петък, 19 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  869 прочитания

  В Казанлък отвори врати нов високотехнологичен телемониторингов център

  Иновативната за България технология цели намаляване на болничното лечение, за сметка на ефективната превенция и ранна диагностика
  30 май 2022, 13:50 a+ a- a

  Снимки: Български клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването (DHI Cluster)

  Две технологични компании, които са сред основателите на Българския клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването - Check Point Cardio и SAT Health, изработиха изцяло нов модел на интегрирана здравна грижа. В основата на тази грижа за пациентите стоят високотехнологични устройства за денонощно наблюдение в реално време на жизнените показатели на пациентите както и стандартизиран процес за достъп до услугата от цялата страна. Денонощното проследяването на пациенти се извършва от новооткрития високотехнологичен телемониторингов център в гр. Казанлък, където са заети и обучени над 100 медицински специалиста и професионалисти по здравни грижи, а центъра разполага с най-ново поколение амбулаторна телемониторингова система, с изключително прецизно разработен AI алгоритъм за анализ на данните. 

  Интегрираната грижа за пациентите се осъществява от двата медицински екипа на SAT Health и Check Point Cardio, които проактивно се грижат за пациентите по целия им път на проследяване и/или диагностициране на различни видове аритмии, артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, сърдечно съдова недостатъчност, диагностично неясни случаи, сънна апнея, COVID-19, скрининг и превенция на внезапна сърдечна смърт, инфаркт на миокарда и др. Услугата включва персонализирана грижа през целия период от наблюдението (краткосрочно или дългосрочно телемониториране в домашна среда/от разстояние), чрез устройства за дистанционно наблюдение, както и осъществяване на координация между пациента, лекаря и мониторинг център, комуникация с неговите близки, личен лекар и други специалисти, денонощна връзка с медицински екип, грижи в домашна среда и свързване със спешна помощ когато е необходимо. Така разработената интегрирана здравна грижа подобрява достъпа до конкретно иновативно дигитално здравно решение, като следва стриктно стандарти за качество и проследяване на резултатите.

  Д-р Бойчо Бойчев

  Базиран на изкуствен интелект, методът не просто следи ключови жизнени показатели на пациентите, а прецизно анализира данни посредством зададени алгоритми, създава статистически модели, идентифицира ги и прави предложения за преодоляване на потенциални рискове, свързани със здравето. Иновативната технология за България цели намаляване на болничното лечение, за сметка на ефективната превенция и ранна диагностика. Тя дава възможност тенденции и отклонения от нормата да бъдат внимателно проследявани и оценявани, за да се взимат информирани решения в полза на конкретния пациент.

  Според доц. Ацев, зам.-директор на УМБАЛ „Св. Екатерина“, при пациенти със сърдечно-съдови нарушения, динамиката на показателите им е ключова за диагностицирането и лечението на заболяването. „Ефективността на диагностиката на сърдечно-съдовите заболявания спада с поне 30%, ако не се следи динамичността на показателите“. Именно затова доц. Ацев използва технологията от самото и създаване и посредством нея установява съвсем нов диагностичен и терапевтичен подход. Той акцентира специално и върху възможностите за предотвратяване на внезапната сърдечна смърт.

  Д-р Бойчев, кардиолог и създател на телемониторинговата система е убеден, че здравните технологии са ключа към подобряване на здравните резултати на страната и стабилизиране на здравните системи. „Телемониторинговата системата позволява по-ранна детекция на възникнали животозастрашаващи състояния, по-ранна предикция за влошаване на състоянието на пациента и за възникване на възможни животозастрашаващи състояния, своевременна реакция за спешна помощ, логистична подкрепа на болничните заведения за навременно насочване на пациентите към друго лечебно заведение за провеждане на необходимото лечение, възможност за организиране на „Болница в дома“. Това е пробив в превенцията, диагностиката и лечението на заболявания, но същевременно и инструмент, който създава предвидима здравна среда и повишава клиничните и финансови показатели на цялата здравна система“, категоричен е д-р Бойчев.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  GSK сключи договор за $170 млн. с УНИЦЕФ
  Компанията трябва да достави до 18 млн. дози ваксина срещу малария в рамките на 3 години
  преди 8 часа
  Производствените цени в Германия с 37% ръст на годишна база
  Това е най-голямото повишение на показателя, откакто се води статистика
  преди 8 часа
  преди 8 часа
  България и Сърбия ще работят заедно за гарантирането на енергийните си ресурси
  Превозът на български въглища за Сърбия, удълбочаването на Дунав и нов интермодален терминал, обсъдиха министрите на транспорта на двете страни
  преди 10 часа
  Фонд на фондовете ще разполага с над 2 млрд. лв. за периода 2021-2027 г.
  Във фонда започва одит, съобщи министър Александър Пулев
  преди 12 часа
  Samsung инвестира $15 млрд. в развоен център за чипове
  Компанията иска да бъде сред лидерите в технологиите за производство на чипове