неделя, 02 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  938 прочитания

  Украйна и Молдова получиха статут на кандидати за членство в ЕС

  Грузия трябва да извърши още реформи, за да получи такъв статут
  24 юни 2022, 09:40 a+ a- a

  сн: Европейски съвет
   

  Европейските лидери решиха да предоставят статут на страни кандидатки за членство в ЕС на Украйна и на Молдова. На Грузия се предоставя перспектива за членство.

  Напредъкът на всяка страна към Европейския съюз ще зависи от собствените ѝ заслуги при изпълнението на критериите от Копенхаген, като се отчита способността на ЕС да приема нови членове, е записано в заключителната декларация на Европейския съвет.

  "Историческа договореност. Историческо решение". Така определи събитието в Twitter председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

  "Днес е добър ден за Европа", посочи в Twitter председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. "Вашите държави са част от нашето европейско семейство. И днешното историческо решение на лидерите потвърждава това.”, подчерта тя, като поздрави президентите на съответните страни.

  По отношение на Западните Балкани Европейският съюз призова за ускоряване на процеса на присъединяване. "Европейският съвет беше информиран относно последното развитие на обсъжданията между България и Северна Македония. Той призовава за бързо разрешаване на последните оставащи въпроси, така че преговорите за присъединяване да могат да започнат без забавяне", се посочва в заключенията.

  Европейският съвет е готов да даде статут на страна кандидатка на Босна и Херцеговина и за целта приканва Комисията да докладва своевременно на Съвета относно изпълнението на 14-те ключови приоритета, които се съдържат в становището ѝ, като се обърне специално внимание на тези, които представляват съществен набор от реформи, за да може Европейският съвет да разгледа отново въпроса и да вземе решени.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  Invest Sofia даде зелена карта на 2 компании
  Зелените карти дават възможност за бърза писта при административно обслужване на компаниите
  преди 2 дни
  Радев и Алиев обсъдиха българския бизнес да получават газ директно от Азербайджан
  България, Румъния, Унгария и Словакия предлагат да транзитират още азерски газ за Европа
  30 септември 2022, 11:04
  Google обещава да създаде 20 хил. работни места в Гърция
  Технологичният гигант ще създаде два центъра за върхови постижения в Солун и Патра
  30 септември 2022, 10:06
  ЕП ще обсъди отново влизането на България в Шенген
  Понастоящем всички държави членки на ЕС с изключение на България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния са част от Шенгенското пространство