четвъртък, 08 юни 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  412 прочитания

  Инфлацията в Швейцария се задържа на 3,4% през юли

  Вероятно ще се наложи допълнително затягане на паричната политика, отбелязват от централната банка на страната
  03 август 2022, 13:39 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Инфлацията на потребителските цени в Швейцария се задържа стабилно на 3,4% през юли, малко по-малко от очакванията на икономистите, след като достигна 29-годишен връх през юни.

  Това е шестият пореден месец, в който инфлацията е над целевия диапазон на Швейцарската национална банка от 0-2%, на фона на очакванията, че централната банка скоро може отново да затегне политиката, след като повиши основния си лихвен процент през юни за първи път от 15 години, отбелязва „Ройтерс“. 

  Индексът остана непроменен спрямо юни, тъй като цените на мазута, облеклото и обувките паднаха, компенсирайки по-високите цени на бензина и допълнителното настаняване.

  Базисната инфлация, която изключва променливи позиции като цените на горивата и храните, спадна с 0,2% спрямо юни и се повиши с 2,0% на годишна база.

  Продължаващият инфлационен натиск означава, че вероятно ще е необходимо допълнително затягане на паричната политика, каза председателят на Швейцарската национална банка Томас Джордан.

  Банката сигнализира, че е готова да подкрепи швейцарския франк като начин за справяне с внесената инфлация. Това е отклонение от кампанията, водена от години за овладяване на валутата, чиято сила вреди на разчитащата на износ икономика.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 21 минути
  ЕК отпуска 197 млн. евро на България за подобряване на електропреносната мрежа
  Целта е ускорена електрификация на транспорта, решения за декарбонизация и децентрализация на потреблението и производството на електрическа енергия.
  преди 56 минути
  Парламентът прие удължаване на бюджета
  Депутатите приеха решението с единодушие
  преди 1 час
  Европейската икономика е в рецесия през първото тримесечие на 2023 г.
  Това показват ревизираните данни на Евростат
  преди 1 час
  12 компании влизат в програмата за растеж на Endeavor – Dare to Scale 2022
  В програмата са селектирани 22 предприемачи от различни сектори – софтуерната и финтех индустрия, електронната търговия, спорта, F&B и други
  преди 2 часа
  Столичният Бизнес парк предприема дългосрочна трансформация
  Нейната цел е Паркът да се развива като вторичен градски център и място за обществено обслужване, отдих и рекреация на всякакви възрастови групи и др.