неделя, 02 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  829 прочитания

  Швейцарската национална банка повиши лихвения процент за първи път от 15 години

  Междувременно Банката на Англия увеличи лихвите за пети пореден път
  17 юни 2022, 11:44 a+ a- a

  Банката на Англия (Снимка: Economy.bg)

  Швейцарската национална банка (SNB) повиши лихвения процент за първи път от 15 години и заяви, че е готова да го повиши допълнително, присъединявайки се към други централни банки в затягането на паричната политика за борба с увеличаващата се инфлация.

  Централната банка повиши лихвения си процент до -0,25% от -0,75%, който прилага от 2015 г. Почти всички икономисти, анкетирани от „Ройтерс“, очакваха SNB да поддържа стабилни лихвени проценти.

  Това е първото увеличение на лихвените проценти от страна на SNB от септември 2007 г. насам и последва увеличение с 0,75% в разходите по заеми от Федералния резерв на САЩ. Други централни банки също повишават лихвените проценти, опитвайки се да охладят инфлацията, предизвикана от по-високите цени на горивата и храните, които натоварват бюджетите на домакинствата и бизнеса.

  Европейската централна банка сигнализира миналата седмица, че ще повиши лихвите през юли, за да укроти инфлацията в еврозоната, която достигна 8,1% миналия месец. 

  Председателят на SNB Томас Джордан каза, че нарастващата инфлация в Швейцария, която достигна най-високото си ниво от близо 14 години през май, означава, че може да се наложи централната банка да действа отново.

  Дори след повишаването на лихвения процент с 0,5 пункта, SNB очаква инфлацията през първото тримесечие на 2025 г. да достигне 2,1%, извън целта от 0% до 2%. През 2022 г. банката очаква инфлация в размер на 2,8%.

  Междувременно Банката на Англия (BoE) повиши лихвения процент за пети пореден път и заяви отново, че е готова да предприеме по-сериозни действия, ако това е необходимо. Деветчленният комитет по паричната политика гласува с 6:3 гласа за увеличаване на референтния лихвен процент по заеми с 25 базисни пункта до 1,25%. Малцинство от официалните лица продължиха да настояват за ход с двойно по-голям размер.

  Политиците, водени от губернатора Андрю Бейли, намекнаха, че може да се присъединят към нарастващата глобална тенденция за по-големи повишения, ако инфлацията продължи да расте, като казаха, че „[комитетът]би бил особено нащрек за индикации за по-устойчив инфлационен натиск и, ако е необходимо, ще действа енергично в отговор“.

  Банката също така повиши прогнозата си за пика на инфлацията тази година до „малко над” 11%, отразявайки планираното увеличение на горната граница на цените на енергията през октомври, и заяви, че сега очаква икономиката да се свие през текущото тримесечие, предаде Bloomberg.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  30 септември 2022, 17:06
  Invest Sofia даде зелена карта на 2 компании
  Зелените карти дават възможност за бърза писта при административно обслужване на компаниите
  30 септември 2022, 17:01
  Радев и Алиев обсъдиха българския бизнес да получават газ директно от Азербайджан
  България, Румъния, Унгария и Словакия предлагат да транзитират още азерски газ за Европа
  30 септември 2022, 11:04
  Google обещава да създаде 20 хил. работни места в Гърция
  Технологичният гигант ще създаде два центъра за върхови постижения в Солун и Патра
  30 септември 2022, 10:06
  ЕП ще обсъди отново влизането на България в Шенген
  Понастоящем всички държави членки на ЕС с изключение на България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния са част от Шенгенското пространство