понеделник, 03 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  808 прочитания

  Шерил Сандбърг се оттегля от поста Главен Оперативен Директор

  Тя ще продължи да е част от борда на Meta
  02 юни 2022, 10:39 a+ a- a

  Снимка: Meta

  Главният оперативен директор на Meta съобщи с свой пост във Facebook че се отегля от поста си след 14-годишна кариера. В дълъг текст тя благодари за приятелството и възможността да е част от екипа на Facebook и подчертава колко ценен е за нея този опит и приятелството на Марк Зукърбърг.

  В пост в блога на Meta Зокурбърк отбелязва, че приятелството на Сандберг е безценно за него и семейството му.

  Хавиер Оливан, Главен Директор по Растежа на компанията, ще стане следващият Главен Оперативен Директор, но ролята му ще бъде „различна от това, което направи Шерил“ и „по-традиционна роля на главен оперативен директор“, добавя Зукърбърг.

  „Мисля, че Meta достигна точката, в която има смисъл нашите продуктови и бизнес групи да бъдат по-тясно интегрирани, вместо всички бизнес и оперативни функции да бъдат организирани отделно от нашите продукти“, пише още той.

  Сандбърг вече е високопоставена фигура в технологичната индустрия, когато се присъединява към Facebook, по времето, като е вицепрезидент на Google за глобални онлайн продажби и операции. Преди Google тя заема висши роли в Световната банка и Министерството на финансите на САЩ при президента Бил Клинтън. В онези ранни години във Facebook тя често е наричана възрастен надзорник за компания, управлявана от много млад основател.

  „Когато Шерил се присъедини към мен през 2008 г., бях само на 23 години и почти не знаех нищо за управлението на компания“, казва Зукърбърг в публикацията си. „Създадохме страхотен продукт – уебсайта на Facebook – но все още нямахме печеливш бизнес и се борехме да преминем от малка стартираща компания към истинска организация.“

  В партньорство със Зукърбърг, Сандбърг помага за увеличаване приходите на Facebook от приблизително $150 млн. през 2007 г. до над $3,7 млрд. през 2011 г., годината преди да стане публична. Тя също така придоби нова известност като една от най-влиятелните жени в технологиите. Тази репутация е подсилена от нейната работа за стартиране на движението Lean In, предлагайки план за това как жените могат да успеят и да постигнат целите си, припомня CNN.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 4 часа
  Над 75% от заетите у нас работят в малки и средни предприятия
  МСП генерират 66% от добавената стойност в икономиката
  преди 5 часа
  Сливанията и придобиванията в световен мащаб със спад
  Тенденцията за понижаване продължава трети пореден месец
  преди 8 часа
  Индийската централна банка отново повиши лихвеният процент
  Увеличението от май насам е с общо 190 базисни пункта
  преди 8 часа
  Инфлацията в Еврозоната достигна 10% през септември
  Най-висок темп на ръст има енергията, чиято инфлация достига близо 41%, според данни на Евростат
  преди 10 часа
  Газпром прекрати доставките на газ за Италия
  Причините изглежда са регулаторни промени в Австрия, откъдето страната получава руско синьо гориво