неделя, 02 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  541 прочитания

  ЕК ще представи през лятото правила за въвеждане на напълно автономни коли в ЕС

  С новите мерки за безопасност се очаква до 2038 да бъдат спасени над 25 000 живота и да се избегнат поне 140 000 тежки наранявания
  06 юли 2022, 15:58 a+ a- a

  Европейската комисия съобщи, че новият Регламент относно общата безопасност на превозните средства започва да се прилага от днес. С него се въвежда набор от задължителни усъвършенствани системи за подпомагане на водача с цел подобряване на пътната безопасност и се установява правната рамка за одобряване на автоматизирани и напълно автономни превозни средства в ЕС.

  Новите мерки за безопасност ще спомогнат за по-добра защита на пътниците, пешеходците и велосипедистите в целия ЕС, като се очаква до 2038 да бъдат спасени над 25 000 живота и да се избегнат поне 140 000 тежки наранявания. Тъй като влизането в сила на Регламента относно общата безопасност оправомощава Комисията да завърши правната рамка за автоматизираните и свързаните превозни средства, през лятото Комисията ще представи технически правила за одобряване на напълно автономни превозни средства, което ще превърне ЕС в пионер в тази област.

  Изп. зам.-пред. на ЕК Маргрете Вестегер заяви: "Днес гарантираме и че нашите правила ще ни позволят безопасно да въведем в ЕС автономни превозни средства и автомобили без водач чрез рамка, която поставя в центъра безопасността на хората".

  Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон заяви: "Регулиране на скоростта, поддържане на лентата за движение и автоматизирано спиране — нашите автомобили са все по-автоматизирани. С новия законодателен акт за безопасността на превозните средства, който влиза в сила от днес, Европа гарантира, че тази технология подобрява ежедневието на нашите граждани и че автомобилната промишленост разполага с предвидима и сигурна рамка, в която да разгърне новаторски технологични решения и да поддържа конкурентоспособността си в световен план". 

  Към днешна дата новите мерки за въвеждане на функции за безопасност в помощ на водача включват:

  • за всички пътни превозни средства (т.е. автомобили, микробуси, камиони и автобуси): интелигентно регулиране на скоростта, сигнализиране при заден ход с камера или датчици, предупреждение за внимание в случай на сънливост или разсейване на водача, устройства за записване на данни от инциденти, както и сигнал за аварийно спиране;

  • за леки автомобили и микробуси: допълнителни функции като системи за поддържане на лентата за движение и автоматизирано спиране;

  • за автобуси и камиони: технологии за по-добро разпознаване на възможни мъртви зони, предупреждения за предотвратяване на сблъсъци с пешеходци или велосипедисти и системи за следене на налягането в гумите.

  Правилата ще се прилагат първо за новите типове превозни средства от днес нататък, а от 7 юли 2024. — за всички нови превозни средства. Някои от новите мерки ще бъдат разширени, за да обхванат различни видове пътни превозни средства до 2029.

  Въз основа на Регламента относно общата безопасност през лятото Комисията планира да приеме технически правила за автоматизирани и свързани превозни средства, по-специално с акцент върху автоматизираните превозни средства, които заменят водача по автомагистрали (3-то ниво на автоматизация), и превозни средства изцяло без водач като градски совалков превоз или роботизирани таксита (4-то ниво на автоматизация).

  Техническите правила ще установят всеобхватна оценка на безопасността и зрелостта на напълно автоматизираните превозни средства преди пускането им на пазара на ЕС. Те ще обхващат процедурите за изпитване, изискванията за киберсигурност, правилата за записване на данни, както и наблюдението на показателите за безопасност и изискванията за докладване на инциденти от производителите на превозни средства без водач.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  30 септември 2022, 17:06
  Invest Sofia даде зелена карта на 2 компании
  Зелените карти дават възможност за бърза писта при административно обслужване на компаниите
  30 септември 2022, 17:01
  Радев и Алиев обсъдиха българския бизнес да получават газ директно от Азербайджан
  България, Румъния, Унгария и Словакия предлагат да транзитират още азерски газ за Европа
  30 септември 2022, 11:04
  Google обещава да създаде 20 хил. работни места в Гърция
  Технологичният гигант ще създаде два центъра за върхови постижения в Солун и Патра
  30 септември 2022, 10:06
  ЕП ще обсъди отново влизането на България в Шенген
  Понастоящем всички държави членки на ЕС с изключение на България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния са част от Шенгенското пространство