четвъртък, 29 септември 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  807 прочитания

  Байдън прие новия български посланик в САЩ

  Георги Панайотов връчи акредитивните си писма
  27 юни 2022, 13:24 a+ a- a

  сн: МВнР

  Президентът Джо Байдън прие акредитивните писма на извънредния и пълномощен посланик на  България в САЩ Георги Панайотов. В свое писмо той приветства назначаването му, изразявайки желание за съвместна работа за осъществяването на общия дневен ред и за задълбочаване на връзките и силното приятелство между двете държави, съобщават от Министерство на външните работи.

  „Вашето пристигане във Вашингтон е важно по много причини, особено предвид над 100-годишната история на дипломатическите отношения между нашите страни“, се посочва в писменото обръщение.

  Двустранните отношения се основават на съвместното желание за мир и просперитет и са се развили в редица области, сред които сътрудничество в областта на отбраната, търговията, инвестициите и връзките между хората, стремеж към чисти и диверсифицирани енергийни източници, общи усилия за укрепване на върховенството на закона и за противодействие на пандемията Ковид-19.

  Американският президент изрази желание за разширяване на партньорството в нови области - ядрената енергетика за граждански цели и киберсигурността, както и на цялостното усилие за постигане на сигурност и благоденствие за двата народа.

  „България многократно се е доказала като непоколебим съюзник в НАТО и европейски партньор“, отбелязва Байдън, подчертавайки общата ангажираност със сигурността на Балканите, Източното Средиземноморие и Черноморския регион.

  Посланик Георги Панайотов се срещна с президента Джо Байдън на 13 юни 2022. Потвърдени бяха взаимното желание и воля за по-нататъшно засилване на връзките във всички сфери, с приоритет върху сигурността и отбраната, енергийната сигурност, киберсигурността, борбата срещу корупцията, сътрудничеството в науката и високите технологии, икономиката и търговията.

  Американският президент благодари за приноса на България на международната сцена, пожелавайки по-нататъшни успехи и благоденствие на страната.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  Япония възстановява безвизовия режим с България
  Вижте как ще може да се влиза в страната
  преди 18 часа
  Учениците в дуално обучение са се увеличили 30 пъти за 6 години
  Миналата година учениците в дуална форма на обучение са били 10 450
  преди 19 часа
  Здравословни десерти и храна за домашни любимци планира да произвежда фирма в Бургас
  Инвестицията ще е за 10 милиона лева, а разкритите нови работни места се очаква да бъдат над 100
  преди 19 часа
  Kaufland инвестира над 35 млн. лв. в нов хипермаркет в София
  Кметът на София връчи специална Грамота за устойчивост на първия зелен филиал на веригата
  преди 20 часа
  Производител на луксозни седалки и панели за кино салони открива база в Бургас
  С реализирането на инвестицията ще бъдат разкрити около 40 работни места