неделя, 01 октомври 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  832 прочитания

  Реалният доход на домакинствата в ОИСР намалява

  Разликата между доходите и БВП на глава от населението намалява
  04 август 2022, 13:42 a+ a- a

  Снимка: ЕК

  Реалният доход на домакинствата на глава от населението е намалял с 1,1% в района на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) през първото тримесечие на 2022 г., в контраст с растеж от 0,2% на реалния БВП на глава от населението, показват данните на организацията. 

  Това е четвъртото поредно тримесечие, в което БВП на глава от населението изпреварва дохода на домакинство на глава от населението, намалявайки разликата, наблюдавана в началото на пандемията. Реалните доходи на домакинствата вече са с 2,9% по-високи, отколкото през четвъртото тримесечие на 2019 г., докато реалният БВП е с 1,6% по-висок.

  Реален доход на домакинствата на глава от населението за първото тримесечие спрямо предходното в % (Източник: ОИСР)

  Спадът на реалния доход на домакинство на глава от населението през първото тримесечие на 2022 г. се дължи отчасти на повишението на потребителските цени, което подкопа дохода на домакинствата в реално изражение. 

  Реален доход на домакинствата на човек от населението и реален БВП на човек от населението от четвъртото тримесечие на 2019 г. до първото тримесечие на 2022 г., където данните от 4 тримесечие на 2019 се приемат за 100 (Източник: ОИСР)

  Сред икономиките от Г-7 въздействието на инфлацията върху домакинствата през първото тримесечие на 2022 г. е особено ясно във Франция, където реалният доход на домакинствата на глава от населението спада с 1,9% и Германия, където спада с 1,7%. На други места в Европа високата инфлация на домакинствата също е допринесла за голям спад на реалния доход на домакинство на глава от населението в Австрия (-5,5%) и Испания (-4,1%).

  Сред страните от Г-7 Канада регистрира най-висок ръст на реалния доход на домакинство на глава от населението през първото тримесечие на 2022 г. (+1,5%). Това се дължи главно на растежа на „компенсацията на наетите лица“ (надници и заплати на служителите и социални вноски от работодателите), които се повишават с 3,8% в номинално изражение през първото тримесечие на 2022 г.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  Инфлацията в Еврозоната падна до най-ниското си ниво от 2 години насам
  Показателят се увеличава с най-бавното темпо от края на 2021 г.
  преди 2 дни
  България е привлякла €80 млн. по програма Хоризонт Евопа
  За 2 години български учени, изследователи и бизнес партньори са участвали в 214 проекта по програмата
  преди 2 дни
  Открит бе първия етап от фотоволтаичния парк на „Каменица“ АД в Хасково
  Съоръжението е последната най-голяма инвестиция на компанията в посока устойчиво развитие и е първото в подобен мащаб за Molson Coors на глобално ниво
  преди 2 дни
  За девета поредна година Лидл България посреща ученици за дуално обучение
  Те ще се обучават за професиите Икономист и Спедитор-логистик
  преди 2 дни
  НС прие промени в Закона за защита на подаващите сигнали служители
  Приемането на законопроекта е част от Плана за възстановяване и устойчивост