четвъртък, 29 септември 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  856 прочитания

  ЕС подкрепя с 20 млн. евро новосъздадени украински фирми

  Новата инициатива ще подпомогне най-малко 200 украински нови високотехнологични дружества с до 60 000 евро
  09 юни 2022, 14:03 a+ a- a

  Европейската комисия лансира амбициозна инициатива на стойност 20 млн. евро в подкрепа на украинската иновационна общност. Тя ще подпомогне най-малко 200 украински новосъздадени високотехнологични дружества с до 60 000 евро за всяко от тях. Европейският съвет по иновациите (ЕСИ) ще предоставя и нефинансова подкрепа – консултантски услуги за развиване на дейността и възможности за партньорства. Инициативата ще повиши капацитета на украинските иноватори да взаимодействат с европейската иновационна екосистема, да завладяват нови пазари и да се ползват от европейските инструменти за финансиране.

  Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви: „Докато се бори с руската военна агресия, за Украйна е изключително важно да гледа същевременно напред. Страната разполага с динамична среда за създаване на нови дружества и значителен потенциал за възникване на иновативни дружества. Много е важно да се запази този икономически капацитет и да се позволи на украинските технологични иноватори да се развиват и да се интегрират все повече в европейската иновационна екосистема. Искаме те да разширяват дейността си на европейските пазари и извън тях.“

  Еврокомисарят Мария Габриел посочи: „Преди руското нашествие Украйна имаше динамична среда за създаване на технологични дружества и над 1600 новосъздадени дружества. С новата инициатива ще се запази този напредък, ще се укрепят връзките с европейската иновационна екосистема, така че украинските новосъздадени дружества да могат да бъдат възлов фактор в икономическото възстановяване.“

  Помощта в размер на 20 млн. евро ще бъде изплатена чрез конкурентна покана за представяне на предложения за общоевропейска мрежа на сдружения на новосъздадени дружества в подкрепа на украинските заинтересовани страни в областта на иновациите. Ще бъдат осигурени полезни взаимодействия със съответните инициативи на ЕС, като например мрежата „Enterprise Europe“.

  Инициативата може да помогне на украинските новосъздадени дружества да се подготвят за кандидатстване за бъдещо финансиране от ЕСИ.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  Япония възстановява безвизовия режим с България
  Вижте как ще може да се влиза в страната
  преди 18 часа
  Учениците в дуално обучение са се увеличили 30 пъти за 6 години
  Миналата година учениците в дуална форма на обучение са били 10 450
  преди 19 часа
  Здравословни десерти и храна за домашни любимци планира да произвежда фирма в Бургас
  Инвестицията ще е за 10 милиона лева, а разкритите нови работни места се очаква да бъдат над 100
  преди 19 часа
  Kaufland инвестира над 35 млн. лв. в нов хипермаркет в София
  Кметът на София връчи специална Грамота за устойчивост на първия зелен филиал на веригата
  преди 20 часа
  Производител на луксозни седалки и панели за кино салони открива база в Бургас
  С реализирането на инвестицията ще бъдат разкрити около 40 работни места