понеделник, 02 октомври 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1749 прочитания

  Какво е мястото на България в международните класации?

  Какво трябва да знаят чуждестранните инвеститори за средата у нас, обобщават от БТПП
  04 август 2022, 11:43 a+ a- a

  сн: ЕК

  Важно е за всеки един инвеститор да знае за възможността за 0% корпоративен данък в общините с над 25% над средната безработица, които наброяват 164 от 265 общини към 2021. България е лидер по отношение на данъчната система в ЕС и това е едно от основните ни конкурентни предимства, които страната предлага. Това отбелязва Българска търговско-промишлена палата, която представи за 13-и път изданието “Bulgaria in Figures”. То отразява основните макроикономически индикатори на страната за последните 5 години, както и обръща специално внимание на мястото на България в международни класации, което е първият досег на чуждестранните инвеститори с действителността в страната. Според БТПП, критичните позиции на България в международните класации могат да послужат като фундамент, от който да се изходи за създаването на бъдеща управленска програма пред законотворците.

  През 2021 година БВП на страната достига 68 млрд.евро, което е най-високото ниво досега, при ръст на БВП от 3,6% и инфлация на нива от 3,3 %. Съвсем естествено е, че при текущите инфлационни равнища от близо 17% (към м.юни 2022) БВП значително да се повиши.

  Безработицата остава на много ниски нива, въпреки че все още не може да се компенсират последствията от пандемията и да се достигнат предкризисните нива (4,2% през 2019г.)

  Износът през 2021 достига рекордни нива от 35 млрд. евро или ръст от 24%, което се дължи на възстановяването на веригите за доставки и развитието на пандемията. Отново поради повишената инфлация от БТПП очакваме 2022 да регистрира още по-добри резултати по отношение на износа на страната ни, но при понижен марж на печалбата на предприятията. Водещите търговски партньори на България по отношение на износа и през тази година са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Турция.

  Вносът на стоки и суровини също регистрира рекордни нива през 2021, като търговското салдо остава отново негативно за страната ни.

  В текущата ситуация на пандемична обстановка и военен конфликт, недалеч от нас, както и на голяма несигурност в доставките и цените на суровините и енергийните продукти инвестиционната активност се развива с бавни и силно премерени темпове.

  През 2021 годишната инфлация достига нива от 3,3 %, но очакванията са тя достигне през 2022 годишни нива от над 12%.

  Пазарът на труда у нас е представен от 54% мъже и 46% жени. Средната работна заплата продължават да расте, достигайки 782 евро през 2021, а през първото тримесечие на 2022 достига 814 евро.

  България подобрява мястото си в класациите за „Свобода на медиите“, където от 112 място се изкачва до 91-во от 180 страни през 2022, и в класацията „Индекс на икономическата свобода“, където от 35-то място през 2021 страната се изкачва до 29-та позиция от 177 държави. Подобрява се и представянето в международната класация за „Глобален индекс на мира“, като през 2022 се намираме на 24-та позиция спрямо 27-ма през 2021. В други класации, България запазва мястото си: като Класацията за световната конкурентоспособност на Международния институт за управление на мениджмънта (IMD), където страната ни се позиционира на 53-то място от 63 страни. Негативно е, че в някои класации България влошава мястото си като “Индекс за върховенство на закона” на World Justice Project, където понижаваме позицията си от 53-то място през 2020 от 128 страни до 62-ро място през 2021, въпреки включването на 11 нови страни в класацията страната ни влошава позицията си с 9 места. От 32-ро място през 2020 България изпада до 36-тото място и в индекса за „Икономическа свобода по света“. България се позиционира по-лошо и в “Индексa на глобализация”, където пада с една позиция по-надолу до 33-то място от 208 страни.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  Ди Си Ей Мениджмънт финализира придобиването на АСВ
  Сделката е една от най-значимите във финансовия сектор в България за последните години
  преди 3 часа
  ЕК е получила ревизирания ПВУ на България
  Комисията има 2 месеца, за да прецени дали измененият план все още отговаря на всички критерии
  преди 3 часа
  Трябва да имаме много постоянна и последователна политика за сектор енергетика
  Това заяви европейският депутат Цветелина Пенкова по време на форума BeRenewable 2023
  преди 4 часа
  Новата офис сграда на SAP в България официално отвори врати
  SAP Center Sofia е с капацитет от над 1000 работни места
  преди 4 часа
  УниКредит коригира нагоре прогнозата си за ръста на българската икономика
  Увеличение на лихвите по ипотечните кредити в лева в края на тази и през следващата година, очакват от банката
  преди 8 часа
  В тези 11 сектора расте рискът от забавени плащания у нас
  2/3 от секторите, които Allianz Trade следи в България, са в “оранжева” зона за чувствителен риск от забавени плащания