неделя, 01 октомври 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  625 прочитания

  Бизнес растежът в еврозоната се забавя

  Данните предполагат спад на икономиката в блока
  05 юли 2022, 15:54 a+ a- a

  Според изследването на S&P Global композитният PMI* в еврозоната е намалял до рекордно ниското ниво от 52 през юни, спрямо 54,8 през май.

  „Рязкото влошаване на темпа на растеж на бизнес активността в еврозоната повишава риска регионът да изпадне в икономически спад през третото тримесечие“, каза Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в S&P Global, цитиран от „Ройтерс“. „Производственият сектор вече е в упадък, за първи път от две години, а секторът на услугите претърпя значителна загуба на импулс на растеж на фона на кризата с разходите за живот. Разходите на домакинствата за неосновни стоки и услуги бяха под особен натиск поради скок на цените.“

  PMI, обхващащ доминиращата индустрия на услугите в блока, потъна до 53,0 от 56,1, макар и малко над първоначалната оценка от 52,8. Производственият PMI, публикуван миналата седмица, показа спад на производството през юни за първи път от първоначалната вълна на коронавирусната пандемия преди две години.

  Междувременно, въпреки че инфлационният натиск се смекчи донякъде през юни, индексът на цените на услугите остана близо до рекордно високо ниво от 63,2, което е спад спрямо 64,6 през май.

  Подсказвайки, че няма да има бърз обрат за икономиката този месец, съставният индекс за нов бизнес падна до 50,0 от 53,3, което е най-ниската му стойност от повече от година.

  „Следователно данните за PMI през юни предполагат, че рисковете все повече са насочени към спад на икономиката, като в същото време инфлационният натиск намалява, но остава висок“, каза Уилямсън.

  *Purchasing Managers' Index (PMI) е индекс, който отчита икономическата активност, на базата на броя мениджъри, според които активността през изминалия месец се е увеличила. Когато стойността му надвишава 50, това индикира ръст.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  Инфлацията в Еврозоната падна до най-ниското си ниво от 2 години насам
  Показателят се увеличава с най-бавното темпо от края на 2021 г.
  преди 2 дни
  България е привлякла €80 млн. по програма Хоризонт Евопа
  За 2 години български учени, изследователи и бизнес партньори са участвали в 214 проекта по програмата
  преди 2 дни
  Открит бе първия етап от фотоволтаичния парк на „Каменица“ АД в Хасково
  Съоръжението е последната най-голяма инвестиция на компанията в посока устойчиво развитие и е първото в подобен мащаб за Molson Coors на глобално ниво
  преди 2 дни
  За девета поредна година Лидл България посреща ученици за дуално обучение
  Те ще се обучават за професиите Икономист и Спедитор-логистик
  преди 2 дни
  НС прие промени в Закона за защита на подаващите сигнали служители
  Приемането на законопроекта е част от Плана за възстановяване и устойчивост