понеделник, 15 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  9027 прочитания

  Women in IT: Бояна Ликоманова, Head of Business Solutions & Consulting в Balkan Services

  Помня добре първия сайт, който направих – нямаше по-горд човек от мен. За него получих и първата си заплата. Беше в размер на 200 лв. и се чувствах така, сякаш съм покорила най-високия връх, разказва Бояна
  06 юли 2022, 12:50 a+ a- a

  Бояна Ликоманова, Head of Business Solutions & Consulting в Balkan Services. Снимка: Balkan Services

  В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея, с какви предизвикателства са се сблъскали и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

  Запознайте се с Бояна Ликоманова-Димова - Head of Business Solutions & Consulting в Balkan Services.

  Разкажете ни за Вашето образование.
  Завършила съм прекрасна езикова гимназия в центъра на София – 22-ро училище, с испански и английски език. Имахме допълнителни занимания, като най-интересно за мен беше участието в театрални пиеси на испански език. 

  Учителят по математика, при когото вземах уроци в 12-и клас каза, че съм се объркала тотално с тази езикова насоченост и с „осакатената“ програма по математика. По това време имах много за наваксване и се наложи да ходя на допълнителни уроци от 6:30 ч. сутринта, за да наваксам материала по математика. От 10 ч. продължавах с останалите учебни занимания. И така в продължение на няколко месеца. Успях да наваксам, за което съм много благодарна на г-н Велико Колев и до днес. 

  Така записах да уча бакалавърска степен в Софийски университет, специалност „Информатика“. Началото беше трудно, защото нямах идея какво е програмиране, а почти всички мои колеги имаха основни познания, някои дори и медали от олимпиади.

  След това завърших магистратура по технологично предприемачество и иновации в софтуерните технологии, отново в СУ. Не успях да вляза от първата година на кандидатстване. Това обаче беше единствената специалност, която исках, затова изчаках 1 година и се записах на втората. Изобщо не съжалявам за решението си – беше страхотно и се срещнах с невероятни хора. 

  По това време вече имах и 4 години трудов стаж – 3 години като програмист и 1 година като Business Intelligence (BI) консултант. Определено препоръчвам тази магистратура за хора с реален опит.

  Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор, и ако може да ни разкажете с какви аргументи Ви спечели?
  Решението ми беше може би малко наивно, но прагматично. Като малка исках да стана лекар. До ден днешен всичко свързано с тази професия ме привлича, с изключение на наизустяването на купища факти. 

  Винаги съм обичала математиката, това беше любимият ми предмет. Затова реших да кандидатствам с математика и избрах желаните специалности. 

  Всъщност майка ми се опита да ме разубеди, но за щастие, не успя. Истината е, че нямах достатъчно информация с какво се захващам. Стана ми ясно чак към края на първи курс. Тогава потърсих и първата си работа. Започнах в компания, в която работеха мои колеги и приятели. 

  В началото работeх без да получавам възнаграждение, защото бях съвсем начинаеща. Всъщност с труда си аз си плащах за това, че ме учат.

  Каква беше първата Ви работа (без значение от сферата) и как се чувствахте тогава?
  Баща ми управляваше магазини за парфюми и козметика. От 16-годишна помагах там, особено през летата и около празниците, когато имаше повече работа. Чувствах се страхотно, изкарах си сама парите за първото самостоятелно море. Научих се да общувам с хора, да им предлагам различни решения, да разбирам какво искат, да боравя с пари – умения, които използвам и до днес.

  Как започнахте в ИТ сферата?  На каква позиция и какво си спомняте от този период?
  В университета ми беше трудно в началото, но още през втория семестър на първи курс си доказах, че мога да постигна много добри резултати. Обградих се с чудесни хора, но повечето бяха много по-напред от мен – работеха, знаеха неща, които не учим, интересуваха се от модерни технологии. Осъзнах, че за да напредна и аз, трябва да си намеря работа. Започнах на половин работен ден без заплата, учех и работех едновременно. 

  Започнах да изучавам HTML. Помня добре първия сайт, който направих – нямаше по-горд човек от мен. За него получих и първата си заплата. И нея помня много добре. Беше в размер на 200 лв. и се чувствах така, сякаш съм покорила най-високия връх. Бързо осъзнах, че още не съм тръгнала дори да го изкачвам, и поех по следващите стъпки.

  На първото ми работно място екипът се състоеше от приятели и останах с много сладки спомени от този  тогава, нямаше да използвам този епитет. :)

  Работехме по големи проекти за американска фирма, сроковете бяха амбициозни. Неведнъж се е случвало да отиваме в дискотеката директно от работа. Но пък и правехме доста интересни неща за големи брандове и това ни мотивираше. 

  В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера в какво се състои работата Ви?
  Длъжността ми е Head of Business Solutions & Consulting в Balkan Services. Най-общо отговарям за внедряването на бизнес софтуерни системи, разработени от водещи международни технологични компании. 

  Функцията ми към момента е административно-ръководна, като отговарям пряко и за едно от направленията ни – Business Intelligence. Както обяснявам на децата си – правим програми, които да помагат на компаниите да си вършат работата по-лесно и бързо.

  Лично за Вас какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
  Разнообразието! В Balkan Services имаме различни клиенти от разнообразни индустрии и непрекъснато срещаме различни казуси и предизвикателства, свързани с бизнеса им. 

  Винаги съм обичала да съчетавам различни неща и сега имам възможност да говоря с клиенти, да се срещам с интересни личности, които уважавам и да правим така, че технологиите да помагат на хората да стават „суперхора“.

  Кои са Вашите ролеви модели, хората от които се учите?
  Ролеви модели не бих казала. Аз обичам да се уча от живота и от хората около мен. Колегите ми в Balkan Services са бездънен извор на познание. Tук научавам много, опознавам бизнеса на клиентите ни, виждаме и предлагаме най-точното решение на техните предизвикателства. А това учи още повече.

  Снимка: Balkan Services

  Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
  Вече отминава, но в началото особено когато се срещах с клиенти, очакванията им бяха, че жените нямат логическо и математическо мислене. Съществува една бариера, която трябва да се прескочи – факт, но това се променя с всяка година. 

  В Balkan Services например над 50% от екипа е от нежния пол. 

  Аз съм против тази силна еманципация, която се „вихри“ в последно време. Всеки пол има своите силни страни, които да използва, както и слаби, които е добре да познава. 

  Фокусът според мен е към индивида – т.е. кой какво може и какво го вълнува. Определено има място за жени в технологиите. Мотивацията както на мъжете, така и на жените, би следвало да е интересът и желанието за работата, а не финансите – тенденция, която се забелязва напоследък. 

  Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
  Аз се чувствам идеално! Както казах, даже господата при нас станаха по-малко от дамите. Трябва да питате тях как се чувстват. :)

  В Balkan Services изповядваме, че за да се чувстваш добре в един екип, всички е добре да живеят с едни и същи ценности. 

  Снимка: Balkan Services
  Тогава хората се чувстват на мястото си. Ако питате мен, най-доброто съотношение би било 50/ 50. В предимно мъжка компания прекарах студентските си години и тогава се чувствах идеално. В училище пък бяхме женски клас. Явно вирея във всякакви компании.
   
  Кои са най-големите клишета, които вие сте чували за жените в ИТ индустрията?
  Не си правя труда да ги запомня. Не ме бива във вицовете, но тук ще разкажа един, който научих в първи курс. Вместо да се обидя, още тогава реших да го харесам: 
   
  „Каква е приликата между жената програмист и морското свинче? Че морското свинче нито е морско, нито е свинче.“
   
  Ако започнем с клишета и предразсъдъци – има ги за всички групи хора. За съжаление, само се увеличават причините, по които хората се разделят, вместо да се обединяват – против това съм.
   
  Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
  Свободно време? Нямам такова – работя на пълни обороти и имам 2 деца на 5 г. и 10 г. Шегувам се. :) Обичам да съм сред приятели и близки, да ходя на нови и различни места. Обичам да тествам различни кухни, да играя игри, да танцувам. 
   
  Ако можете да се обърнете към момичетата, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата? 
  Да я изберат, ако им харесва математиката и логиката, ако обичат технологиите или дори просто да им е любопитно. ИТ сферата става все по-широко понятие. Бих ги насърчила да потърсят какво се включва в нея. Има много и различни варианти, професии и определено сферата е интересна и вълнуваща. 
   

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на БАЛКАН СЪРВИСИС ООД в Jobs.bg


  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА WOMEN IN IT

  Константина Костадинова, Sales Manager на AMATAS
  Иванка Чолакова, Head of Engineering Department в Bosch ECS
  Ерини Анастасова, Technical Team Lead, DXC Technology
  Джумле Мехмедова, Software Engineer в GfK
  Дана Несторова-Петрова – Scrum Master, Delasport
  Светлана Костова – старши дизайнер в Zariba Games
  Валентина Михайлова - Junior Frontend Developer, Блубито
  Елена Коева, .NET Developer в Sprintax, част от групата на CluneTech
  Бианка Иванова, Design Team Lead в Appolica

  Наталия Стоянова-Перон – Head of Program and Product Management в CoreTech Bulgaria
  Теменужка Златева, Engineering Manager в Paysafe

  Величка Жежева - Директор „Софтуерно тестване“ в Resolute Software
  Милена Митова, Директор „Бизнес развитие“ в KPMG IT Service
  Искра Маринова, Full-stack Javascript Инженер в Delta Source
  Мелани Кунчева, Agile team lead, Coretech Bulgaria
  Ирена Петрова, Software Development and Integration Manager, Smart IT
  Христина Йонова, Технологичен Мениджър в Scalefocus
  Деница Кулезич, R&D Manager във VMware Carbon Black
  Соня Бибиликова, Cloud Service Manager в HeleCloud
  Мария Иванова, BI ETL Team Leader в R&D отдела на Mansion
  Мирена Димитрова, JavaScript Developer, Godel Technologies
  Александра Стоянова, UI/UX Designer в Devision
  Ваня Михова, Android Developer в Модис България
  Александрина Яворова, Ръководител Екип, HPE Networking Aruba
  Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale
  Елена Диамандиева, Ръководител, Център за киберсигурност, Atos
  Калина Николова, Software Engineer, ITIDO
  Добринка Йорданова, Старши Инженер „Техническа поддръжка“, Progress
  Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
  Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
  Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  12 юли 2024, 15:31
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  12 юли 2024, 14:43
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  12 юли 2024, 13:30
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  12 юли 2024, 10:42
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  12 юли 2024, 09:41
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство