неделя, 14 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7947 прочитания

  ИТ лидерите в България: Симеон Костадинов, GlobalFoundries Bulgaria

  Старши мениджърът в компанията разказва пред Economy.bg за пътя си досега
  01 август 2022, 17:09 a+ a- a

  сн: GlobalFoundries Bulgaria

  Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В тази рубрика целта е да разкажем за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция? С какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад?

  Вижте какво сподели Симеон Костадинов, старши мениджър и ръководител екип програмисти в GlobalFoundries Bulgaria:

  Разкажете ни за Вашето образование и какво отчитате като най-ценно.
  Завърших средното си образование в 7. СОУ „Св. Седмочисленици“ с профил „Английски език“, но още тогава бях привлечен от естествените науки и проявявах силен интерес към електрониката. Като естествено развитие на този процес през 2004 записах електроника в Технически университет. След това специализирах микроелектроника и през 2010 получих магистърска степен.
  От детска възраст проявявам интерес към това как работят „нещата“. Имах по-голямо желание да разглобя новите играчки и да видя какво има вътре, отколкото да си играя с тях. Може би инженерният ми път е бил начертан още тогава.
  Най-ценното, което получих през цялото това време, беше да разбера с какво искам да се занимавам и да вложа времето и енергията си, за да се развивам в тази насока.

  Ако знаете това, което знаете днес, какво образование и специалност бихте избрали да учите?
  Гледайки назад, смятам, че всичко се е развило в правилната посока и не бих избрал друг път на развитие. Пак бих заложил на същото! Когато избереш специалност, която ти харесва, учиш с интерес и изграждаш критично мислене. ИТ сферата е доста динамична. Завършването на университета не означава, че човек спира да учи, но натрупаните знания са фундамент, над който се надгражда.

  Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
  Въпреки че се случиха някои реорганизации, бих казал, че все още съм на първата си работа. Стартирах като стажант през 2009 и успявах да съчетая добре стажантската програма със завършването на магистратурата. Започнах работа по специалността! Бях развълнуван, че имам възможност да участвам в разработването на последните поколения технологии за проектиране на интегрални схеми и да работя с международен екип.

  Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
  Смятам, че първите години от кариерата ми бяха изключително важни. Станах част от един страхотен екип. Имах ментори, които по свой образ и подобие ме научиха на професионализъм, търпение, работни навици и пълноценна работа в екип. Създадох нови приятелства. С течение на времето изградихме един сплотен колектив, който да работи като едно цяло.

  Как започнахте в настоящата компания?
  Започнах в „Смартком“ през 2009 като стажант. Екипът работеше като подизпълнител на IBM в разработването на микроелектронни технологии. Един приятел от университета ми разказа за новата си работа и сподели, че в компанията има отворени стажантски позиции. Вдъхна ми увереност да опитам и изпратих CV. Това беше първото ми интервю за работа, отидох половин час по-рано, за да не закъснея. Изглежда е минало добре, тъй като ми се обадиха за второ интервю и след това се включих в стажантската програма. След като натрупах малко практически опит, започнах работа по реални задачи. През 2015 GlobalFoundries придоби звеното за микроелектроника на IBM, както и вече установените взаимоотношения с нашия отдел. През 2019 и екипът в София стана част от GlobalFoundries.

  Какви са Вашите отговорности днес?
  Днес ръководя един от екипите, които разработват софтуерни библиотеки за проектиране на интегрални схеми за различни микроелектронни технологии от 350 до 12nm. Участвам в решаването на някои от техническите казуси, с които се сблъскваме. Ежедневно комуникирам и координирам работата ни с международен екип от инженери от няколко различни часови зони. Освен това вземам участие в търсенето на нови таланти и разширяването на екипа, както и в обучаването на новите кадри.

  Какво Ви мотивира?
  Работата във високотехнологична сфера като нашата не е рутинна и е свързана с много предизвикателства. Преодоляването им създава удовлетворение от свършената работа, тъй като това материализира наученото в университета и натрупания опит. Освен това работя с екип от висококвалифицирани инженери, чиято подкрепа е безценна. Това ме мотивира да продължа напред, да развивам себе си и да споделям опита си.

  С какво не бихте направили компромис?
  Не бих направил компромис с действия и поведение, които влияят негативно на работата на екипа и на колегиалните отношения. Не бих направил компромис с качеството на изпълнение на работата ми. Осъзнавам обаче, че понякога се налага да се правят компромиси, продиктувани от динамичното естество на работата ни.

  Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
  Дейността, с която се занимаваме, е малко по-специфична за нашите географски ширини и компанията е предвидила обучение за новите членове на екипа. Стремим се да привлечем хора, които имат желание за развитие, проявяват постоянство и отговорност и преследват поставените цели. Тъй като работата изисква познания по електроника, електротехника, физика, програмиране, голяма част от хората са с профил „Електроника“, „Телекомуникации“, „Компютърни системи“, „Автоматика“ или „Физика“.

  Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно технологична компания?
  Смятам, че добрият мениджър слуша хората в екипа си, за да разбере какви са техните нужди, проблеми, стремежи. Трябва да има техническа експертиза и да не се притеснява да се заеме с някоя досадна задача, за да помогне. Той трябва да може да се адаптира към промените на средата, да е позитивен и да вдъхва оптимизъм. Мениджърът трябва да ръководи с личен пример. Да умее успешно да делегира, не само задачи, но и отговорности, и да дава необходимата свобода на хората при решаване на конкретни проблеми.

  Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
  Работата ни е изпълнена с предизвикателства ежедневно. Решаването на всеки проблем е стъпка напред към поредния успешно завършен проект и трупането на нови знания и опит. Моето образование е чисто техническо и едно истинско предизвикателство пред мен беше заемането на ръководна длъжност, която освен технически опит, включва разширяване на отговорностите и развиване на нови умения.

  Ако знаете това, което знаете днес, какво бихте променили?
  Щях да наблегна повече за усвояване на т.нар. „меки умения“ (Soft skills) за по-ефективна комуникация и работа с хората. За разлика от техническите знания, те се дефинират по-трудно и за усъвършенстването им е необходимо време и практика.

  Как си представяте развитието на ИТ индустрията в България през следващите години?
  Смятам, че индустрията ще продължава да се развива с бурни темпове. Големите световни компании са разпознали България като място, което притежава потенциал и ресурс за развитие на високи технологии, и смятам, че ще продължат да разширяват съществуващите и да създават нови екипи тук. От друга страна, предприемчиви българи превърнаха много стартъп компании в печеливши бизнес модели. ИТ сферата предлага на младите инженери огромни възможности за развитие. Бизнесът обаче трябва да работи съвместно с университетите, подпомагайки подготовката на кадри още от студентската скамейка с внедряването на повече практически насочени дисциплини например. Това, което ме радва, е, че все повече младежи, завършили в чужбина, решават да се развиват в България!

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на GLOBALFOUNDRIES Bulgaria EAD в JOBS.bg тук


  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ИТ ЛИДЕРИТЕ В БЪЛГАРИЯ

  Стоян Димитров, Yotpo SMSBump

  Деян Парушев, INDUSTRIA
  Георги Постолов, GlobalFoundries Bulgaria
  Марин Василев - Principal Software Development Engineer R&D, Coretech Bulgaria
  Надежда Данабашева, PSInteractive
  Димитър Камбарев, Bosch Engineering Center Sofia
  Иван Гойчев, Cobuilder
  Александър Димов, „Адастра“
  Благовеста Пугьова, Childish
  Огнян Траянов, ТехноЛогика
  Ивайло Връбчев, Helecloud
  Вихрен Славчев, Мнемоника
  Стефан Стефанов, Progress
  Николай Николов, Mansion Bulgaria
  Калоян Петров, Smart IT
  Иван Дудин, Acronis
  Светослав Спасов, KPMG ITS
  Илия Николов, Devision
  Динко Манолов, Модис България
  Владимир Димитров, ITGix
  Недялко Миленков, Scalefocus
  Александър Кондов, News UK екип в Questers
  Мартин Антонов, AtScale
  Екатерина Недялкова, Experian България
  Костадин Йорданов, FITE
  Боян Шейтанов, Astea Solutions
  Милен Желев, Hewlett Packard Enterprise
  Светлин Николаев, Progress
  Мохамед Соула, SEEBURGER
  Дарин Маджаров, „Уча.се“
  Стоян Дамов, Tick42
  Елеонора Георгиева, МенторМейт
  Драгомир Николов, VMware - CPBU
  Атанас Райков, Rakuten Viber
  Иван Александров, eBag
  Иван Петров, Paysafe
  Михаил Панайотов, TechPods
  Иван Димитров, "Бианор Сървисиз"

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  12 юли 2024, 15:31
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  12 юли 2024, 14:43
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  12 юли 2024, 13:30
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  12 юли 2024, 10:42
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  12 юли 2024, 09:41
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство