понеделник, 02 октомври 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2381 прочитания

  България отново на дъното в ЕС по дигитални умения

  Едва около една трета от хората у нас са компютърно грамотни, изоставаме и спрямо дела на специалистите в областта на ИКТ, отчита доклад на ЕК
  01 август 2022, 11:25 a+ a- a

  сн: ЕП

  България се нарежда на 26-о място сред държавите членки в ЕС според класацията по индекса за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото (DESI) за 2022. 

  Резултатът DESI на България нараства средно с 9% годишно през последните 5 години. Предвид позиционирането на България, този темп на растеж не е достатъчен, за да може страната да догони останалите страни-членки, се посочва в доклада на Европейската комисия.

  Вижте как се представя България при отделните показатели:

  Що се отнася до цифровите умения, въпреки положените в последно време по-големи усилия страната остава значително под средната стойност за ЕС от 45,7 с резултат от 32,6. Делът на хората, притежаващи поне основни цифрови умения, както и на тези с цифрови умения над основните, е по-нисък от средния за ЕС, като във втория случай разликата е значителна (8% спрямо средната стойност за ЕС от 26%). Като се имат предвид амбициозните цели на ЕС за 80% от възрастните да имат поне основни цифрови умения до 2030 г., страната трябва да положи повече усилия, за да бъдат обхванати онези над две трети от нейното население без такива умения.

  Страната също така изостава спрямо дела на специалистите в областта на ИКТ от работната сила (3,5% спрямо 4,5% средно за ЕС). В България обаче делът на жените специалисти в тази област е висок.

  В областта на Свързаността, България постига много добър резултат при покритието с "Fibre to the premises coverage" (85% от домакинствата спрямо 50% в ЕС). Цените са ниски, но цялостното усвояване на фиксиран и мобилен широколентов достъп до интернет остава ниско.

  Що се отнася до цифровизацията на предприятията, възприемането на цифрови технологии от малките и средни предприятия (МСП) достига почти наполовина от средното за ЕС. Само 6% от българските предприятия използват големи информационни масиви, 10% - услуги в облак и 3% изкуствен интелект (ИИ) в сравнение с целите на ЕС от 75% за всяка технология до 2030 г. С цел да подпомогне цифровизацията на предприятията, България използва европейски центрове за цифрови иновации.

  България е изправена пред множество предизвикателства по отношение на цифровизацията на обществените си услуги, тъй като отчита недостатъчни резултати по повечето показатели с изключение на отворените данни, където равнището отговаря на средното за ЕС. Само 34% от потребителите на интернет взаимодействат онлайн с държавната администрация в сравнение със средната стойност за ЕС от 65%. Предоставянето на цифрови обществени услуги за обществеността (59% спрямо средната стойност за ЕС от 75%) трябва да се подобри значително, за да може България да допринесе за постигането на целите всички ключови административни услуги да се предлагат онлайн до 2030. За да постигне тази цел, България започна реформи в националния регистър и стартира процес, насочен към засилване на цифровата трансформация. За да преодолее слабостите в цифровата трансформация и достигне равнището на останалите страни-членки на ЕС, в България са необходими дългосрочни, постоянни усилия на политическо и административно равнище, основаващи се на силните страни на страната с цел осъществяване на реформите и инвестициите в четирите измерения. Възможно е неотдавнашната политическа нестабилност да е повлияла значително на усилията в тази област.

  Що се отнася до действията в областта на цифровите технологии, които България предприе в отговор на руското нашествие в Украйна, големите мобилни оператори започнаха да предлагат безплатни международни обаждания от България към Украйна още от първата седмица на конфликта, за да помогнат на засегнатите хора и техните роднини. Мерките бяха разширени, така че да се предлага безплатен роуминг, включително кратки съобщения (SMS) и мобилен интернет за абонатите на мобилни услуги, намиращи се в Украйна. За да се облекчат още повече нуждаещите се, на пристигащите в България бежанци от Украйна бяха предоставени предплатени карти и карти с мобилен интернет.

  Успоредно с това, българските експерти по киберсигурност в Министерство на електронното управление и в отдел „Киберпрестъпност“ в Министерство на вътрешните работи, предприеха предпазни мерки за филтриране или пълно блокиране на трафика от над 45 000 интернет адреса, който би могъл да доведе до потенциални атаки срещу електронните системи или мрежи. Освен това, за да засилят борбата срещу кампаниите за дезинформация по време на руското нашествие в Украйна, компетентните органи блокираха разпространението на Russia Today.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  Ди Си Ей Мениджмънт финализира придобиването на АСВ
  Сделката е една от най-значимите във финансовия сектор в България за последните години
  преди 3 часа
  ЕК е получила ревизирания ПВУ на България
  Комисията има 2 месеца, за да прецени дали измененият план все още отговаря на всички критерии
  преди 4 часа
  Трябва да имаме много постоянна и последователна политика за сектор енергетика
  Това заяви европейският депутат Цветелина Пенкова по време на форума BeRenewable 2023
  преди 5 часа
  Новата офис сграда на SAP в България официално отвори врати
  SAP Center Sofia е с капацитет от над 1000 работни места
  преди 5 часа
  УниКредит коригира нагоре прогнозата си за ръста на българската икономика
  Увеличение на лихвите по ипотечните кредити в лева в края на тази и през следващата година, очакват от банката
  преди 8 часа
  В тези 11 сектора расте рискът от забавени плащания у нас
  2/3 от секторите, които Allianz Trade следи в България, са в “оранжева” зона за чувствителен риск от забавени плащания