понеделник, 03 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2174 прочитания

  Тази пловдивска фирма откри уникално за Европа производство

  Ще се произвеждат над 800 000 нитрилни ръкавици на ден, целта е да се намали зависимостта от Азия - Георги Петков, председател на Борда на директорите на PPS Manufacturing, пред Economy.bg
  25 юли 2022, 15:13 a+ a- a

  Преди дни в Пловдив българската PPS Manufacturing откри единствената фабрика за производство на нитрилни ръкавици в Европа. Инвестицията в проекта е на стойност 16 млн. лв., като ще бъдат открити 100 работни места. Фабриката има капацитета да изработва над 800 000 ръкавици на ден.

  Как се е стигнало до идеята за това уникално производство, как се стартира бизнес в криза и какви са плановете на компанията – тези и други въпроси коментирахме с Георги Петков, председател на Борда на директорите на PPS Manufacturing.

  Георги, преди дни открихте завод за нитрилни ръкавици в Пловдив. Как се роди идеята конкретно за такава фабрика?
  Стана спонтанно преди 2 години, когато започна кризата с Covid-19. От държавата, в лицето на Министерство на икономиката, търсеха съдействие от доказали се хора, които да помагат с каквото могат. Тогава ние с моите партньори – Димитър Стамов и Антон Петров, решихме да направим първата фабрика в Европа за нитрилни ръкавици, с което да помогнем на нашата държава и европейците да намалят зависимостта си от азиатските производители и да получат достъп до надеждни и достъпни предпазни средства.

  Какъв е размерът на инвестицията?
  16 млн. лв., от които 12 млн. са привлечени заемни средства чрез ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове“ по линия на финансов инструмент „Фонд за градско развитие“, а останалите 4 млн. лв. са собствени средства.

  Колко работни места ще откриете и за какъв тип специалисти?
  На първия етап 50 души, а след инсталиране на втората линия през 2023 те ще станат 100.
  Профилите са изключително разнообразни въпреки малкия екип – поддръжка, производство, лаборатория, химични инженери.

  За какъв тип клиенти и от кои страни ще изнасяте?
  Целта ни е да работим с дистрибутори в Европейския съюз и останалите европейски държави. Основният тип клиенти са дистрибутори в областта на медицината, хранително-вкусовата промишленост и индустрията.

  Как скъсяването на веригите за производство от Азия към Европа ще се отрази на Вашия бизнес?
  Това е в основата на нашата бизнес идея. Скъсяване на веригата и доставяне на европейските потребители на надеждни предпазни средства на неспекулативни цени. За нас това е много полезен процес.

  Имате ли конкуренти в Европа?
  Не, в Европа все още няма производители на нитрилни ръкавици освен нас.

  Трудно ли се стартира бизнес у нас в предизвикателни условия като днешните?
  Със сигурност не е лесно и се изисква много търпение, постоянство и сплотен колектив, за да се преодолеят трудностите. С Антон и Димитър се допълваме, така че, когато изпаднехме в затруднение и колебание, като екип успявахме да се стегнем и да преминем през всичко изправило се пред нас.
  За последните 12 месеца, през които стартирахме дейност по доставка и инсталиране на оборудване, се случиха много неща – поскъпване на газа и тока, политическа криза в България, война, криза със световната верига на доставки, кораб заседна в Суецкия канал. Ако през юни 2021 някой ви беше казал, че тези неща ще се случат в рамките на 10 месеца, сигурно щяхте да го обявите за луд.

  Кои са най-големите предизвикателства на бизнес средата у нас?
  На първо място, липсата на стабилна политическа обстановка. Това кара институциите да работят в забавен режим. На второ място е недостъпността до финансови средства за новостартиращи производствени предприятия. На трето място е липсата на европейски грантови схеми в България, които да подпомагат бизнеса да се развива и да става по-конкурентен.

  Вие сте и изпълнителен директор на BTL България. Как съчетавате работата си в двете компании? Допълват ли се те по някакъв начин?
  В БТЛ Индъстрийз не изпълнявам оперативни функции, а чисто контролни, представлявайки собственика на компанията, което не ми отнема никакво време. Основният ми фокус е ППС Мануфакчъринг и неговото развитие. В момента работим в 3 основни направления:
  • Внедряване на автоматизация на опаковъчния процес – до края на 2022
  • Удвояване на капацитета с инсталиране на втора линия до края на 2023
  • Разработка и стандартизация на биоразградими ръкавици съвместно с най-големия институт за приложна наука в Европа – Фраунхофер, Германия.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Над 75% от заетите у нас работят в малки и средни предприятия
  МСП генерират 66% от добавената стойност в икономиката
  преди 7 часа
  Сливанията и придобиванията в световен мащаб със спад
  Тенденцията за понижаване продължава трети пореден месец
  преди 10 часа
  Индийската централна банка отново повиши лихвеният процент
  Увеличението от май насам е с общо 190 базисни пункта
  преди 10 часа
  Инфлацията в Еврозоната достигна 10% през септември
  Най-висок темп на ръст има енергията, чиято инфлация достига близо 41%, според данни на Евростат
  преди 12 часа
  Газпром прекрати доставките на газ за Италия
  Причините изглежда са регулаторни промени в Австрия, откъдето страната получава руско синьо гориво