петък, 19 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  825 прочитания

  Какъв е потенциалът на България в индустрията на микрочиповете?

  Страната има дългогодишни традиции и капацитет в сектора, с големи инвеститори и ползватели на чипове, стана ясно по верме на кръгла маса
  18 май 2022, 14:01 a+ a- a

  „Като български представител, който познава традициите ни в сектора, е важно да направим така, че държавите от Източна Европа да не бъдат просто зрители. Нашият капацитет и специализация трябва да се развият и използват ефективно.“ заяви Ева Майдел (ЕНП) по време на виртуална кръгла маса на тема „Българският интерес в индустрията на микрочиповете“, която се проведе на 17 май 2022 г.

  Целта на дискусията бе да бъдат представени целта, времевата рамка и основните мерки за укрепване на европейската екосистема в областта на полупроводниците и чиповете, залегнали в подготвяния в момента Европейски акт за интегралните схеми и да бъдат обсъдени мнения и съвети от сектора, които да бъдат отчетени в него. Мерките имат за цел да осигурят сигурността на доставките, устойчивостта и глобалното технологично лидерство на ЕС.

  Ева Майдел, член на Европейския парламент (ЕНП), преговарящ по Европейския акт за интегралните схеми, сподели, че със законодателството в областта на производството на чипове Европейският съюз не само отделя финансов ресурс, но и се стреми да постигне автономност и технологично лидерство, както и да развие капацитет в цялата верига на доставки. Според нея Европейският съюз може да навлезе в нова фаза в областта на енергетиката именно благодарение на чиповете, като за целта трябва да се развие капацитет в производството им чрез инвестиции в новите пазари на бъдещето. По този начин промишлеността на ЕС ще стане още по-конкурентноспособна, ще бъдат разкрити нови висококвалифицирани работни места и ще се ускори енергийната независимост на Съюза от външни фактори.

  Тя заяви: „За мен като преговарящ за Европейския парламент по законодателство за микрочиповете (Chips Act), е важно не просто да предложим финансов ресурс, но да осигурим устойчивост на доставките в бъдеще. Защото без чипове, няма технологии. А без технологии, няма икономическо развитие. Като български представител, който познава традициите ни в сектора, е важно да направим така, че държавите от Източна Европа да не бъдат просто зрители. Нашият капацитет и специализация трябва да се развият и използват ефективно.“

  Доц. д-р Димитър Николов, преподавател във Факултета по електронна техника и технологии в Технически университет в София, направи преглед на индустрията в България, напомняйки, че страната има развити дългогодишни традиции и капацитет в сектора, с големи инвеститори и ползватели на чипове, като сектор електроника от 2016 насам е водещ за българската икономика с близо 6,5 млрд. лв. приходи. Като основно предимство на България доц. д-р Николов отличи интелектуалния капацитет на българската индустрия в областта на чиповете, а учебните заведения продължават да имат водеща роля в подпомагането на развитието на сектора. Според него създаването на фонд от независим капитал, който да подпомага стартиращи фирми и сътрудничеството им с водещите компании в тази сфера, е важна стъпка, която би позволила и на нови играчи да навлязат на пазара.

  Ева Майдел добави, че в момента се водят дискусии по отношение на финансирането на програмата на ЕС за производство на чипове, като се очаква да постъпят и чуждестранни инвестиции в проекта. Тя посочи, че това е уникална възможност за България, тъй като страната ни е лидер в интелектуалния капацитет в сектора на фона на липсата на кадри в целия Европейски съюз. Според нея България трябва да се възползва от тази възможност, като се опита да мотивира студентите и учебните заведения да кандидатстват по многобройните европейски проекти за финансиране на закупуване на тренировъчно оборудване, както и стипендии за обучение на кадрите в чужбина.

  Тя определи темата за микроелектрониката като геополитическа и заяви, че ЕС трябва да стане привлекателен за инвеститорите чрез изграждането на развити кадри и утвърдена правна рамка за сигурност в сектора.

  В заключение участниците в дискусията се обединиха около тезата, че важните фактори за развитие на индустрията на чиповете са именно модернизиране на университетските програми, количеството на интелектуалните кадри в ЕС, инфраструктурата за доставки, нуждата от координационни центрове за сътрудничество между страните членки и дигитализация на сектора по микроелектроника.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  GSK сключи договор за $170 млн. с УНИЦЕФ
  Компанията трябва да достави до 18 млн. дози ваксина срещу малария в рамките на 3 години
  преди 7 часа
  Производствените цени в Германия с 37% ръст на годишна база
  Това е най-голямото повишение на показателя, откакто се води статистика
  преди 7 часа
  преди 8 часа
  България и Сърбия ще работят заедно за гарантирането на енергийните си ресурси
  Превозът на български въглища за Сърбия, удълбочаването на Дунав и нов интермодален терминал, обсъдиха министрите на транспорта на двете страни
  преди 9 часа
  Фонд на фондовете ще разполага с над 2 млрд. лв. за периода 2021-2027 г.
  Във фонда започва одит, съобщи министър Александър Пулев
  преди 11 часа
  Samsung инвестира $15 млрд. в развоен център за чипове
  Компанията иска да бъде сред лидерите в технологиите за производство на чипове