понеделник, 03 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  702 прочитания

  FDA препоръча новите ваксини за Covid да включват подвариантите на Омикрон

  Не е ясно обаче дали производителите ще успеят да доставят бивалентни ваксини навреме
  05 юли 2022, 09:10 a+ a- a

  Снимка: ЕК

  Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) съветва производителите на ваксини да преформулират своите ваксини срещу Covid-19, така че да са насочени към подвариантите BA.4 и BA.5 на Омикрон, както и към оригиналния щам на вируса, тъй като се стреми да предостави на хората по-широка защита срещу развиващия се коронавирус.

  Вариантите BA.4 и BA.5 на Омикрон, които имат идентични форми на шиповия протеин на вируса, към които са предназначени ваксините, заедно представляват по-голямата част от инфекциите в Съединените щати, а разпространението им в световен мащаб се увеличава.

  FDA трябваше да предостави своята препоръка това лято, така че производителите на ваксини да имат достатъчно време да адаптират своите формули и да произвеждат инжекции, ако се наложи есенна и зимна бустер кампания. Двукомпонентната ваксина е известна като бивалентна ваксина, уточнява STAT.

  „С навлизането в есента и зимата е изключително важно да разполагаме с безопасни и ефективни бустер ваксини, които могат да осигурят защита срещу циркулиращи и нововъзникващи варианти, за да се предотвратят най-тежките последици от Covid-19“, казва Питър Маркс, началник на звеното за регулация на ваксините на FDA.

  Изследователите са открили, че продължаващата еволюция на вируса SARS-CoV-2 е подкопала ефективността на ваксините с течение на времето, особено защитата, която ваксините осигуряват срещу инфекция. Защитата срещу тежък изход, като хоспитализация и смърт, като цяло се поддържа дори в лицето на променящия се вирус, особено с бустерни ваксини. Мутациите, включени във вариантите на Омикрон, и страховете за друга потенциална есенна и зимна вълна обаче накараха учените да призоват за актуализирани ваксини.

  По-новите форми ще се предлагат само като бустери, каза Маркс. Първичната серия от ваксини ще продължи да използва оригиналните ваксини, „тъй като първичната серия с разрешени и одобрени от FDA ваксини срещу Covid-19 осигурява база за защита срещу сериозен изход от Covid-19“, каза той.

  Не е ясно обаче дали тези модифицирани бустери ще пристигнат навреме. В търсене на съответствие с най-новите форми на вируса, FDA поиска от производителите на ваксини да се насочат към подвариантите BA.4 и BA.5, а не към версията на Омикрон, която се появи миналата зима. Pfizer и Moderna казаха, че могат да доставят дози ваксина, насочени към подвариантите, не по-рано от октомври. Те вече са започнали да правят дози, съобразени с първоначалната форма на Омикрон.

  Много учени вярват, че актуализираните бустери ще бъдат от решаващо значение за разнообразяване на имунната защита на хората, тъй като подвариантите „изяждат“ защитата, предлагана от ваксините. Смъртните случаи от Covid в САЩ напоследък започнаха да нарастват заедно с увеличаващите се инфекции, отбелязва The New York Times. Епидемиолозите прогнозират до 200 000 смъртни случая от Covid в САЩ през следващата година.

  Подвариантите на Омикрон BA.4 и BA.5 изглежда предизвикват нов прилив на случаи в голяма част от САЩ и доведоха до нарастване на приема в болница във Великобритания, Франция, Португалия, Белгия и Израел.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 4 часа
  Над 75% от заетите у нас работят в малки и средни предприятия
  МСП генерират 66% от добавената стойност в икономиката
  преди 5 часа
  Сливанията и придобиванията в световен мащаб със спад
  Тенденцията за понижаване продължава трети пореден месец
  преди 9 часа
  Индийската централна банка отново повиши лихвеният процент
  Увеличението от май насам е с общо 190 базисни пункта
  преди 9 часа
  Инфлацията в Еврозоната достигна 10% през септември
  Най-висок темп на ръст има енергията, чиято инфлация достига близо 41%, според данни на Евростат
  преди 10 часа
  Газпром прекрати доставките на газ за Италия
  Причините изглежда са регулаторни промени в Австрия, откъдето страната получава руско синьо гориво