събота, 28 януари 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  982 прочитания

  Лидерите от ЕС договориха частично ембарго на вноса на руски петрол

  Ще има ли отсрочка за България - вижте:
  31 май 2022, 09:18 a+ a- a

  Лидерите на Европейския съюз успяха да договорят компромис за частично ембарго върху вноса на руски петрол. Засегнати ще са само доставките с танкери.

  "Европейският съвет изразява съгласие, че шестият пакет от санкции срещу Русия ще обхване суровия нефт, както и нефтопродуктите, доставяни от Русия в държавите членки, с временно изключение за суровия нефт, доставян по тръбопроводи", е записано в заключителната декларация.

  "Европейският съвет ще разгледа отново въпроса за временното изключение за суровия нефт, доставян по тръбопроводи, във възможно най-кратък срок", се допълва още.

  "Това ефективно ще намали около 90% от вноса на петрол от Русия в ЕС до края на годината.”, коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

  "Вносът на руски петрол до края на годината ще намалее с 2/3", написа в Twitter председателят на Съвета Шарл Мишел.

  От SWIFT ще бъде изключена руската банка"Сбербанк", забранява се и разпространението на три руски телевизии в Европа, посочи още Мишел.

  "Ако има решение за забрана за внос на петрол от Русия, със сигурност ще има изключение за България", заяви премиерът Кирил Петков преди началото на Европейския съвет в Брюксел.

  Премиерът посочи, че желанието на нашата страна е да получи отсрочка до декември 2024 година, което по думите му е важно за енергийната сигурност на България в този момент.  „Когато „Газпром“ се опитва да извива ръцете на България - ние казваме „не“ и намираме алтернатива. Но когато знаем, че няма друга опция и трябва да защитим българския интерес, нашите партньори ни слушат, защото знаят, че го правим, тъй като нямаме по-добър избор“, изтъкна Петков. Премиерът изрази надежда, че българските компании, превозвачи и бензиностанции няма да усетят стреса, който е факт за доста други страни. „Важно е цените, които има в момента, да не се повишат“, добави премиерът.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  Близо 100 хил. ученици ще получат подкрепа по проект на МОН
  Предвижда се аналогична процедура и за детските градини
  преди 10 часа
  САЩ се движат към въвеждане на ежегодна Covid ваксина
  FDA поиска мнение от своите съветници как да стане промяната и какво точно да включва
  преди 11 часа
  70% от офис площите на София са извън центъра на града
  Търсенето на офис площи може да се свие заради съкращаването на разходи в някои от най-големите ИТ компании в света, създавайки ефект на доминото и при местните компании, прогнозира MBL
  преди 12 часа
  преди 13 часа
  България ще увеличи участието си в Черноморската банка за търговия и развитие с 33 млн. евро
  От 1999 до момента банката е финансирала 39 проекта в България