понеделник, 17 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  974 прочитания

  Реалният доход на домакинствата в ОИСР намалява

  Разликата между доходите и БВП на глава от населението намалява
  04 август 2022, 13:42 a+ a- a

  Снимка: ЕК

  Реалният доход на домакинствата на глава от населението е намалял с 1,1% в района на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) през първото тримесечие на 2022 г., в контраст с растеж от 0,2% на реалния БВП на глава от населението, показват данните на организацията. 

  Това е четвъртото поредно тримесечие, в което БВП на глава от населението изпреварва дохода на домакинство на глава от населението, намалявайки разликата, наблюдавана в началото на пандемията. Реалните доходи на домакинствата вече са с 2,9% по-високи, отколкото през четвъртото тримесечие на 2019 г., докато реалният БВП е с 1,6% по-висок.

  Реален доход на домакинствата на глава от населението за първото тримесечие спрямо предходното в % (Източник: ОИСР)

  Спадът на реалния доход на домакинство на глава от населението през първото тримесечие на 2022 г. се дължи отчасти на повишението на потребителските цени, което подкопа дохода на домакинствата в реално изражение. 

  Реален доход на домакинствата на човек от населението и реален БВП на човек от населението от четвъртото тримесечие на 2019 г. до първото тримесечие на 2022 г., където данните от 4 тримесечие на 2019 се приемат за 100 (Източник: ОИСР)

  Сред икономиките от Г-7 въздействието на инфлацията върху домакинствата през първото тримесечие на 2022 г. е особено ясно във Франция, където реалният доход на домакинствата на глава от населението спада с 1,9% и Германия, където спада с 1,7%. На други места в Европа високата инфлация на домакинствата също е допринесла за голям спад на реалния доход на домакинство на глава от населението в Австрия (-5,5%) и Испания (-4,1%).

  Сред страните от Г-7 Канада регистрира най-висок ръст на реалния доход на домакинство на глава от населението през първото тримесечие на 2022 г. (+1,5%). Това се дължи главно на растежа на „компенсацията на наетите лица“ (надници и заплати на служителите и социални вноски от работодателите), които се повишават с 3,8% в номинално изражение през първото тримесечие на 2022 г.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Стокообменът между България и Китай през 2023 г. е над $4 млрд.
  Българският износ отбелязва ръст от близо 33% спрямо 2022 г.
  преди 6 часа
  Стартира изграждане на център за високи технологии в ПГ „Хенри Форд“, София
  С 3,4 млн. лв. ще бъдат изградени 5 нови лаборатории и закупено оборудване за обучение с модерни технологии
  преди 9 часа
  Политическата несигурност в ЕС се засилва със 100 независими евродепутати и силни крайнодесни влияния
  Индексът на Кофас за политическа нестабилност отбелязва влошаване с 1,5% през 2023 г.
  преди 12 часа
  БФБ с нова платформа за заеми
  Тя отваря врати към късите продажби на българския капиталов пазар
  преди 13 часа