петък, 19 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  954 прочитания

  Съветник на гръцкия премиер: Водородът в бъдеще ще бъде основно гориво

  Водородът не е конкурент, а ще бъде допълнение на природния газ, коментира изпълнителният директор на "Булгартрансгаз"
  21 юни 2022, 14:36 a+ a- a

   

  "През последните 6 месеца България се сблъска с изключително много предизвикателства.” Това каза заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова по време на Софийския икономически форум III. По думите й предизвикателствата от една страна са били енергийните цени и волатилността на пазарите, а от друга страна - войната в Украйна и прекъсването на доставките на природен газ за България. Освен това продължават усилията за постигане на климатична неутралност и декарбонизация на икономиката, които са споделени на общностно ниво, добави зам.-министър Петрова.

  Водородът в бъдеще ще бъде основно гориво, каза от своя страна главният съветник на гръцкия премиер по енергетика, климат, околна среда Джордж Кремлис. По думите му България трябва да има изградена инфраструктура, за да може в бъдеще да се възползва от тази възможност. България и Гърция ще трябва да обединят усилията за развитието на пълноценен енергиен съюз, добави Кремлис. Той очаква, че миграцията ще се увеличи в близко бъдеще не само поради войната в Украйна, но и заради климатичните промени.

  Председателят на Американската търговска камара (AmCham) в България Оливие Маркет счита, България може да постигне целите за климатична неутралност до 2050 г. Той припомни, че камарата наскоро е направила изследване, за да се установи какво е необходимо, за да се постигне климатичен неутралитет до 2050 в България. Това изследване е базирано на икономически модел. Възможно е, но за да се постигне, трябва да се случат няколко неща. На първо място при всеки сценарий трябва да се предвидят огромни мощности за производството на зелена енергия. Необходими са от 5 до 9 гигавата допълнителна енергия от възобновяеми източници и това трябва да бъде постигнато до 2030, за да не се закъснее.

  Времето за природния газ и за бъдещето за водорода не изтича, счита изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов. Енергийният преход е свързан и с енергийната сигурност, изтъкна Малинов. Според него природният газ не е руски, не е недостъпен и не е скъп. Затова той ще остане енергия на прехода в едни тежки икономически и геополитически времена. Оттук нататък е преходът към водорода. Но водородът не е конкурент, а ще бъде допълнение на природния газ, коментира изпълнителният директор на "Булгартрансгаз". Той допълни, че с времето ще се вдига съотношението на зеления водород спрямо природния газ.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  GSK сключи договор за $170 млн. с УНИЦЕФ
  Компанията трябва да достави до 18 млн. дози ваксина срещу малария в рамките на 3 години
  преди 7 часа
  Производствените цени в Германия с 37% ръст на годишна база
  Това е най-голямото повишение на показателя, откакто се води статистика
  преди 8 часа
  преди 8 часа
  България и Сърбия ще работят заедно за гарантирането на енергийните си ресурси
  Превозът на български въглища за Сърбия, удълбочаването на Дунав и нов интермодален терминал, обсъдиха министрите на транспорта на двете страни
  преди 9 часа
  Фонд на фондовете ще разполага с над 2 млрд. лв. за периода 2021-2027 г.
  Във фонда започва одит, съобщи министър Александър Пулев
  преди 11 часа
  Samsung инвестира $15 млрд. в развоен център за чипове
  Компанията иска да бъде сред лидерите в технологиите за производство на чипове