неделя, 02 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  708 прочитания

  Еврогрупата одобри присъединяването на Хърватия към еврозоната

  Хърватия ще въведе еврото на 1 януари 2023 и ще стане 20-ият член на еврозоната
  17 юни 2022, 13:18 a+ a- a

  Еврогрупата одобри препоръка на държавите членки от еврозоната до Съвета. Министрите изразиха съгласие с положителната оценка на Европейската комисия и на Европейската централна банка за изпълнението на критериите за конвергенция от страна на Хърватия.

  В препоръката се предлага Хърватия да въведе еврото на 1 януари 2023.

  Това е първата стъпка от процеса, чрез който Съветът на ЕС приема правни актове, които ще дадат възможност на Хърватия да стане член на еврозоната и да използва нашата обща валута – еврото, считано от следващата година.

  "Много се радвам да обявя постигнатото днес от Еврогрупата съгласие, че Хърватия изпълнява всички необходими условия за приемане на еврото. Това е решаваща стъпка за превръщането на Хърватия в 20-ата държава – членка на нашата еврозона, и ясен сигнал за европейската интеграция. Искам по-специално да приветствам хърватското правителство за неговата ангажираност и усърдна работа с оглед на постигането на този резултат през последните няколко години, при особено трудни обстоятелства", подчерта Паскал Донаху, председател на Еврогрупата.

  Предвижда се тази препоръка да бъде приета от Съвета по икономически и финансови въпроси (с квалифицирано мнозинство от държавите членки от еврозоната) на заседанието му на 17 юни 2022. Освен това се очаква Съветът да одобри писмо от председателя на Съвета по икономически и финансови въпроси до Европейския съвет. Европейският съвет ще обсъди този въпрос на заседанието си на 23 – 24 юни.

  Процесът ще приключи с приемането от Съвета (след консултация с Европейския парламент и Европейската централна банка) на три правни акта, които са необходими, за да може Хърватия да въведе еврото на 1 януари 2023. Очаква се тези актове да бъдат приети през юли.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  30 септември 2022, 17:06
  Invest Sofia даде зелена карта на 2 компании
  Зелените карти дават възможност за бърза писта при административно обслужване на компаниите
  30 септември 2022, 17:01
  Радев и Алиев обсъдиха българския бизнес да получават газ директно от Азербайджан
  България, Румъния, Унгария и Словакия предлагат да транзитират още азерски газ за Европа
  30 септември 2022, 11:04
  Google обещава да създаде 20 хил. работни места в Гърция
  Технологичният гигант ще създаде два центъра за върхови постижения в Солун и Патра
  30 септември 2022, 10:06
  ЕП ще обсъди отново влизането на България в Шенген
  Понастоящем всички държави членки на ЕС с изключение на България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния са част от Шенгенското пространство