четвъртък, 08 юни 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  397 прочитания

  Глобалният корпоративен дълг се е свил с 2%

  Очаква се задлъжнялостта да намалее с $270 млрд. през следващата година, показва проучване на инвестиционната компания Janus Henderson
  06 юли 2022, 11:17 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Според индекса за корпоративен дълг на инвестиционната компания Janus Henderson глобалният корпоративен дълг се е свил с 1,9% през изминалата година. Стойността му е $8,15 трилиона, а намалението се дължи на по-високите цени на заемите, които намаляват апетита за ново финансиране, а силните парични потоци от години на благоприятни парични условия помагат на компаниите да изплатят съществуващия дълг. Проучването е проведено сред 900 големи компании и се основава на годишните им баланси към 1 юни.

  Очаква се задлъжнялостта да намалее с $270 млрд. през следващата година, тъй като компаниите заемат по-консервативна позиция поради по-високите лихви и икономическото забавяне.

  „Икономическият растеж може да се забави или да се върне назад, но компаниите започват от много печеливша позиция“, коментира Сет Майер, портфолио мениджър фиксиран доход в Janus Henderson.

  Политиците по света инжектираха трилиони долари в глобалната икономика, за да спрат въздействието на пандемията от Covid-19. Но с възстановяването на националните икономики и скока на инфлацията централните банкери започнаха да отменят своите мерки за стимулиране, което повиши риска от рязко икономическо забавяне, отбелязва „Ройтерс“.

  „Компаниите ще устоят на спада и ще използват паричния поток, за да намалят допълнително заемите“, каза Майер.

  Някои кредитополучатели на пазара на корпоративни облигации са избрали да изкупят дълга си, вместо да продават нови книжа на по-високи цени, намалявайки номиналната стойност на котираните облигации със $115 млрд. от май 2021 г., каза Янус Хендерсън.

  Спадът на глобалния корпоративен дълг, първият от 2014/2015 г. насам, беше силно повлиян от енергийния сектор, тъй като високите цени накараха петролните и газовите фирми да намалят своите заеми със $155 млрд. на база постоянна валута, установи проучването.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 минути
  ЕК отпуска 197 млн. евро на България за подобряване на електропреносната мрежа
  Целта е ускорена електрификация на транспорта, решения за декарбонизация и децентрализация на потреблението и производството на електрическа енергия.
  преди 40 минути
  Парламентът прие удължаване на бюджета
  Депутатите приеха решението с единодушие
  преди 1 час
  Европейската икономика е в рецесия през първото тримесечие на 2023 г.
  Това показват ревизираните данни на Евростат
  преди 1 час
  12 компании влизат в програмата за растеж на Endeavor – Dare to Scale 2022
  В програмата са селектирани 22 предприемачи от различни сектори – софтуерната и финтех индустрия, електронната търговия, спорта, F&B и други
  преди 2 часа
  Столичният Бизнес парк предприема дългосрочна трансформация
  Нейната цел е Паркът да се развива като вторичен градски център и място за обществено обслужване, отдих и рекреация на всякакви възрастови групи и др.