неделя, 02 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1560 прочитания

  Два центъра за данни обмислят да изградят британска и естонски компании у нас

  Развитието на дигиталната инфраструктура ще насърчи инвеститорите и ще промени качествено бизнес средата в България, коментира президентът
  09 юни 2022, 17:06 a+ a- a

  През последните години България все повече се утвърждава като регионален център за развитие на информационните технологии и има амбицията за последващо развитие на този сектор. Разширяването на дигиталната инфраструктура в страната ни и създаването на центрове за данни, които да бъдат използвани от компаниите, ще създаде нови стимули за инвеститорите и ще промени качествено бизнес средата. Това заяви президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с представители на инвестиционния консултант на фонда на инициативата „Три морета“ Amber Infrastructure Group и естонската компания Greenergy Data Centers, работеща за създаването на енергийно-ефективни центрове за данни, захранвани чрез „зелена енергия“. В срещата участваха и представители на Българската банка за развитие, която е сред акционерите в Инвестиционния фонд.

  Представителите на Amber и Greenergy Data Centers запознаха държавния глава с подписаното писмо за намерения за изграждане на два дигитални центъра у нас със средства от фонда по „Три морета“. За компаниите, които планират да осъществят инвестиционни проекти, е от ключово значение да имат надежден, бърз и сигурен достъп до информация в центровете за данни в даден регион, подчертаха те.

  „Проектите за свързаност в дигитализацията, науката, образованието, технологиите и иновациите имат потенциал да укрепят свързаността в Централна и Източна Европа, да възвърнат бързо вложените в тях средства и да създадат нови работни места с висока добавена стойност“, заяви държавният глава.

  Румен Радев напомни, че проектите в тези сфери са приоритет, който именно България включи в целите на „Три морета“ по време на своето домакинство на инициативата. Държавният глава припомни също така, че е време България да се възползва от предимствата, които има, за да привлича повече и по-качествени чуждестранни инвеститори, особено в сферата на информационните технологии. Президентът открои постиженията на българските финтех компании, разкриването на центрове за управление на дейността на международни банки и компании в страната ни, откритият наскоро в София Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT, както и все по-бързо развиващата се сфера на информационните технологии, която привлича доказани експерти от цял свят.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  30 септември 2022, 17:06
  Invest Sofia даде зелена карта на 2 компании
  Зелените карти дават възможност за бърза писта при административно обслужване на компаниите
  30 септември 2022, 17:01
  Радев и Алиев обсъдиха българския бизнес да получават газ директно от Азербайджан
  България, Румъния, Унгария и Словакия предлагат да транзитират още азерски газ за Европа
  30 септември 2022, 11:04
  Google обещава да създаде 20 хил. работни места в Гърция
  Технологичният гигант ще създаде два центъра за върхови постижения в Солун и Патра
  30 септември 2022, 10:06
  ЕП ще обсъди отново влизането на България в Шенген
  Понастоящем всички държави членки на ЕС с изключение на България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния са част от Шенгенското пространство