събота, 20 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  902 прочитания

  Свободните работни места са повече от безработните във Великобритания

  Това се случва за първи път, откакто се води статистика
  18 май 2022, 16:28 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  В Обединеното кралство има повече свободни работни места, отколкото безработни хора за първи път, откакто се води статистика, съобщи BBC. Нивото на безработица спадна до 3,7% между януари и март, най-ниското от почти 50 години, тъй като свободните работни места нараснаха до нов връх от 1,3 милиона.

  Въпреки това заплатите, с изключение на бонусите, не успяват да вървят в крак с нарастващите цени, проблем, който се очакваше да се задълбочи поради нарастващите разходи за храна и гориво. Числата показват „смесена картина“, каза Службата за национална статистика на Великобртания (ONS).

  Данните показват, че има нарастване на броя на хората, които преминават от икономическа неактивност, класифицирани като тези на възраст 16-64 години, които не работят или не търсят работа, към заетост.

  В същото време хората, които се преместват от работа на работа, също достигат рекордно ниво, „предизвикано по-скоро от оставки, отколкото от уволнения“, казва ONS. „Общата заетост, макар и нагоре спрямо тримесечието, остава под нивото си преди пандемията“, каза Дарън Морган, директор на икономическата статистика в ONS. „От началото на пандемията около половин милион повече хора напълно се откъснаха от пазара на труда... Въпреки това, свободните работни места продължават да се увеличават, достигайки още един рекорд.“

  В същото време заплащането, с изключение на бонусите, нарасна с 4,2% между януари и март, но не успя да се справи с нарастващите разходи за живот - които достигнаха 7% през март и се очаква да се повишат. Това означава, че заплащането, коригирано спрямо въздействието на нарастващите цени и с изключение на бонусите, е спаднало с 1,2%, което е най-големият спад от 2013 г.

  Някои сектори като строителството и финансовите услуги се възползваха от бонусни плащания, тъй като фирмите плащаха за наемане на персонал, каза ONS. Това доведе до увеличение на общото заплащане, което включва бонуси, със 7% между януари и март, в крак с нарастващите цени.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  GSK сключи договор за $170 млн. с УНИЦЕФ
  Компанията трябва да достави до 18 млн. дози ваксина срещу малария в рамките на 3 години
  преди 9 часа
  Производствените цени в Германия с 37% ръст на годишна база
  Това е най-голямото повишение на показателя, откакто се води статистика
  преди 9 часа
  преди 9 часа
  България и Сърбия ще работят заедно за гарантирането на енергийните си ресурси
  Превозът на български въглища за Сърбия, удълбочаването на Дунав и нов интермодален терминал, обсъдиха министрите на транспорта на двете страни
  преди 11 часа
  Фонд на фондовете ще разполага с над 2 млрд. лв. за периода 2021-2027 г.
  Във фонда започва одит, съобщи министър Александър Пулев
  преди 13 часа
  Samsung инвестира $15 млрд. в развоен център за чипове
  Компанията иска да бъде сред лидерите в технологиите за производство на чипове