и е най-големият производител на ядрена енергия в Европа, обясни, че ще намали допълнително производството в няколко електроцентрали на двете реки, тъй като горещите вълни страната продължават, но ще поддържа производството на минимум, за да е стабилна електропреносната мрежа.

  Компанията започна да въвежда ограничения в производството в средата на юли в няколко централи, разположени по течението на Рона и Гарона заради високите температури.

  След горещините през 2013 г. френският енергиен регулатор определи граници на температурата в реките, както и на обема вода, под които електроцентралите трябва да намалят производствения си капацитет, за да е сигурно, че водата, която се използва за охлаждане няма да навреди на природата, когато се освобождава обратно в реките.

  От 2000 г. насам загубите от производство на електроенергия заради висока температура на водата и ниски нива на реките се равняват на 0,3% от годишно произведената енергия. Половината от общо 56 ядрени реактора на EDF са изключени заради планирана поддръжка, която бе отложена заради пандемията. В резултат на това компанията изчисли, че произведената енергия тази година ще е най-малко от 30 години насам. Това се случва в момент, когато Европа е изправена пред енергийна криза заради нахлуването на Русия в Украйна, отбелязва изданието.

  Очаква се температурите в южна Франция да достигнат 40 градуса по Целзий.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  30 септември 2022, 17:06
  Invest Sofia даде зелена карта на 2 компании
  Зелените карти дават възможност за бърза писта при административно обслужване на компаниите
  30 септември 2022, 17:01
  Радев и Алиев обсъдиха българския бизнес да получават газ директно от Азербайджан
  България, Румъния, Унгария и Словакия предлагат да транзитират още азерски газ за Европа
  30 септември 2022, 11:04
  Google обещава да създаде 20 хил. работни места в Гърция
  Технологичният гигант ще създаде два центъра за върхови постижения в Солун и Патра
  30 септември 2022, 10:06
  ЕП ще обсъди отново влизането на България в Шенген
  Понастоящем всички държави членки на ЕС с изключение на България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния са част от Шенгенското пространство