сряда, 27 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1007 прочитания

  Еврогрупата одобри присъединяването на Хърватия към еврозоната

  Хърватия ще въведе еврото на 1 януари 2023 и ще стане 20-ият член на еврозоната
  17 юни 2022, 13:18 a+ a- a

  Еврогрупата одобри препоръка на държавите членки от еврозоната до Съвета. Министрите изразиха съгласие с положителната оценка на Европейската комисия и на Европейската централна банка за изпълнението на критериите за конвергенция от страна на Хърватия.

  В препоръката се предлага Хърватия да въведе еврото на 1 януари 2023.

  Това е първата стъпка от процеса, чрез който Съветът на ЕС приема правни актове, които ще дадат възможност на Хърватия да стане член на еврозоната и да използва нашата обща валута – еврото, считано от следващата година.

  "Много се радвам да обявя постигнатото днес от Еврогрупата съгласие, че Хърватия изпълнява всички необходими условия за приемане на еврото. Това е решаваща стъпка за превръщането на Хърватия в 20-ата държава – членка на нашата еврозона, и ясен сигнал за европейската интеграция. Искам по-специално да приветствам хърватското правителство за неговата ангажираност и усърдна работа с оглед на постигането на този резултат през последните няколко години, при особено трудни обстоятелства", подчерта Паскал Донаху, председател на Еврогрупата.

  Предвижда се тази препоръка да бъде приета от Съвета по икономически и финансови въпроси (с квалифицирано мнозинство от държавите членки от еврозоната) на заседанието му на 17 юни 2022. Освен това се очаква Съветът да одобри писмо от председателя на Съвета по икономически и финансови въпроси до Европейския съвет. Европейският съвет ще обсъди този въпрос на заседанието си на 23 – 24 юни.

  Процесът ще приключи с приемането от Съвета (след консултация с Европейския парламент и Европейската централна банка) на три правни акта, които са необходими, за да може Хърватия да въведе еврото на 1 януари 2023. Очаква се тези актове да бъдат приети през юли.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  Хартиената трудова книжка отпада окончателно след 1 година
  Народното събрание прие на второ четене промените в Кодекса на труда
  преди 14 часа
  Дуалното обучение влиза в университетите
  Бизнесът ще може да се включи пряко в създаването на учебните програми
  преди 14 часа
  България е на 35-а позиция в класацията на най-богатите страни
  Според Allianz Global Wealth Report 2023 финансовите активи на глава от населението у нас са €14 510
  преди 16 часа
  SeedBlink въвежда "Community Stars" рундове за технологични стартъпи
  Те са предназначени за стартиращи предприятия в много ранен етап на развитие, които излизат от акселератори, с инвестиционни цели от €50 хил. до €300 хил.
  преди 17 часа
  52% от ИТ лидерите у нас очакват разрастване на технологичните екипи през следващата година
  Според проучване на Equinix най-търсени ще са експерти с ИТ технически умения (41%), разработка на софтуер за сигурност (31%) и анализ на данни (30%)